Poslanci vypočuli ďalších siedmich kandidátov na ÚS, čakajú ich ešte traja

Poslanci vypočuli ďalších siedmich kandidátov na ÚS, čakajú ich ešte traja

Bratislava 3. mája 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Kandidát na ústavného sudcu Radoslav Procházka je presvedčený o tom, že má čo ponúknuť svojmu spoločenstvu a že jeho miesto je na Ústavnom súde. Povedal to poslancom na vypočúvaní v ústavnoprávnom výbore, na ktorom sa zúčastnil tretíkrát. “Prišiel som sem z pocitu povinnosti. Ústavný súd čaká veľa dôležitej roboty a bude potrebovať ľudí, ktorí ju budú vedieť spraviť hneď a nebudú sa ju musieť učiť,” povedal Procházka

Na snímke kandidát na post ústavného sudcu SR Radoslav Procházka

Dianie okolo voľby kandidátov v parlamente podľa neho pôsobilo na každého demotivujúco. “Ale výber ešte nie je dokončený. Ústavné právo je moja životná téma, vyznám sa v tom a debaty na tie témy ma bavia,” doplnil. Procházku sa poslanci pýtali na názor na tzv. “fake news” z hľadiska slobody prejavu. Uviedol, že to je jedna z tém, ktorou sa ako občan intenzívne zaoberá. “Považujem to za veľkú hrozbu pre sociálny mier,” povedal.

Reklama

Štefan Kseňák by volebné sťažnosti presunul z Ústavného súdu na všeobecné súdy. Dôveryhodnosť Ústavného súdu závisí podľa neho aj od predvídateľnosti jeho rozhodovania. “Je dosť dôležité aj to, aby rozhodovanie v citlivých otázkach netrvalo príliš dlho,” uviedol. O previerkach sudcov povedal, že ich nevníma negatívne, problém vidí vo forme. “Z môjho pohľadu nebola forma správna,” poznamenal.

Pred poslancov sa opäť postavil aj Michal Matulník. Uviedol, že sudca Ústavného súdu by podľa neho mal byť aktívny, ale nie aktivistický. Myslí si, že Ústavný súd by mal mať väčšiu ambíciu ako len technokraticky rozhodovať o veci. Súhlasí, že nie je pre parlament jednoduché vybrať veľký počet kandidátov na veľký počet prázdnych miest sudcov. Problém s tým bol podľa jeho slov aj v minulosti. Zdôrazňuje však, že výsledok politickej činnosti parlamentu v tomto prípade by mal byť nepolitický produkt.

Reklama

Opäť kandiduje aj Peter Melicher. Odpovedal na viacero otázok poslancov, jedna z nich sa týkala nedotknuteľnosti súdnictva. Podľa neho nie je justícia nedotknuteľná. Melicher zastáva názor, že ústavní činitelia by sa nemali osobne urážať. Rovnako si myslí, že sudcovia by sa mali vyhýbať prechodom z justície do politiky a späť. “Akú to vzbudzuje dôveru u ľudí?” podotkol.

Soňa Mesiarkinová sa opätovne vyjadrovala k Štefanovi Harabinovi. Zdôraznila, že nie sú kamaráti a vykajú si. Dostala aj otázku, či má sudca väčšiu zodpovednosť ako volený ústavný činiteľ. Mesiarkinová nesúhlasí s tvrdením, že sudca za nič nezodpovedá. “Zodpovedá za veľmi veľa. Sudca rozhodne a podpíše sa pod rozhodnutie. Poslanec zastupuje. Máme parlamentnú demokraciu a poslanec žiadne rozhodnutie nepodpisuje,” doplnila. Zároveň zdôraznila svoju apolitickosť, odmietla, že by bola dohodnutá so Smerom-SD.

Pred poslancov prišiel prvýkrát Patrik Palša, ktorý chce svojím pôsobením meniť veci a zdôrazňuje, že štát by mal dôležitejšie vnímať základné práva a slobody. Poslanci si vypočuli aj Zuzanu Pitoňákovú, ktorá kandiduje opakovane. Povedala im, že chce prispieť k zvýšeniu úrovne rozhodnutí Ústavného súdu tak, aby ovplyvnili činnosti všetkých všeobecných súdov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali