Moskva 16. septembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Mykológ a kandidát biologických vied Michail Višnevský upozornil v rádiu Sputnik, čo v žiadnom prípade netreba zbierať v lese a ako počasie pridáva hubám nebezpečnú vlastnosť. V daždivom počasí môžete na jednej strane zbierať viac húb, na druhej strane huby rýchlejšie “rastú“ a stávajú sa nevhodnými na konzumáciu
“Ak zbierame huby, aby sme získali ich liečivé vlastnosti, potom čím staršie huba, tým viac je jej klobúk otvorený, a tým viac zhromaždil užitočných látok. A pre gastronomické účely je nutné sa zamerať na úplný opak. Čím mladšia je huba, čím je menšia, silnejšia, klobúk je málo otvorený, tým je atraktívnejšia,” povedal Michail Višnevský rádiu Sputnik.
Reklama
Staré huby nielen strácajú gastronomickú príťažlivosť, ale teoreticky môžu mať toxický účinok na ľudské telo. Ale v praxi je to nepravdepodobné.
“Aby huba bola toxicky nebezpečná, musí byť stará, červivá a zasiahnutá plesňou a neviditeľnými patogénmi, ako je jednobunková parazitická améba. Žiadny hubár by takúto špongiu do košíka nedal. Prirodzená opatrnosť nedovolí vziať si zhnitú a červavú špongiu,” domnieva sa biológ.
Reklama
Ak ste si náhodou vzali červavú špongiu, nezachráni ju zbavenie červov, upozorňuje Michail Višnevský.
“Potenciálnou hrozbou nie sú samotné červy v hubách, ale ich sekréty. Zostávajú v ohryzaných priechodoch vnútri huby. Potom, čo sa začnú usadzovať plesne, baktérie, jednobunkové patogény a tak ďalej. Aj keď určitým spôsobom je možné zbaviť sa lariev, nemôžete sa zbaviť sekrétov vnútri húb,“ povedal biológ v rozhovore pre rádio Sputnik.
Nečakaný spôsob, ako rozlíšiť jedovatú hubu od jedlej huby
Lízanie rezu – tak nečakaným a jednoduchým spôsobom môžete zistiť, ktorá huba je jedlá a ktorá nie. V rozhovore pre televízny kanál Tzargrad o tom informovala expertka na huby Polina Čebanova.
“Ak cítite pálenie, vypľujte a v žiadnom prípade to nedávajte do košíka,“ varovala Polina Čebanova.
Reklama
Podľa expertky, aj keď je huba jedovatá, nie je možné sa týmto spôsobom otráviť.