Pred Úradom vlády v sobotu protestovalo množstvo ľudí, policajti použili aj slzný plyn a vodné delo. Zadržaných bolo niekoľko osôb

Pred Úradom vlády v sobotu protestovalo množstvo ľudí, policajti použili aj slzný plyn a vodné delo. Zadržaných bolo niekoľko osôb

Bratislava 17. októbra 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák/SITA-Martin Medňanský)

 

Množstvo ľudí, medzi nimi aj fanúšikovia ultras, protestovalo v sobotu pred Úradom vlády SR. Žiadali odstúpenie premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Nesúhlasia ani s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu. Zasiahla proti nim polícia

protestujúci pred Úradom vlády SR
Na snímke protestujúci pred Úradom vlády SR

Zdá sa, že premiér Igor Matovič má problém. Napriek vyhlásenému núdzovému stavu sa pred úradom vlády stretlo asi najviac občanov na demonštrácii proti vláde od Kuciaka.

Reklama

Počas zhromaždenia niektorí protestujúci hádzali za bránu úradu vlády zapálené svetlice. A na adresu premiéra vykrikovali vulgarizmy a kopali do brány. Ľudia na Slovenskú majú dosť chaotických a nekompetentných opatrení. Mnohých sa situácia dotýka aj po ekonomickej stránke, keď stratili zamestnanie alebo alebo skrachovali. Na proteste tak hlasno dávali najavo svoju nespokojnosť.

Polícia následne proti občanom vytvorila koridor pred bránou a múrmi úradu. Voči niektorým demonštrantom použila aj slzný plyn. Neskôr polícia použila aj vodné delo.

Reklama

Prvotné informácie hovorili o tom, že sa na mieste pod dozorom polície nachádzalo približne 400 až 500 ľudí. Podľa niektorých medializovaných správ vyšli do bratislavských ulíc tisícky ľudí.

protest
Na snímke zásah polície s obrneným vodným delom počas protestu

Na proteste sa zúčastnil osobne aj europoslanec Milan Uhrík. Vysvetlil, že protest nemal organizátora, a prišli tam aj chuligáni, ktorí robili neporiadok.

„Bolo tam však aj kopec slušných ľudí, ktorí stáli v okolí a ktorí boli pre titulky bulváru „nezaujímaví“ na fotenie. Atmosféra protestu však bola celkovo obrazom vybičovaných emócií v spoločnosti, za ktoré je zodpovedná Matovičova arogantná, chaotická a neschopná vláda. Ako sme podporili protestujúcich v uliciach, tak podporíme aj legislatívne kroky v parlamente. Jednoducho, bojujeme za Slovensko na všetkých úrovniach,“ uviedol Uhrík.

 

Polícia na mieste protestu zadržala niekoľko osôb

Polícia počas sobotného protestu v Bratislave zadržala niekoľko osôb. Viac informácií poskytne, keď to situácia dovolí. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Reklama

„Dnešné neohlásené zhromaždenie sa v priebehu pár minút zmenilo na zhluk agresívnych ultrapravicových radikálov v niektorých prípadoch i pod vplyvom alkoholu,“ uviedlo svoju verziu Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave na sociálnej sieti. Ako dodalo, zúčastnené osoby aj napriek opakovaným výzvam polície použili zápalnú pyrotechniku, ktorou sa navzájom zranili, keď jeden z prítomných ju vhodil medzi zhromaždených.

protest
Na snímke kordón policajtov pred Úradom vlády SR

Obyvatelia centra Bratislavy a náhodní okoloidúci sa obrátili so žiadosťou o pomoc na policajný zbor. „Viaceré protiprávne konania zúčastnených osôb prerušila poriadková jednotka, ktorá vytvorila kordón na prehradenie priestoru. Keďže útočníci od tohto konania opakovane neupustili, poriadková jednotka použila donucovacie prostriedky, a to slzotvorný plyn a špeciálnu vodnú striekačku na obnovenie verejného poriadku,“ doplnila polícia. Dodala, že na mieste bolo zranených viacero osôb, medzi nimi aj príslušníci policajného zboru.

Zhromaždenie sa konalo v čase núdzového stavu, kedy je platný zákaz zhromažďovania sa osôb v skupinách viac ako šesť ľudí. „Z miesta zhromaždenia ultrapravicových radikálov sa stalo bezpečnostné riziko,“ uzavrela polícia.

 

Na neadekvátny zásah polície reagovali viacerí politici

Blaha sa vyjadril takto a veľmi presne vystihol podstatu a správanie Matovičovej moci, keď ho nazval Tyranom: „Nie, toto nie sú zábery z Bieloruska. Toto nepácha „zlý“ Lukašenko. Toto je robota Igora Matoviča. Veľkého demokrata.“
1. Vodné delá na protestujúcich Slovákov. Za to, že vyjadrujú názor. Tak čo, pán minister Korčok, uvalíte teraz sankcie na vlastnú vládu?
2. Spomeňte si, kto naposledy použil vodné delá na ľudí. Daniel Lipšic počas Radičovej vlády. Proti ľuďom, čo protestovali proti Gorile.
3. Za osem rokov vlády Smeru žiadne vodné delá. Ani pri majdane. Polícia nikomu ani vlások neskrivila. Ale hlavne, že my sme tí zlí.
4. Teraz je pri moci slušnovláda a prvé, čo urobia, sú vodné delá na ľudí. Ale hlavne, že oni sú tí najväčší demokrati.
5. Vonku je hnusná zima, čiže si viete predstaviť, aké to je dostať vodným delom – nebude covid, bude zápal pľúc. Hrôza!
6. A táto vláda ide poučovať o demokracii Lukašenka. Táto vláda kope do Smeru. Títo násilníci! Že ich hanba nefackuje!
7. Tí ľudia zjavne nič nerozbíjajú, ani nikomu neubližujú – len vyjadrujú kritický názor na Matoviča.
8. Každý, kto na Slovensku proti svojim občanom použil násilie, veľmi skoro skončil. Spomeňte si na Lipšica. Toto iste čaká aj Matoviča. Za toto musí zaplatiť. Tyran!

Reklama

Kritickí sú aj občania. Erika Š. sa na sociálnej sieti vyjadrila napríklad takto: „…vodné delá nepoužil voči Slovákom Fico za 12r svojho pôsobenia, ale Vy ste to urobili pri prvej príležitosti. Čo ste urobili pre to, aby k takejto situácii nedošlo? Celé leto ste si vyvaľovali šunky, celá vláda a delili si miliardy, ktorých použitie stále neuzrelo svetlo sveta…..“

 

Uhrík z ĽSNS kladie dôraz na to, že právo demonštrovať občanom nikto nevezme

Myslím, že úplne najdôležitejšie posolstvo z dnešného protestu je, že Slováci konečne ukázali, že ich trpezlivosť má svoju hranicu – a že vláde nedovolia zobrať im už aj to posledné, čo im zostalo – právo protestovať proti chaotickým, ničivým a často aj úplne nezmyselným opatreniam, ktoré ich pripravujú o živobytie
Iste, na proteste to bolo akčné, okrem množstva slušných ľudí tam prišli aj futbaloví chuligáni. Prišiel tam hocikto, kto chcel… Aj my sme sa tam prišli ako poslanci len tak pozrieť, aby sme videli, koľko ľudí tam príde. Nemalo to organizáciu, lebo Matovič organizáciu cez núdzový stav zakázal. Ale tak to už raz chodí – protest je protest, a ak má mať účinok, tak to nemôžu byť len čajové dýchanky pri čítaní básní, nad ktorými každý len mávne rukou…
Mimochodom, keď boli takéto isté protesty v Bielorusku, tak slovenské presstitútky ich ospevovali a označovali „občianskym bojom za slobodu“. O protestoch Black Lives Matter ani nehovorím, tam nevadilo, ani keď protestujúci rozbili pol mesta… veď predsa protestovali proti belošskému rasizmu. Keď však ľudia na Slovensku povstanú proti arogantnej a deštruktívnej vláde, ktorá ľuďom pod hrozbou väzenia zakáže ešte aj právo na protest – tak sú to zrazu „výtržníci“…
Tak či tak, aj akčná atmosféra tohto protestu bola jasným dôkazom vybičovaných emócií, do ktorých sme dostali spoločnosť nie my, ale vláda, ktorá sa k ľuďom správa ako k nejakým bezprávnym otrokom a nepríčetný premiér, ktorý občanom nadáva do štekajúcich psov a ničí im životy svojim chaotickým a neprofesionálnym vládnutím. Toto nemá už s bojom proti Covidu nič spoločné, to je jednoducho ťahanie Slovenska do bažín.
Pre tých, ktorí nás kritizujú, že ako sme si len mohli dovoliť porušiť nariadenia vlády dávam do pozornosti článok 32 Ústavy Slovenskej republiky [viď obrázok]. A pripomínam, že vláda sa zodpovedá občanom, nie občania sa zodpovedajú vláde! Nie sú to občania, ktorí majú vláde čo vysvetľovať, ale Matovič, ktorý má čo vysvetľovať občanom!
Za Slovensko, za práva ľudí sa postavíme opäť, vždy a všade – či už v rozpravách Europarlamentu alebo Národnej rady, či už na odborných fórach, v mediálnych diskusiách alebo aj na drsnej ulici. Pretože Slovensko je naša vlasť, a my si ho nedáme!

 

MV SR: Zhromaždenie v čase pandémie bolo nanajvýš nezodpovedné

Sobotné zhromaždenie občanov a ultras fanúšikov v Bratislave v čase pandémie bolo nanajvýš nezodpovedné. Pre TASR to povedala Petra Friese z kancelárie Ministerstva vnútra (MV) SR. Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽANO) na sociálnej sieti uviedol, že demonštranti neujdú spravodlivosti.

„Je naozaj úbohé, že v čase, keď u nás alarmujúco narastá počet nakazených koronavírusom, je vyhlásený núdzový stav a zákaz zhromažďovania sa, sa nájdu ľudia, ktorí nič z toho nerešpektujú,“ podotkol Mikulec. Demonštrácia, ktorá podľa neho nemá skutočný obsah a jej jedinou úlohou je provokácia, je zúfalým pokusom ultras a radikálnej pravice upútať na seba pozornosť.

Ministerstvo aj polícia sa tvária a informujú, ako keby na demonštrácii proti Matovičovej vláde boli iba ultras a pravicoví radikáli. To samozrejme nie je pravda. Na proteste proti asi najnepopulárnejšej vláde aká tu kedy bola a vláde s najnižšou autoritou protestovalo aj mnoho obyčajných občanov, ktorí už majú dosť neschopnosti tejto vlády.

protestujúci
a snímke protestujúci počas príchodu pred Úrad vlády SR

Na margo zásahov policajtov Friese priblížila, že vykonaniu služobného zákroku proti protestujúcim musí predchádzať zváženie jeho následkov.

Mikulec doplnil, že nikto z demonštrujúcich nereagoval na výzvy polície, aby sa rozišli vzhľadom na vyhlásený núdzový stav a zákaz zhromažďovania sa, ktorý platí na Slovensku. Poďakoval zároveň policajtom za ich „fantastickú prácu“. „Nie, nenecháme sa vyprovokovať. Nepristúpime na ich primitívnu hru, keďže ich jediným cieľom je vyvolať roztržku a pobiť sa,“ hovorí minister.

Friese zároveň pripomenula, že ak bol na zhromaždení účastník pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19 a nedodržal karanténu, dopúšťa sa trestného činu.

Reklama

 

protest
Zásah polície počas protestu

 

Záchranári počas sobotného protestu v Bratislave ošetrili dve osoby

Záchranári počas sobotného protestu fanúšikov v Bratislave ošetrili dve osoby. Išlo o muža a ženu. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

„Ženu údajne zasiahla letiaca dlažobná kocka do hlavy, muž mal otvorenú tržnú ranu na ruke,“ priblížila Krčová. Záchranári ich po ošetrení previezli do nemocnice. Počas prevozu boli pri vedomí a v stabilizovanom stave.

 

Reklama

 

Policajti sa na protestujúcich pripravovali

Bratislavskí policajti v súvislosti so sobotným zhromaždením futbalových fanúšikov v hlavnom meste pripravili bezpečnostné opatrenia. Dopravní policajti mali  monitorovať dopravno-bezpečnostnú situáciu v Bratislave. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo (KR) Policajného zboru (PZ) v Bratislave na sociálnej sieti

protivládny protest
Na snímke protestujúci pred Úradom vlády SR počas neohlásenej protivládnej demonštrácie v Bratislave 17. októbra 2020

Opatrenia budú zamerané na ochranu života, zdravia, majetku ľudí a verejného poriadku. Policajti budú v prípade komplikácií usmerňovať dopravu v Bratislave. Vyzývajú preto vodičov, aby rešpektovali ich pokyny. O prípadných zmenách v doprave budú priebežne informovať.

„S občanmi, ktorí sa rozhodnú aj napriek týmto okolnostiam neoznámeného zhromaždenia zúčastniť, budú komunikovať policajti Antikonfliktného tímu Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave. Ich snahou bude konštruktívne komunikovať so zúčastnenými, predchádzať prípadným konfliktným a agresívnym prejavom správania,“ uviedla polícia.

Reklama

Ak osoby porušia opatrenia vydané Úradom verejného zdravotníctva SR, okresné úrady ich môžu sankcionovať do výšky 1659 eur, v blokovom konaní do 1000 eur, upozorňuje polícia.

Účastníkom pripomína, že ak sa zhromaždenia zúčastní osoba pozitívne testovaná na ochorenie COVID-19, ktorá nedodržiava karanténu, dopúšťa sa trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. Trestná sadzba je v tomto prípade štyri až desať rokov odňatia slobody.

„V prípade spáchania útoku na verejného činiteľa zo strany účastníkov zhromaždenia je možné uložiť za takéto konanie v zmysle zákona trest odňatia slobody na 12 až 25 rokov,“ uviedli policajti.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali