Prečo mám rád sviatok slovanských vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda

Prečo mám rád sviatok slovanských vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda

Skalica 6. júla 2018 (HSP/Foto:Wikipedia)

 

Mám rád sviatok slovanských vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda a tomu prispôsobujem i spôsob jeho slávenia. Mnoho rokov, ešte v rokoch totality som sa 5. júla zúčastňoval osláv na Velehrade, kde som ho slávil aj v roku 1985, v roku 1100 výročia smrti sv. Metoda. Po roku 1990, keď  sa začala tradícia pútí v areáli archeologického náleziska Veľkomoravského hradiska v Mikulčiciach, bol som tam pozvaný a keďže je to blízko môjho bydliska, tak už viac než štvrťstoročie ho slávim aj so svojimi priateľmi tam, na autentických miestach spätých s misiou sv. Cyrila a Metoda. Aj tento rok tu bolo prítomných asi 10 českých biskupov,  tri desiatky kňazov, medzi nimi som poznal aj kňazov zo Slovenska, mnoho stoviek pútnikov osobitne z južnej Moravy, z okolitých farností ale aj zo Slovenska i Čiech.

Svätí Cyril a Metod

Mám veľa dôvodov byť vďačný všetkým tým, ktorí sa zaslúžili o to, že som mohol prijať vieru do svojho života a celý svoj život stavať na nej a som citlivý a mám výhrady voči tým, ktorí sa ju pokúšajú oslabiť v mojom srdci i v srdciach iných, osobitne mladých ľudí a odvádzať nás od hodnôt duchovných k telesným tak, aby budovali svoj život na pochybných, povrchných, prázdnych základoch, čo sa často deje pod rozličnými peknými heslami, ideálmi, len ovocie a výsledky sú  príliš trpké a prinášajú zbytočnú bolesť mnohým.

Reklama

Som vďačný za svoju vieru, lebo ona mi umožňuje plnohodnotne žiť. Bez viery nie je možné budovať šťastie jednotlivcov, rodín spoločenstiev ani spoločnosti. Skúsenosť nás o tom poúča dostatočne. Viera v trojjediného Boha je pevný základ, uholný kameň, na ktorom je možné postaviť celý svoj život, čo urobili mnohí v minulosti i súčasnosti a dosiahli svoj cieľ, šťastie, neboli sklamaní.

Sv. Cyril a Metod priniesli vieru k našim predkom v národe, ku ktorému patrím, v zrozumiteľnej reči i forme. Oni postavili pevný základ pre našu kultúru, vzdelanie, jazyk, právo a mnohí sa silno pokúšali v priebehu dejín odsunúť do zabudnutia ich dielo, no nepodarilo sa to. Patrí nielen do učebníc histórie, ale žijeme z neho i dnes.

Reklama

Som vďačný aj svojim rodičom a starým rodičom, že dokázali vo viere žiť a byť jej verní napriek tomu, že klíma v spoločnosti tomu nebola naklonená a ponúkali sa výhody tým, ktorí ju zaprú; že volili cestu ťažšiu, náročnejšiu, podstupovali materiálne ujmy, ťažko pracovali za smiešnu odmenu, no nepristúpili na cestu kompromisov, ale viere zostali po celý život verní a takto nás vychovali.

Som tiež vďačný mnohým kňazom, ktorí boli verní Bohu i Kristovej Cirkvi a v tých zložitých podmienkach totality, riskovali a podnikali, aby osobitne nás mladých, nasmerovali na správnu cestu životom. Som vďačný mnohým známym i neznámym kresťanom za modlitby, oporu a príklad kresťanského života, ktorý ma držal keď sa  o viere nedalo verejne hovoriť a okrem bohoslužieb kresťanské akcie boli zakázané a za každú aktivitu hrozil trest, postih, väzenie, perzekúcia… A predsa sme aj vďaka ním rástli vo viere.

Cítim zodpovednosť za odovzdávanie viery vo svojom okolí a mrzí ma keď vidím že niektorí “platení” služobníci Cirkvi, kňazi, katechéti, pastorační asistenti robia službu v Cirkvi len pre svoju materiálnu mzdu ako žoldnieri. Viera nemôže stáť na povinnosti, na peniazoch, kariére, materiálnych výhodách…  Tiež ma bolí nezáujem a ľahostajnosť mnohých v mojom okolí k viere, keď sa nechajú lacno zlákať k plytkému životu postaveného na egoizme, telesných pôžitkoch, materializme. Viera nemôže stáť na povinnosti, na peniazoch, kariére, materiálnych výhodách. Takáto viera nemá budúcnosť.

Kristus Cirkev postavil na láske, službe, obete a zodpovednosti za život svoj i iných. Som vďačný aj za jasnú reč v kázni arcibiskupa Jána Babjaka na tohtoročnej oslave sviatku sv. Cyrila a Metoda v Nitre, ktorú som mal možnosť sledovať vďaka Slovenskej televízií. Som vďačný všetkým tým kresťanom, ktorí si berú svoje dovolenky aby slúžili v kresťanských táboroch, na duchovných cvičeniach, manželských stretnutiach, kresťanských akciách, aby posilnili vieru   druhých aj svoju. Táto investícia nie je zbytočná, je našou  povinnosťou hlásať evanjelium.

Aj pri sviatku našich vierozvestcov máme možnosť prejaviť  osobnú vďačnosť  tým, vďaka ktorým sme ju dostali a môžeme jej byť verní,  rodičom, krstným rodičom, kňazom, statočným veriacim… Ak  sú už na druhej strane života, aspoň modlitbou, zapálenou sviečkou na ich hrobe, či kyticou kvetov. Nech sa aj nám  darí žiť svoju vieru, byť jej verný a odovzdávať ju aj nasledujúcim generáciám vo svojich rodinách i spoločenstvách i v dnešnej dobe, ktorá je ešte oveľa zložitejšia než bola doba komunistickej totality v rokoch nášho detstva a mladosti. Nemáme dôležitejšiu úlohu.

Reklama

Ľudovít Košík

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali