Proces s predsedom ĽSNS Kotlebom samosudkyňa ŠTS odročila na október

Proces s predsedom ĽSNS Kotlebom samosudkyňa ŠTS odročila na október

Bratislava 21. septembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie s predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v kauze kontroverzných šekov

Marian Kotleba
Na snímke obvinený predseda ĽSNS Marian K.

Kotleba sa na proces dostavil v sprievode svojich obhajcov – Ondreja Mularčíka a Tomáša Rosinu. Naposledy naplánovaný proces na 8. septembra bol zrušený. A to z dôvodu, že obžalovaný požiadal o ospravedlnenie neúčasti, pretože sa nachádzal v karanténe pre nový koronavírus po tom, ako sa vrátil z Čiernej Hory.

Reklama

Predtým pojednávania brzdil fakt, že sa súdny spis v kauze šekov nachádzal na pôde Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý rozhodoval o námietke zaujatosti voči samosudkyni Ružene Sabovej. NS SR námietku napokon zamietol a pojednávanie tak naďalej môže viesť Sabová. V prípade sa konalo koncom marca a na začiatku júna.

Predseda ĽSNS sa mal podľa prokurátora trestného činu dopustiť, keď odovzdal v roku 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Tie považujú obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú šifru.

Reklama

Na otvorení hlavného pojednávania samosudkyňa Sabová uviedla, že zvažuje posudzovanie Kotlebovho konania podľa prísnejšej kvalifikácie. Ak sa k nej v prípade uznania viny prikloní, hrozilo by mu až osem rokov väzenia.

 

Predseda ĽSNS opäť namieta zaujatosť sudkyne

Marian K. dnes na pojednávaní opätovne namietol zaujatosť samosudkyne Ruženy Sabovej. Dôvodom je podľa neho podnet, ktorý sudkyňa adresovala na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA).

Podľa Mariana K. sa podnet týkal videa, ktoré o jeho súdnom procese zverejnil „amatérsky youtuber“. Podľa predsedu ĽSNS podanie podnetu zo strany sudkyne znamená, že sleduje pokrývanie súdneho procesu v médiách a môže tak byť ovplyvnená. „Týmto samosudkyňa koná v môj neprospech,“ povedal obžalovaný. Zároveň avizoval podanie trestného oznámenia pre zasahovanie nezávislosti súdu. Podľa neho sa tohto skutku dopustil príslušník Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorý sudkyňu na video upozornil.

Sabová však v tejto súvislosti uviedla, že o námietke konať nebude, keďže nespĺňa procesné náležitosti. Marian K. už raz zaujatosť samosudkyne Sabovej v kauze šekov namietal, ona to však odmietla a za pravdu jej dal aj Najvyšší súd SR.

Reklama

Obžalovaný sudkyňu kritizoval aj pri následnom vykonávaní dôkazov. Uviedol, že vždy, keď sa snaží o uplatnenie svojich práv prostredníctvom advokátov, sudkyňa to neumožní. Takisto kritizoval, že ako dôkaz bol pred súdom prečítaný aj blog o jeho politickej strane, ktorý označil za subjektívny pohľad autora. „Sudkyňa žije mediálnymi výstupmi,“ vyhlásil Marian K.

 

Kotlebu v minulosti odsúdili za dopravnú nehodu

Predsedu politickej strany Kotlebovci – ĽSNS Mariana K. v minulosti odsúdili za ublíženie na zdraví z nedbanlivosti. Vyplýva to z odpisu z registra trestov, ktorý si Špecializovaný trestný súd (ŠTS) vyžiadal v rámci prejednávania kauzy šekov s údajnou extrémistickou symbolikou. Rozsudok Okresného súdu v Banskej Bystrici z roku 2010 súvisí s dopravnou nehodou, za ktorú súd uložil Marianovi K. peňažný trest, ktorý aj zaplatil. Preto sa na neho hľadí ako na netrestaného.

Obžalovaný k veci uviedol, že druhým účastníkom nehody bol vtedy policajný funkcionár z Banskej Bystrice a nehoda mala viaceré „zvláštne okolnosti“, keďže druhý účastník pôvodne nebol zranený, no po príchode jeho nadriadeného ho nakoniec odviezla sanitka. Proti verdiktu súdu sa nakoniec na odporúčanie sudcu neodvolal. „Dnes by som postupoval inak,“ povedal.

Súd na dnešnom pojednávaní tiež oboznámil viacero listinných dôkazov, napríklad odsudzujúci rozsudok voči poslancovi Milanovi Mazurekovi (ĽSNS), kandidátnu listinu, stanovy a volebný program ĽSNS alebo verdikt Okresného súdu Bratislava II z roku 2018. V danom rozsudku súd zamietol žalobu súčasného poslanca ĽSNS Ondreja Ďuricu na vydavateľstvo Ringier pre článok, v ktorom bol označený ako neonacista. Súd však skonštatoval, že takéto označenie ako hodnotiaci úsudok v jeho prípade obstojí. Obžalovaný veľkú časť vykonaných dôkazov kritizoval s tým, že s jeho prípadom nemajú nič spoločné.

Reklama
Marian Kotleba
Na snímke zľava poslanec NR SR Rastislav Schlosár, Peter Kupka, advokát obviného Mariana K., obvinený predseda ĽSNS Marian K.
Suja: Ide o ďalší politický proces

Poslanec NR SR a podpredseda strany ĽSNS Miroslav Suja, ktorý je prítomný na dnešnom pojednávaní na sociálnej sieti vyhlásil, že samosudkyňa sa ani nesnaží vystupovať nestranne.

“Pani sudkyňa sa už ani nesnaží vystupovať nestranne a ja hlásim ďalší politický proces po niekoľkých desaťročiach,” komentoval krátko Suja.

V kauze kontroverzných šekov Mariana Kotlebu bolo dokazovanie na ŠTS ukončené

Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vyhlásila dokazovanie v súdnej kauze s obžalovaným predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v kauze kontroverzných šekov za ukončené. Po hodinovej prestávke sa pristúpi k prednesu záverečných rečí.

Sudkyňa sa predtým niekoľkokrát dostala do sporu s obžalovaným. Ten dnes deklaroval svoje odhodlanie vo veci vypovedať, podľa Sabovej však opakovane zdržiaval hlavné pojednávanie argumentáciou, ktorá nesmerovala k objasneniu skutkového stavu.

Obžalovaný označil postup sudkyne za “totálne hrubý, nedemokratický zásah do práva na obhajobu”. Z tohto dôvodu odmietol odpovedať aj na otázky prokurátora. Podľa obhajcov Mariana K. je takýto postup sudkyne nezákonný.

 

V kauze šekov navrhol prokurátor ÚŠP uznať Kotlebu za vinného

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz navrhol prekvalifikovať skutok, ktorého sa mal dopustiť Marian Kotleba. Vo svojej záverečnej reči dal návrh, aby samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu Kotlebu uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd.

Prokurátor navrhol Kotlebovi trest odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby a so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Sadza v Trestnom zákone za spomínaný paragraf je od štyroch do ôsmich rokov odňatia slobody.

Uviedol tiež, že konanie obžalovaného dokazuje, že je presvedčeným stúpencom neonacizmu. Dokazuje to aj to, keď umožnil napríklad byť na kandidátke ĽSNS Milanovi Mazurekovi, právoplatne odsúdenému za extrémistické činy.

“Politiku využíva na propagáciu neonacistických, neofašistických názorov,” povedal prokurátor.

Reklama

Podľa jeho názoru chcel aj rozdaním kontroverzných šekov rodinám v núdzi podporiť neonacistické idey a šíriť nenávisť voči rómskemu a židovskému etniku.

 

Proces odročila na október

Pojednávanie s Marianom Kotlebom samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová odročila na 12. októbra. Na odročenom pojednávaní odznie záverečná reč tretieho obhajcu Kotlebu Petra Kupku i obžalovaného.

“Celú záverečnú reč prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) venoval smerom k prejavu sympatií a nie k trestnému činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Po prvý raz o prekvalifikovaní prokurátor ÚŠP povedal až vo svojej záverečnej reči,” povedal vo svojej záverečnej reči druhý obhajca Kotlebu Ondrej Mularčík.

Podľa jeho vyjadrenia na zmenu právnej kvalifikácie ani raz prokurátor ÚŠP počas pojednávania nezareagoval. Urobil tak podľa Mularčíka až vo svojej záverečnej reči. Na podujatí, kde sa rozdávali šeky v roku 2017 v Banskej Bystrici, ani raz nezaznelo slovo Róm a ani pejoratívum tohto slova.

Reklama

“Bolo preukázané, že Kotleba dal nápis na ten šek? Šek, a to je kuriózne, ani raz nebol predložený na súde,” povedal obhajca.

Podľa jeho poznatkov a záverov číslo 1488 je jedno kompaktné číslo, ktoré neznamená nič. Existujú, ako povedal ďalej vo svojej záverečnej reči Mularčík, príručky pre policajtov, kde sú čísla, symboly, nášivky neonacistov, ale nie je tam číslo 1488.

“Keď sa použijú, tak lomítkom, ale nie v tvare 1488,” povedal Mularčík. Navrhoval svojho klienta oslobodiť spod obžaloby.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali