Polícia zatkla Patrika Pachingera právoplatne odsúdeného v kauze nebankoviek

Polícia zatkla Patrika Pachingera právoplatne odsúdeného v kauze nebankoviek

Bratislava 2. júla 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

V pondelok približne o 8.30 h polícia v Justičnom paláci zatkla Patrika Pachingera právoplatne senátom Najvyššieho súdu SR koncom marca odsúdeného v kauze skrachovaných nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia.

Na snímke Patrik Pachinger

Pachinger sa dostavil na pojednávanie Okresného súdu (OS) Bratislava I, kde žiadal o odvolacie konanie – podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody. “OS Bratislava I odročil verejné zasadnutie na neurčito, nakoľko si vyžiada spis a právoplatné rozhodnutie OS Bratislava IV vo veci prečinu zanedbania povinnej výživy, aby tak objektívne posúdil správanie odsúdeného po prepustení z väzby na slobodu,” vysvetlil v pondelok pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Reklama

Odvolacie konanie s Patrikom Pachingerom, ktorého 28. marca Najvyšší súd SR odsúdil právoplatne na sedemročný trest odňatia slobody v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia, sa 19. júna na Okresnom súde v Bratislave I nekonalo.

“Okresný súd Bratislava I odročil verejné zasadnutie na neurčito z dôvodu, že uznesenie o započítaní vydávacej väzby nie je právoplatné a toto je potrebné na komplexné posúdenie žiadosti o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody,” uviedol vtedy TASR hovorca Adamčiak.

Reklama

Napriek tomu, že Pachinger bol právoplatne odsúdený a predsedníčka Najvyššieho súdu mu 28. marca kvôli zdravotným komplikáciám umožnila mesačný odklad nástupu do väzenia, polícia ho vtedy nezadržala. Pachinger sa nedávno podrobil postupne operácií oboch očí.

“Okresný súd Bratislava I nemal vedomosť o vami uvedenej skutočnosti, Špecializovaný trestný súd (ŠTS) ho o tejto skutočnosti neinformoval. Termín verejného zasadnutia mu bol známy, nakoľko ho OS Bratislava I v súvislosti s predmetným verejným zasadnutím žiadal o zapožičanie jeho trestného spisu k tomuto termínu. Realizácia príkazu na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody je záležitosť príslušného Policajného zboru SR, ktorému bol doručený tento príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody,” vysvetlil vtedy ďalej Adamčiak.

“Špecializovaný trestný súd dňa 31. mája zamietol žiadosti odsúdených P. P. a D. B. o odklad výkonu trestu a súčasne vydal príkaz na dodanie odsúdených do výkonu trestu, ktoré boli príslušnému Okresnému riaditeľstvu Policajného zboru doručené dňa 7. júna 2018. Obe žiadosti odsúdených o odklad súd zamietol z dôvodu, že podanie žiadosti je zjavne neopodstatnené, keďže žiadosť o podmienečné prepustenie nie je zákonným dôvodom na povolenie odkladu a navyše odsúdeným bol uložený trest odňatia slobody vo výmere prevyšujúcej jeden rok,” zareagovala následne pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Brtva aj Pachinger boli po spomínanom marcovom verdikte NS SR v policajnom pátraní.

Zatiaľ nie je známe, v ktorom ústave na výkon trestu odňatia slobody si trest Pachinger bude odpykávať. Rovnako nie je úplne známe, za aké obdobie si bude môcť požiadať o prípadné podmienečné prepustenie. Síce bol právoplatne odsúdený na vyššie spomínaných sedem rokov v kauze podvodu na nebankovky, ale minimálne približne štyri roky v tejto súvislosti strávil vo výkone väzby. Tá sa mu započítava do trestu odňatia slobody. Pachinger okrem podvodu na nebankovky, čelil spomínanému súdnemu konaniu na OS Bratislava IV v prípade neplatenia výživného a ďalšieho konania, ktoré riešil OS Bratislava III v prípade iného podvodného konania.

Reklama

 

Patrika Pachingera polícia odovzdá do výkonu trestu odňatia slobody

V prípade zatknutého Patrika Pachingera vykonáva bratislavská polícia momentálne všetky potrebné úkony, pričom následne ho odovzdá do výkonu trestu odňatia slobody. Pre TASR to potvrdil bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:43

V centre Varšavy brutálne zbili Ukrajinca, ktorému zárovň ukradli 400 000 eur, informoval denník In Poland.

Skupina maskovaných mužov zaútočila na muža, keď vošiel do vchodu viacposchodovej budovy na Koszykowej ulici.

Ukradli mu takmer 2 milióny zlotých, ktoré dostal v zmenárni, pričom vymenil 400-tisíc eur.

Muža vo vážnom stave previezli do nemocnice.

Prípadom sa zaoberá prokuratúra.

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali