Podcenenie cestovného poistenia v zahraničí môže mať zdravotné a aj finančné dopady

Podcenenie cestovného poistenia v zahraničí môže mať zdravotné a aj finančné dopady

Bratislava 17. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Leto je v plnom prúde, je čas dovoleniek a finanční odborníci pripomínajú dôležitosť cestovného poistenia. Podcenenie cestovného poistenia pri ceste do zahraničia môže mať nielen zdravotné, ale aj finančné dopady. Úhrada za ošetrenie alebo hospitalizáciu v zahraničí sa môže vyšplhať do desiatok tisíc eur

Ilustračné foto

“Nie je však cestovné poistenie ako cestovné poistenie. Rozsah krytia či doplnkových služieb sa dosť výrazne líši a v konečnom dôsledku môže mať rozhodujúci vplyv na prípadné plnenie poistnej udalosti,” konštatoval konateľ sprostredkovateľskej spoločnosti Alfa Life Richard Bartík.

Reklama

Klienti by podľa Bartíka nemali zabúdať na pripoistenie chronických ochorení. Poisťovňa v tomto prípade prevezme náklady na neodkladné ošetrenie a liečenie v zahraničí, ktoré súvisia s chronickým ochorením. Prínosom sú aj asistenčné služby. “Na hotline sú vám k dispozícii 24 hodín denne a sú pripravení poradiť vám v akejkoľvek situácii, ktorá môže v súvislosti s vašou cestou alebo pobytom v zahraničí nastať,” skonštatoval Bartík.

Dôležité je aj pripoistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú počas cesty, ktoré sa vzťahuje na škodu na zdraví alebo na majetku, ktorú klient spôsobí tretej osobe pri bežných činnostiach. O tom, že sa toto poistenie skutočne oplatí uzatvoriť, hovorí aj jeden z mnohých prípadov poisťovne. “Dieťa pri nestráženej hre so skleneným pohárom začalo obrubou kresliť na sklenenú výplň hotelového balkóna v Thajsku, pričom túto výplň poškodilo. Náklady na jej výmenu sa vyšplhali až do výšky 700 eur. Toto poškodenie sme hradili práve z poistenia zodpovednosti,” povedal pre agentúru SITA riaditeľ odboru poistných udalostí majetku poisťovne Generali Marek Molda.

Reklama

Bartík odporúča aj pripoistenie storna cesty. S týmto pripoistením sa klient nemusí obávať nečakaného zrušenia dovolenky či cesty. Vymerané storno poplatky uhradí poisťovňa. Bartík odporúča aj pripoistenie asistencie k automobilu. Zahŕňa opravu na mieste alebo odtiahnutie do najbližšieho servisu, informačné služby, náhradné ubytovanie alebo náhradnú dopravu, repatriáciu vozidla a vyzdvihnutie vozidla. Pripoistiť si je možné aj domáce zvieratko. Zahŕňa poistenie zdravotnej asistencie domáceho maznáčika a technickej asistencie. Klienti by nemali zabúdať ani na pripoistenie ochrany domácnosti v čase pobytu v zahraničí. Týka sa to zásahu inštalatéra, sklenára, elektrikára a podobne.

Dôležité je podľa Bartíka aj pripoistenie rizikových športov ako napríklad skialpinizmus, vodný paragliding, windsurfing a iné. Klasické turistické poistenie liečebných nákladov v cene približne dve eurá na deň sa totiž podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika vzťahuje len na turistiku a rekreačný šport. Avšak v žiadnom prípade nekryje aktivity ako kitesurfing či prípady zranení pri jazde na požičanom vodnom skútri. “Turistické poistenie nepokryje dokonca ani zranenia pri jazde na ‘banáne’, ktorá sa na prvý pohľad zdá ako bezbranná zábavka na mori. Tieto aktivity patria do vyššieho balíka, ktorý kryje takzvané rizikové športy,” povedal pre agentúru SITA Búlik. Jeho cena je podľa Búlika približne dvojnásobná v porovnaní so základným poistením.

Aj stratená, poškodená alebo ukradnutá batožina môže navýšiť náklady na dovolenku o stovky eur. “Naša asistenčná spoločnosť Europ Assistance eviduje ročne približne 430 prípadov stratenej alebo poškodenej batožiny. Priemerná výška nákladov, ktoré vlani vznikli klientom v súvislosti s kúpou nového kufra alebo so zakúpením nevyhnutných vecí potrebných do času, kým sa k svojej stratenej batožine dostali, dosiahla 230 eur,” uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Slovenská sporiteľňa odporúča v lete na dovolenke klientom využiť cestovné poistenie k platobnej karte, prípadne jej nové moderné poistenie osobných vecí a karty, ktoré platí aj v zahraničí. Ako skonštatovala hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková, cestovné poistenie ku karte má viaceré výhody. Jedným z nich je to, že poistenie platí počas celého roka a klient sa tak nemusí viac starať o kúpu cestovného poistenia pred každou cestou do zahraničia.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali