Poliaci predbehli Slovákov, 100 ton svojich zlatých rezerv si zo sejfov Bank of England odviezli v rámci prísne utajenej operácie

Poliaci predbehli Slovákov, 100 ton svojich zlatých rezerv si zo sejfov Bank of England odviezli v rámci prísne utajenej operácie

Varšava/Londýn 28. novembra 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Približne polovicu zo svojich celkových zlatých rezerv si Poliaci v novembri letecky odviezli z Londýna v rámci prísne utajenej operácie v réžii Poľskej národnej banky (Narodowy Bank Polski). Do operácie bolo zapojených niekoľko tisíc ľudí, hlavne z radov bezpečnostnej služby

Ilustračné foto

Zlaté odliatky boli v priebehu novembra postupne letecky transportované do Varšavy a Poznane, odkiaľ boli pod vojenskou ochranou distribuované do viacerých prísne strážených depozitov na rôznych miestach v Poľsku. Celková hodnota repatriovaného zlata predstavuje 4,2 mld. eur. Polovicu poľského zlata si aj naďalej ponechala Bank of England na pokrytie priebežných účtov.

Reklama

Poľské zlato bolo do Londýna evakuované ešte v roku 1939 cez Rumunsko, Turecko, Sýriu, Libanon a Francúzsko. V Londýne bolo uložené osem desaťročí. Podľa poslednej evidencie z júla 2019 sa v sejfoch Bank of England malo nachádzať až 228,6 ton poľského zlata.

Ekonomickí experti už v októbri naznačili, že rastúci záujem burzových fondov a ďalších významných globálnych finančných hráčov o zlato indikuje blížiacu sa celosvetovú hospodársku krízu. Podobná dynamika dopytu po zlate bola zaregistrovaná aj v roku 2009. Na druhej strane sa ozývajú aj tvrdenia, podľa ktorých existuje možnosť, že cena zlata by mohla klesnúť aj o 10%, ak by sa podarilo dosiahnuť obchodnú dohodu medzi USA a Čínou, ktorá by ukončila ekonomickú vojnu medzi oboma hospodárskymi gigantmi.

Reklama

História s poľským zlatom zaujala aj riaditeľa medzinárodných projektov Inštitútu národnej stratégie Ruska Jurija Solozobova, podľa ktorého sa táto sága zapíše do učebníc ekonomickej histórie. Skutočnosť, že Briti 80 (osemdesiat !) rokov šafárili s 200 (dvesto) tonami poľského zlata, svedčí o tom, že Spojené kráľovstvo zaobchádza s Poľskom ako so svojim podriadeným satelitom. Pod hrozbou brexitu síce Londýn Poliakom diskrétne vrátil časť ich zlata, avšak bez akejkoľvek kompenzácie za to, že toto zlato takmer storočie využíval. Navyše nie je známe ani to, aké podmienky muselo Poľsko splniť, aby mu Londýn vrátil aspoň časť jeho zlata. Takto sa podľa Jurija Solozobova robí medzinárodná politika, metódami kriminálneho podsvetia. Netreba v tom hľadať nič osobné, ide o obyčajný kriminálny biznis, konštatoval Jurij Solozobov. Jeho slová rezonujú aj v reakciách poľskej verejnosti, ktorá si kladie otázku, akého charakteru sú tie priebežné účty, na ktoré si Bank of England naďalej ponechala polovicu poľských zlatých rezerv.

Gabriel Gačko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali