Poľský internetový portál Money zverejnil materiál venovaný rozširujúcemu sa škandálu o závadnom mäse poľských kráv, ktoré bolo objavené na Slovensku a v Česku. V oboch krajinách táto správa mala bombový efekt, ale poľskí novinári píšu, že v ich krajine tá téma nie je tak posudzovaná. Českí a slovenskí experti varujú pred nakupovaním poľských potravín, vyzývajú na zastavenie dovozu a uprednostnenie miestnych výrobcov.
Portál sa spýtal predstaviteľov poľského mäsového priemyslu, či majú dojem, že Slováci a Česi tento problém využívajú vo svoj prospech.
“Máme dojem hraničiaci s istotou, že Česi a Slováci to zneužívajú. Chcú za každú cenu ukázať, že poľské potraviny sú veľmi nízkej kvality. Preto sú pre nich takéto príbehy vodou na mlyn,” povedal Jerzy Wierzbicki, prezident Poľskej asociácie producentov hovädzieho dobytka.
Witold Choinski, prezident priemyselného združenia Polskie Mięso, v komentári pre Money uviedol: “Česi a Slováci využívajú každú udalosť a hľadajú len príležitosť k očiernenie poľských potravín.“
Podľa odborníka sú Česko a Slovensko veľkými importérmi mäsa, takže jednoducho kvôli škandálu chcú obnoviť domácu výrobu. Choinski sa domnieva, že Slováci a Česi dúfajú, že miesto poľského mäsa obchody budú nakupovať české a slovenské.
“Problém spochybňovania kvality poľských potravín našimi južnými susedmi nie je nový a existuje už niekoľko rokov. Boli tu problémy, napríklad pri vývoze nášho hydinového mäsa. Doprava bola náhodne kontrolovaná a neskôr zadržiavaná miestnymi službami na mnoho hodín,” dodal expert.
Podľa poľských expertov je to len politická hra.
Posledné čísla Eurostatu ukazujú, že Poľsko za rok 2017 vyprodukovalo 558,58 tisíc ton hovädzieho mäsa, zatiaľ čo Česko 67,72 tisíc ton a Slovensko 7,79 tisíc ton.