Kiska nevylúčil založenie novej strany, názor zmenil po vražde Kuciaka. Podľa Blahu prezident ponúkol “karneval slaboduchosti”

Kiska nevylúčil založenie novej strany, názor zmenil po vražde Kuciaka. Podľa Blahu prezident ponúkol “karneval slaboduchosti”

Bratislava 18. mája 2018 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Prezident SR Andrej Kiska, ktorý podľa vlastných slov nebude v budúcoročných voľbách obhajovať tento post, sa vo veľkom rozhovore pre Aktuality.sk vyjadril k viacerým témam. Korigoval svoje tvrdenie z minulosti, že nebude zakladať novú stranu a opravil sa aj vo vyjadrení, že za jeho rozhodnutím znovu nekandidovať je len jeho rodina.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska

O založení novej strany Andrej Kiska povedal: “Pomôžem si jedným citátom: “Iba hlupák nemení názory, pokiaľ sa menia okolnosti.” Vražda vášho kolegu a jeho snúbenice zmenila moje pôvodné zámery. Ale o tom, čo spravím, potrebujem zodpovedne premýšľať a plánovať. Musím sa rozprávať s ľuďmi a to je teraz úloha najbližších mesiacov,” oznámil Kiska a v rozhovore tiež vysvetlil, že spraví všetko preto aby Slovensko po najbližších parlamentných voľbách malo “dobrú a slušnú” vládu.  Na opätovnú priamu otázku ohľadom jeho novej strany odvetil: “Nebudem hovoriť, čo budem a nebudem robiť, dajte mi čas.”

Reklama

Kiska tiež poopravil tvrdenie z tlačovej konferencie, na ktorej informoval, že hlavným dôvodom jeho rozhodnutia nekandidovať v roku 2019 na post prezidenta SR bola jeho rodina. “Tých dôvodov bolo viac. Keď som pred vyše štrnástimi rokmi predal podiely vo firmách, tak som sa rozhodol, že chcem pomáhať ľuďom v našej krajine. Po tom, ako som pôsobil v Dobrom anjelovi, som sa rozhodol kandidovať za prezidenta. Nikdy som sa tým netajil, a poviem to úprimne aj teraz, že smutnejšou časťou mojej práce bol môj rodinný život. Ak máte malé deti, ktoré sú v Poprade, tak to nie je príjemné. Veľa som preto uvažoval, čo ďalej,” uviedol v rozhovore pre Aktuality s tým, že neskôr si uvedomil, že z pozície prezidenta sa zapojil do takých súbojov, ktoré určitá časť verejnosti vnímala ako politické.

Priznal, že u mnohých ľudí začal vzbudzovať nedôveru. “Som presvedčený o tom, že som v kritických okamihoch rozhodol správne, ale rozumiem – nemalá časť verejnosti ma začala vnímať kriticky s negatívnou emóciou. Spoločnosť sa začala viac polarizovať v názore na moje pôsobenie. Preto som si povedal, že je správne, aby mal šancu stať sa prezidentom niekto, kto nebude niesť ťarchu týchto súbojov. Jedným dychom ale treba povedať aj to, že najmä po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej som nadobudol presvedčenie, že nesmiem sklamať dôveru ľudí, že mám veľkú zodpovednosť, aby som pomohol zmeniť štýl vládnutia na Slovensku,” pokračoval prezident.

Reklama

Portál Aktuality sa Kisku pýtal mnoho otázok o februárovej vražde ich novinára Kuciaka a jeho snúbenice. Reč prišla aj na to, prečo sa prezident kvôli tak dramatickým udalostiam na Slovensku nevrátil z dovolenky v zahraničí, čo mu vyčítal aj vtedajší premiér Robert Fico. “Bol som asi štyri hodiny od Bratislavy v Rakúsku s rodinou a deťmi na dlho plánovanej lyžovačke. Hneď od začiatku som mal hodinové telefonáty, riešil som, čo sa deje a ako reaguje vláda. Čakal som, ako sa situácia vyvinie. Neustále však narastalo moje sklamanie z reakcie vládnej moci. Vtedy som povedal rodine: balíme a ideme domov. Do toho času som skutočne očakával, že urobia kroky, ktoré však nenastali.”

“Keď začali vychádzať informácie o tom, ako bývalí spolupracovníci talianskej mafie pôsobia na úrade vlády a patria medzi najbližších ľudí premiéra, bolo jasné, že čelíme obrovskej politickej kríze a totálnej strate dôvery v štát,” dodal k udalostiam po vražde Kuciaka a Kušnírovej.

Nezabudol sa tiež postaviť na stranu protestujúcich “Za slušné Slovensko”, ktorých sám burcoval. “Určite ste si všimli, že som nikdy nebol optimistom, keď bola reč o ministerstve vnútra. Ale teraz sa naplno ukázalo, v akom marazme a mafiánskom štáte žijeme. Veľmi nemilo ma prekvapila arogancia a pohŕdanie úžasnými mladými ľuďmi, ktorí na námestiach organizovali protesty, útoky na nich, na médiá.”

 

Na najnovší Kiskov mediálny výstup zareagoval Ľuboš Blaha

Reklama

Poslanec Smeru kritizoval prezidenta v statuse na sociálnej sieti s tým, že jeho vyjadrenia nie sú hodné prezidenta krajiny. Blaha ich nazval “pubertálnymi” a hovorí, že Kiska v rozhovore ponúkol len “kopance do Roberta Fica na úrovni stredoškolského chuligána.” Duchovné posolstvo prezidenta sa dá podľa neho zhrnúť do jednej vety: “Nenávidím predsedu najsilnejšej strany, bodka. Waw, Mr. President,” hovorí Blaha o Kiskových odpovediach pre Aktuality.sk.

“Lyžovačku počas vraždy novinára ospravedlňuje tým, že však bol na telefóne a chcel byť s rodinkou. Cynizmus ako delo! Zo svojho oportunizmu dokonca urobil múdrosť, keď povedal, že len hlupáci nemenia názory. Lenže klasici to nemyslia takto, pán prezident. Hovoria to v súvislosti s vedeckým výskumom – a áno, ak vedec príde na niečo, čo neguje jeho hypotézu, tak zmení názor. Ale to nefunguje tak, že ho len-tak mírnix-týrnix zmeníte štyrikrát počas jednej tlačovky – raz rodina je dôvod na to, aby človek nebol v politike, ale vzápätí rodina nie je dôvod na to, aby človek neostal v politike. Preboha, však to kole oči. Zmeniť názor počas jednej tlačovky nie je múdrosť, ale kolosálna hlúposť. A áno, takýmto nemotorným spôsobom menia názory iba hlupáci.”

Blaha ďalej napísal, že múdre nie je ani meniť názor podľa zmeny režimu, ako to Kiska urobil po roku 1989. “Je choré, že on si takéto saltá mortale posvätí výrokom, že len hlupáci nemenia názor a tvári sa, že je vlastne úplne v porádečku, že sa z lídra Socialistického zväzu mládeže šmahom ruky stane ťažký proamerický kapitalista.”

“Kiskov rozhovor je karneval slaboduchosti. Čudujem sa, že ho na to Bardy z Aktuality.sk neupozornil, keď ho tak miluje. Stačilo sa slušne postaviť a povedať: drahý náš vodca, ste dnes prepracovaný, vaše myšlienky sú také nadčasové, že by ich ešte bežní slovenskí smrteľníci nepochopili, prosím, odložme náš rozhovor (v preklade: choď sa z tej opice vyspať, kámo, tie tvoje tlachy sa nedajú počúvať).” Podľa Ľuboša Blahu je smutné, že Kisku nechali takýto detinský rozhovor vypustiť. “Strápnil sa ako malý chlapec. Raz ho nechajú povedať niečo bez Bútoru a toto je výsledok: hanba na štyri zimy.”

Viaceré média priniesli články, v ktorých upozorňujú, že vládne strany sa obávajú novej Kiskovej strany. Blaha to však vidí inak. “Prosím vás, môžete niekto vysvetliť našim drahocenným novinárom aspoň základy slovenskej politiky? Napríklad to, voliči Smeru patria medzi najväčších odporcov Kisku a preto ak si Kiska založí stranu, Smer to nemôže nijako oslabiť. Prečo by to niekoho z ľavice znervózňovalo? Po Matovičovi, Sulíkovi a Kollárovi ďalší multimilionár v parlamentnej politike. S kopou masla na hlave – nič nové! Veď si ho vychutnáme – ja sa neviem dočkať. Od rána do večera bude počúvať o svojich podvodoch. Čo má na tom Smer vyrušovať?”

Reklama

“Naopak, čisto logicky: Kiskova strana ohrozí asi skôr tých, ktorých voliči Kisku podporujú. Haló, ešte raz – ném Smer, ném SNS, ném KSS, ném ĽS-NS. No ktoré že strany-straničky to môže ohroziť a požrať im voličov? No predsa stredopravé, neoliberálne, proamerické subjekty. Sulíkovu SaS, Hlinove KDH, možno Matovičove OĽaNO, možno ďalšie stredopravé strany. A samozrejme tie jeho trojpercentné satelity, Progresívne Slovensko a Spolu. Kiska ide kanibalizovať pravicu, nie ľavicu. Blik! Prečo by preboha mal byť z toho Smer nervózny? SaS padne na 8%, OĽaNO sa možno nedostane do parlamentu a KDH skončilo. Smer to jedine posilní.”

Kiska podľa Blahu stráca nervy a stráca ich aj jeho novinársky fanklub. “Robia školácke chyby. Kiskov rozhovor bol nedôstojný. A reakcie tlače sú smiešne. Začína sa mi to páčiť. Kiska zlyháva v priamom prenose, rozkladá sa a nekonečne sa strápňuje. Len zobrať pukance a sledovať to. Ja sa bavím,” uzavrel.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali