Podpredseda Smeru-SD nechce brať Ficovi zásluhy na vybudovaní a vedení strany

Podpredseda Smeru-SD nechce brať Ficovi zásluhy na vybudovaní a vedení strany

Bratislava 28. mája 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Podpredseda opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) a Národnej rady SR (NR SR) Peter Pellegrini nechce brať šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi zásluhy na tom, že vybudoval a 20 rokov viedol „najsilnejšiu sociálnodemokratickú stranu na Slovensku”. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii v prítomnosti ďalších podpredsedov strany Petra Žigu, Richarda Rašiho a poslanca NR SR Matúša Šutaja-Eštoka

Na snímke Peter Pellegrini

Fico v utorok 26. mája uviedol, že strana Smer-SD je jeho dieťa. Pellegrini tomuto postoju rozumie. Fica však vyzval na odchod z čela strany, kým je ešte čas, aby nedopadol ako bývalí slovenskí premiéri Vladimír Mečiar či Mikuláš Dzurinda. „Moje utorkové vyhlásenie nebolo myslené osobne, nebol to zlý a negatívny odkaz. Pre mňa nie je dôležité hovoriť niečo zlé na Roberta Fica,” ozrejmil podpredseda Smeru-SD. Sociálna demokracia však musí mať podľa jeho slov silné postavenie v slovenskom politickom systéme a silný koaličný potenciál.

Reklama

Šéf Smeru viackrát avizoval, že nedopustí, aby stranu prevzali „nejakí slniečkari”. Pellegrini v reakcii na to zopakoval, že takéto tvrdenia odmieta, pretože ani on, ani prítomní členovia Smeru-SD slniečkarmi nie sú. Verí, že počas najbližšej parlamentnej schôdze, ktorá sa začína v stredu 3. júna, si budú vedieť v strane povedať, kedy zasadne predsedníctvo. V utorok 26. mája totiž tvrdil, že predsedníctvo strany nerokovalo už dva mesiace.

 

Reklama

Slovensku podľa Pellegriniho hrozí pandémia nezamestnanosti, vládu vyzval na záchranu ekonomiky

Slovensku hrozí pandémia nezamestnanosti, vláda musí investovať do záchrany ekonomiky. Podľa Pellegriniho už nestačí, aby sa predseda vlády Igor Matovič na tlačových konferenciách venoval tomu, ako ďaleko majú byť od seba stoly v reštauráciách, ale aby nový kabinet predstavil jasný plán, ako plánuje zachrániť slovenskú ekonomiku.

Doteraz prijaté opatrenia, cez ktoré sa do firiem z eurofondov nalialo na udržanie zamestnanosti zatiaľ len zhruba 120 miliónov eur, považuje Pellegrini za absolútne nedostatočné. Potrebný je podľa neho zásadný plán na podporu ekonomiky, ktorý by povedal, ako plánujeme využiť ponúkajúce sa miliardy z rozpočtu Európskej únie, ale aj ako samotné Slovensko zafinancuje podporu hospodárstva. “Najprv musíme vedieť, na čo tie peniaze chceme použiť. Vytypovať také projekty a oblasti, ktoré vytvoria najviac pracovných miest, alebo udržia aspoň existujúce pracovné miesta,” tvrdí.

Pellegrini pritom odmieta argumentáciu súčasnej vlády o prázdnej špajzi, a teda že štát nemá priestor si na záchranu ekonomiky požičať. Pripomína, že jeho vláda odovzdala krajinu s 12. najnižším dlhom v Európskej únii a s dostatočnou rezervou aj k pomyselnej maastrichtskej hranici 60 % HDP. “Ľudia doplatia na to, ak sa neprijmú zásadné opatrenia, hoc aj drahé. Žiaľ, je tu kríza, vážna kríza, a hrozí pandémia nezamestnanosti. Teraz sa nemôžeme hrať na čísla a deficity. Nerobí to Nemecko, nerobí to Francúzsko, nerobí to žiadna európska krajina, v prvom rade zachraňujú svojich ľudí,” dodal Pellegrini.

Expremiér zároveň svojho nástupcu vyzval, aby priznal, či vláda plánuje dôchodcom vyplatiť trináste dôchodky. Podľa neho by totiž aj toto opatrenie malo byť súčasťou plánu na záchranu ekonomiky a v čase, keď Slovensko potrebuje investovať miliardy eur do svojho hospodárstva, by vláda mala nájsť aj zhruba 400 miliónov eur na zafinancovanie 13. dôchodkov.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

17:04

Najmladší syn princa Williama a jeho manželky Kate oslávil v utorok šesť rokov a pri tejto príležitosti manželský pár zverejnil na svojich účtoch na sociálnych sieťach jeho fotografiu. Záber usmievajúceho sa princa Louisa však manželia neposlali vopred ako embargovanú správu médiám, čo robievali v minulých rokoch.

princ Louis
Na snímke princ Louis
16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali