“Využili sme hlísty, aby sme preskúmali, ako ovplyvňuje diéta fungovanie organizmu živočíchov,” povedala jedna z autorov štúdie Natália Kirijenková.
Podľa jej slov bolo v priebehu experimentu nečakane zistené, že potrava s veľkým obsahom vitamínu B12 prudko zvyšovala odolnosť červov voči stresovým činiteľom a patogénom. Pritom nedostatok vitamínu naopak znižoval imunitu a mal za následok akumuláciu toxických produktov rozpadu niektorých aminokyselín.
Vedci tiež podotýkajú, že nedostatok B12 napomáha vývoju chronickej únavy, chudokrvnosti a schizofrénie a, naopak, jeho prebytok môže urýchliť hromadenie mutácií v DNA.
V decembri roku 2018 porozprávali vedci o prospešnosti vitamínu C pre fajčiace ženy. Podľa ich slov potom deti týchto žien oveľa menej trpia pľúcnymi chorobami.