Pozrite si, ako vyzerá práca mainstreamovej novinárky v praxi

Pozrite si, ako vyzerá práca mainstreamovej novinárky v praxi

Bratislava 16. októbra 2018 (HSP/Foto:Facebook)

 

Raz vidieť je viac, ako stokrát počuť. Preto nebudeme moralizovať, len dáme do konfrontácie text, ktorý uverejnila redakcia SME autorke Martine Raábovej a porovnáme ho so skutočnosťou

Na snímke redaktorka SME Martina Raábová

Celý článok si môžete prečítať TU.

Reklama

Z neho vyberáme: Harabin družne telefonoval s narkobarónom. Prepustil devianta aj mafiánskeho bossa!, píše v podnadpisoch Martina Raábová.

 

Reklama

 

SME: Harabin je známy nielen svojimi spornými rozhodnutiami, ale aj svojím vystupovaním či kontaktmi. Na verejnosť sa pred viac ako desiatimi rokmi dostal prepis nahrávky priateľského telefonátu medzi Harabinom a narkobarónom Bakim Sadikim.Za zverejnenie telefonátu vysúdil minulý rok Harabin odškodné 150-tisíc eur od Generálnej prokuratúry, pretože jej vtedajší šéf Dobroslav Trnka médiám potvrdil, že prepis telefonátu je súčasťou vyšetrovacieho spisu.

Realita: Lipšic údajný prepis telefonátu zverejnil v parlamente, keďže tam mal výrokovú imunitu. Novinári z tzv. Lipšicového stáda už celú záležitosť prezentovali ako fakt a v televízii Markíza prepis prerozprávali terajší poslanec za OĽaNO Gábor Grendel a bývalý hovorca poslanca Galka z SaS Ivan Rudolf. Punc pravdivosti tomu mala dať Generálna prokuratúra, ktorá pravosť prepisu pre médiá potvrdila. Práve tu smerovala Harabinova žaloba. Generálna prokuratúra nevedela na súde predložiť ani nahrávku, ani odpočúvací spis a ani ďalšie náležitosti, ktoré k súhlasu k odposluchu prináležia, že kto dal príkaz na odposluch, kto ho schválil atď. Harabin následne vysúdil od prokuratúry 150-tisíc eur odškodné. Lipšica žalovať nemohol, lebo ten mal v parlamente, kde prepis zverejnil, výrokovú imunitu. Harabinovej žiadosti o vydanie Lipšica na trestnoprávne konanie parlament nevyhovel.

 

Reklama

SME: Napríklad v roku 2015 začal oslobodzovať policajtov, ktorých trestala inšpekcia ministerstva vnútra, o ktorej tvrdil, že je nezákonná.

Realita: Po rozhodnutí Harabinovho senátu, že  Inšpekcia pod ministerstvom vnútra je ako subjekt trestného poriadku nezákonná, spustili médiá spolu s tretím sektorom  kampaň že Harabinov senát oslobodzuje korupčných policajtov. Pritom sa tu posudzovali korupčne prípady v rozmedzí od 10 do 500 eur. Takto sa verejnosti zalepovali oči, ako sa bojuje proti korupcii a medzitým sa rozkrádal štát a práve tato Inšpekcia pod Kaliňákom nedovolila vyšetriť nič.

Na požiadavku politikov vtedy predsedkyňa  Švecová zvolala trestné kolégium, ktoré hlasovalo nanovo o tom, či je Inšpekcia zákonná. Rozhodol hlas žilinského sudcu Bagera, ktorý na materskom súde hlasoval, že Inšpekcia je nezákonná, no po prísľube že pôjde na Najvyšší súd zmenil názor a hlasoval že Inšpekcia je zákonná.

Neubehol ani rok a všetci tí politici, ktorí hovorili, že Harabínov senát oslobodzuje policajtov na podklade nezákonnej inšpekcie hovoria, že inšpekcia pod ministrom vnútra nemôže byť, lebo nevyšetrí svojho šéfa ani nič, čo minister nepovažuje za trestné. Zázračne zmenil názor aj prezident Kiska, ktorý povedal, že pokiaľ bude inšpekcia pod ministrom vnútra, vysoká korupcia nebude nikdy vyšetrená. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár už vyhlásil, že prokuratúra je schopná aj ochotná vziať si do agendy trestné činy policajtov. Ešte donedávna však tvrdili presný opak a iniciovali disciplinárne stíhanie pre senát vedený Štefanom Harabinom za názor, že inšpekčná služba podriadená ministrovi vnútra je nezákonná a v rozpore s medzinárodnými záväzkami Slovenska.

Harabin upozornil dvoch najvyšších predstaviteľov exekutívy, prezidenta aj premiéra ako sa porušuje trestný proces keď ministerstvo vnútra a jeho inšpekcia je nezákonným subjektom trestného poriadku a upozornil ich, že keď nezjednajú poriadok nezákonnosti sa budú nabaľovať.

Reklama

Bývalá ministerka spravodlivosti Žitňanská spolu s Bugárom následne spustili aktivity aby v januári už bol zákon v parlamente o tom, že inšpekciu zoberú od ministra vnútra a dajú pod generálneho prokurátora.

 

SME: V roku 2015 podala šéfka Najvyššieho súdu Daniela Švecová návrh na disciplinárne potrestanie Harabina a ďalších dvoch sudcov, pretože sa podľa nej dopustili závažného disciplinárneho previnenia Svojvoľne rozhodovali v rozpore s právom a na slobodu sa preto dostal deviant Milan M., čím došlo podľa Švecovej k celospoločenskému ohrozeniu.

Realita:  Harabinov senát rozhodoval o Milanovi M., ktorý bol obvinený z krádeže a nie za sexuálny delikt. Skutok, pre ktorý bol médiami označený ako deviant, totiž spáchal o desať rokov skôr a na slobode bol celý čas. Jednalo sa o Róma z osady, ktorý obchytával svoju sestru. Trestné stíhanie voči nemu bolo vtedy zastavene, lebo  v čase spáchania skutku nemal ešte 15 rokov. Harabinov senát rozhodoval o jeho dovolaní v prípade krádeže vlámaním, ktorú deviant spáchal o 10 rokov neskôr po predchádzajúcom čine.  V tomto prípade advokát namietal, že  na okresnom súde rozhodoval sudca M.V., ktorý mal byť vylúčený, lebo bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin. Harabinov senát preto Okresnému súdu Veľký Krtíš  p r i k á z a l,  aby vec v potrebnom rozsahu znova prerokoval a rozhodol, pretože  skutočnosť, že vo veci rozhodoval sudca právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, ktorý mal byť vylúčený z vykonávania úkonov trestného konania, urobilo celé konanie na súde prvého a druhého stupňa nezákonným.

 

SME: Vlani zasa Harabin prepustil útočníka, ktorý napadol v Banskej Bystrici v bare francúzskeho študenta tmavej pleti.

Realita: Pokus špeciálnej prokuratúry urobiť z krčmovej bitky rasovo motivovaný trestný čin prekazil Harabin. Dôvodom na väzbu a rasovo motivovaný útok totiž mala byť skutočnosť, že „Slovák-útočník“, ktorý mal po bitke vybité zuby, dal v minulosti na facebooku „like“ Slovenskému hnutiu obrody.

 

SME: Prepustil mafiánskeho bossa! Vo februári 2017 zasa senát pod Harabinovým vedením zrušil doživotný trest pre mafiánskeho bossa Róberta Lališa.
Realita: Harabin neprepustil  na slobodu nijakého mafiánskeho bossa, len vyhovel námietke obžalovaného na zaujatosť sudcu Špecializovaného súdu, ktorý  už po dohode o vine a treste s iným obžalovaným prezumoval jeho vinu. Harabin preto vrátil vec a pridelil ju záložnému senátu, ktorý by obžalovaný Lališ už nemohol namietať.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali