Poctu Štefánikovi dnes prejavia aj symbolickým nasvietením Chrenovského mosta v Nitre do národnej trikolóry

Poctu Štefánikovi dnes prejavia aj symbolickým nasvietením Chrenovského mosta v Nitre do národnej trikolóry

Nitra 4. mája 2019 (HSP/Nitra/Foto:MsÚ Nitra)

 

Kde inde v meste, ak nie na Štefánikovej triede, by si obyvatelia Nitry mali pripomenúť sto rokov od tragickej smrti jedného z najvýznamnejších Slovákov v histórii? Mesto Nitra v spolupráci s dvoma desiatkami partnerov dnes pripravilo sériu podujatí, ktorými oživí nielen spomienku na výnimočnú osobnosť našich dejín, ale súčasne aj pešiu zónu, na ktorej sa sústredí väčšina z plánovaných podujatí, informoval Tomáš Holúbek, hovorca mesta Nitra

Pozvánka

Po Štefánikovi máme na Slovensku pomenované naše najväčšie letisko, štátne vyznamenanie aj železničné trate. V Nitre sa jeho menom hrdí jedna z najrušnejších ulíc v centre mesta. Štefánikova trieda sa tiahne celým centrom a zasahuje až do pešej zóny – a práve to bol jeden z dôvodov, prečo sa organizátori rozhodli podujatia mapujúce Štefánikov plodný život a inšpirujúcu kariéru umiestniť hlavne sem.

Reklama

Dnes Štefánik(ova) žije množstvom podujatí. Milana Rastislava Štefánika predstavíme ako vedca, svetobežníka, diplomata, publicistu, letca, astronóma aj fotografa. Na mieste budú viaceré výstavy dokumentujúce Štefánikov život. V Ponitrianskom múzeu ukážu fotografie zo zbierky Jána Maniačka aj pohľadnice zo súkromnej zbierky Jána Panského.

Vonku na pešej zóne pripomenie Štefánika filatelistická výstava aj exteriérová výstava fotografií z inscenácie Štefánik – slnko v zatmení v réžii Divadla Andreja Bagara v Nitre. Vystavia tu tiež predmety legionárov z prvej svetovej vojny. Nebude chýbať tvorivá dielňa pre deti pred budovou Turistického informačného centra či dobová hudba v podobe vystúpenia Funny Fellows. Záujemcovia sa môžu pridať k divadelníkom z nitrianskych umeleckých škôl oblečených do dobových kostýmov a spoločne s nimi „korzovať“ a dotvoriť tak atmosféru noblesy.

Reklama

Tešiť sa môžeme aj na premietanie dokumentárneho filmu Pavla Kanisa o Štefánikovi. Ako hvezdára priblíži Štefánika beseda s Petrom Poliakom, členom Slovenského zväzu astronómov amatérov.

Dnes uvidíte na pešej zóne a v jej okolí živé šachy a zraz si tu dajú priaznivci historických vozidiel. Symbolicky na letisku v Janíkovciach sa v sobotu 4. mája na pravé poludnie uskutoční slávnostný prelet lietadiel a pietna spomienka pri soche M. R. Štefánika.

Okrem hlavného dňa, ktorý pripadá na prvú májovú sobotu, pripravilo mesto a jeho partneri viacero sprievodných podujatí. Uskutočnia sa v priebehu mája a júna. Kinoklub Tatra Nitra odvysiela v pondelok 6. mája o šiestej večer nový dobrodružný film určený aj pre deti pod názvom Mohyla. Film je príbehom o ceste školákov do Štefánikových spomienok. V Synagóge bude od 3. do 23. júna výstava o Štefánikovi.

 

Program:

Reklama

 

Letisko Janíkovce

04.05.2019 /sobota 12:00/ Pietna spomienka  pri soche M. R. Štefánika

 

Štefánikova trieda – pešia zóna

Reklama

04.05.2019 /sobota 14:00 – 20:00/

Ponitrianske múzeum

14:00

Pamätníky M.R. Štefánika na Slovensku/ výstava fotografií zo zbierky Jána Maniačka

Dokumenty o M. R. Štefánikovi uložené v Štátnom archíve v Nitre

Výstava pohľadníc/ zo súkromnej zbierky Jána Panského

/výstavy potrvajú do 31. mája 2019/

 

Pešia zóna

výstavy:

Reklama

Milan Rastislav Štefánik – diplomat, politik, vedec/ filatelistická výstava

Štefánik – slnko v zatmení/  Exteriérová výstava fotografií z inscenácie Štefánik – slnko v zatmení Divadla Andreja Bagara v Nitre

Kufor legionára/ výstava predmetov legionárov z I. svetovej vojny, skladanie  tangramov zo Sibírskej magistrály

Výstava kníh a prednáška  Róberta Arpáša/ M. R. Štefánik – spoluzakladateľ Československa

Funny Fellows

Reklama

Štefánik. Príbeh  hrdinu. Vlasť.  Dokumentárny film Pavla Kanisa

Hviezdy na dotyk/ O astronomických úspechoch M. R. Štefánika; Peter Poliak, Mgr. – člen Slovenského zväzu astronómov amatérov

Fialky v okne/ Hudobno – slovné pásmo o Štefánikovi; Robert Žilík

Konám horlivo svoju povinnosť, aby som robil česť slovenskému národu a dokázal lásku k Francúzsku/ prezentácia Strednej športovej školy

Cestovateľské interaktívne prezentácie “Po stopách M. R. Štefánika”/ Pre rodiny s deťmi

Reklama

 

Tvorivé dielne TIC Nitra

Živý šach

Zahrajte si šach s Nitrianskym šachovým klubom

Svätoplukovo námestie

XXVIII. Nitriansky zraz  historických vozidiel

 

Reklama

Sprievodné podujatia

06.05.2019 /pondelok 18:00/ Kinoklub Tatra (SDKS v Nitre); MOHYLA – nový slovenský dobrodružný film (aj pre deti) je príbehom o ceste školákov do Štefánikových spomienok, kde nič nie je nemožné.

03.06.2019 – 23.06.2019 /Synagóga Nitra/ výstava; Milan Rastislav Štefánik – astronóm a diplomat; Hvezdáreň v Partizánskom

21.07.2019 /Letisko Janíkovce/ kladenie vencov pri soche M. R. Štefánika pri príležitosti narodenia M. R. Štefánika /21.7.1880/

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval v piatok na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali