Politológ Konstantin Kosareckij o “genocíde” Ruska voči Ukrajine

Politológ Konstantin Kosareckij o “genocíde” Ruska voči Ukrajine

Kyjev, Moskva 26. augusta 2015 (HSP/Veroyatno.com/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Politológ Konstantin Kosareckij za svoj domov považuje ako Rusko, tak aj Ukrajinu. Domnieva sa, že rozdelenie ZSSR bolo podobnou chybou, ako v prípade Svätoplukových prútov: samostatné štáty boli iba oslabené, stratili časť sily spoločnej veľmoci

Na snímke prezident Ukrajiny Petro Porošenko sa zdraví s ľuďmi
Na snímke sa prezident Ukrajiny Petro Porošenko zdraví s ľuďmi

V najnovšom článku sa zaoberá “populárnou teóriou”, ktorú usilovne tlačia do hláv obyvateľom v Európe a za oceánom: údajne Rusko zavinilo genocídu ukrajinského národa. Tvrdí, že je to rovnako omyl ako aj lož. Poukazuje na to, že na Ukrajine už stihli prepísať učebnice histórie a minulosť zmenili na nepoznanie.

Reklama

Uvádza príklad, keď sa dcéra jeho priateľa z Odesy vrátila zo školy a prezradila, že na hodine dejepisu preberali to, ako Rusko zbedačilo Ukrajinu v období po zrušení nevoľníctva v cárskom Rusku (po roku 1861). V ukrajinských učebniciach sa dočítate, že Rusi potom vyše 130 rokov usilovne utláčali Ukrajincov a systematicky ich likvidovali. Samozrejme, podobné “zaručene pravdivé” teórie ochotne opakujú v niektorých krajinách EÚ, v USA a na Ukrajine. Pokračuje ďalšia etapa “modernizácie a vylepšovania” histórie…

V Rusku na margo neustálych pokusov prepisovania histórie v závislosti od záujmov a potrieb danej politickej elity v tej alebo inej krajine si už dávnejšie vymysleli ironické označenie – “krajina s nepredvídateľnou minulosťou”. Poukazujú na to, že občas nielen nemôžeme predpovedať budúcnosť, ale ani to, ako rôzni politológovia, historici a iní odborníci pracujúci pre tú alebo inú politickú garnitúru prepíšu minulosť.

Reklama

Konstantin Kosareckij poukazuje na to, že históriu môžeme podávať z rôznych uhlov pohľadu a všetko závisí od učiteľov, novinárov, politikov, analytikov alebo historikov. “Pre každú verziu by sa dali nájsť desiatky vhodných faktov. Komplikovanejšie je manipulovať s číslami – tie objasňujú veľa. Známu definíciu genocídy prijalo Valné zhromaždenie OSN. Stručne povedané, je to taká politika, ktorá vedie k zničeniu alebo k redukcii určitej etnickej skupiny. To znamená, že genocída sa odráža v číslach,” vysvetľuje analytik.

“Pozrieme si, ako hodnotia americkí vedci zmenu obyvateľstva Ukrajiny v 20. storočí. Podľa demografických štatistík “Population statistics: historical demography” zistíme, že v prvom roku dvadsiateho storočia žilo na Ukrajine 24 950 000 obyvateľov – takmer 25 miliónov. Počas posledného sovietskeho sčítania ľudí v r. 1989 zaregistrovali na Ukrajine 51 707 000 obyvateľov – viac ako 50 miliónov. Teda je tu nárast o 107,2 %. Je to málo alebo veľa? Pre porovnanie: vo Veľkej Británii za rovnakú dobu zaznamenali nárast počtu obyvateľstva o 61,5 %. Teda na Ukrajine pribudlo o polovicu viac obyvateľstva!” prízvukuje analytik.

“Navyše. Ako je možné porovnávať obyvateľstvo na Ukrajine a vo Veľkej Británii, ktorá obidve svetové vojny v 20. storočí “osamotene odsedela” na svojich ostrovoch? Presnejšie by bolo porovnanie Ukrajiny a Nemecka, ktorého obyvateľstvo taktiež počas dvoch vojen utrpelo značné straty. A v Nemecku je nárast obyvateľstva za 90 rokov iba 44,1 %. A to aj napriek tomu, že v určitom období do Nemecka prichádzali Nemci prakticky zo všetkých kútov Európy. Navyše pribudol aj nejaký milión Turkov…,” poznamenáva Kosareckij.

“Takže nehľadiac na krviprelievanie dvoch svetových vojen obyvateľstvo Ukrajiny v spoločnom ruskom štáte nielen neubudlo, ale naopak výrazne pribudlo. A pribudlo ho dva a pol razy viac ako obyvateľstva Nemecka. To určite nevyzerá na genocídu. A existuje ešte jeden výrazný znak genocídy – vytvorenie vybraných nepriaznivých podmienok pre niektorú etnickú skupinu. Pozrieme sa na problém z tohto hľadiska a porovnajme dynamiku Ukrajincov a Rusov ako “dominantnej národnosti”. Ten istý zdroj “Population statistics: historical demography” uvádza, že v roku 1900 na území súčasnej Ruskej federácie (bez Krymu) žilo 71 162 000 ľudí. Počas sčítania obyvateľstva v roku 1989 ich zaznamenali 147 400 000 ľudí.

Celkový nárast za 89 rokov bol teda 107,1 %. A na Ukrajine – 107,2 %. Je to prakticky na vlas rovnaké! Tak zhodne rastú nielen iba bratské národy, ale tak svorne rastú dvojčatá, ktorých matka kŕmila úplne rovnako. Rusi a Ukrajinci boli národy – dvojčatá, ktorým sa od Matky – Vlasti dostal úplne rovnaký diel,” prízvukuje Konstantin Kosareckij.

Reklama

“Bohužiaľ, rovnakým dielom ich obdarili aj nešťastím. Na Ukrajine bol hladomor, ale v Rusku tiež. A pokiaľ v období hladomoru (rok 1933) zomrelo Rusov menej, oveľa viac ako Ukrajincov ich pre zmenu zabíjal hlad v r. 1921 a 1946. Inak by tieto čísla tak presne nesedeli. Predstavovať hladomor, ako špeciálne Moskvou organizovanú genocídu Ukrajincov, je teda lož a podlosť,” podčiarkol analytik.

“A teraz tie najaktuálnejšie čísla. Posledný rok pred osudovými udalosťami vo februári 2014 mala Ukrajina 45 372 000 obyvateľov. To je o šesť miliónov (alebo 12,5 %) menej za posledných 25 rokov “nezávislosti” Ukrajiny. Priamy deficit, fyzický úbytok národa. Takže samostatná existencia bez bratov – Moskovčanov bola pre Ukrajinu horšia než genocída. I keď u ich bratov to tiež nebolo dobré: pôvodne malo Rusko 148,4 milióna obyvateľov, ale zostalo už iba 143,3 milióna,” uvádza analytik.

“A tak sa ukazuje, že “rozvod” poškodil všetkých. Ale pre jednu z etnických skupín ktosi vytvoril selektívne nepriaznivé podmienky. Také, že úbytok Ukrajincov v priebehu posledného štvrťstoročia prebiehal päťkrát rýchlejšie, než úbytok Rusov. Kto iný by to mohol byť, ak nie priaznivci nezávislosti, ktorí 25 rokov posilňovali ukrajinské sebauvedomenie a oddeľovanie krajiny od spoločnej civilizácie s Rusmi? Pod vedením týchto priaznivcov nezávislosti sa Ukrajina stala európskym lídrom v úmrtnosti a svetovým rekordérom v prirodzenom úbytku obyvateľstva. Nič také tu nebolo tisíce rokov… A vina z genocídy ukrajinského národa je teda, podľa určitých “expertov”, “jasne na strane Ruska”. Ale tá vina Ruska je iná. Urobilo chybu, pretože Ukrajinu opustilo. Pretože dovolilo priaznivcom nezávislosti poslať jedného z bratov na samovražednú cestu,” uzatvára svoj komentár Konstantin Kosareckij.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali