Prievidza 12. augusta (TASR) – Na hornej Nitre v súčasnosti chovajú takmer 6000 oviec. V porovnaní s rokom 1986 ich počet neklesol, naopak, štatisticky sa takmer dvojnásobne zvýšil. V tom čase na štyroch poľnohospodárskych štátnych majetkoch (ŠM) chovali približne 3000 oviec, informoval riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) v Prievidzi Jozef Fabian.
Pod nárast počtu chovaných zvierat sa však v posledných rokoch podpísala povinná centrálna registrácia oviec na základe smerníc Európskej únie. Dotýka sa aj drobnochovateľov, ktorí chovajú ovce pre vlastnú potrebu. Tieto počty zvierat sa za minulého režimu do oficiálnej štatistiky nedostali, vysvetlil riaditeľ. Bývalé ŠM ale mali povinnosť ovce chovať, dodal.
V súčasnosti sa v okrese Prievidza ovčiarstvu venujú iba dve nástupnícke organizácie po ŠM. Najväčším chovateľom s veľkosťou stáda vyše 500 dojných oviec je akciová spoločnosť Čierna Hora vo Valaskej Belej a druhá Vjarspol, s. r. o., v Nitrianskom Pravne. Produkcia je zameraná predovšetkým na odchov jahneniec, ktoré sú dobrým vývozným artiklom a ekonomicky pomáhajú vyrovnávať straty, ktoré pri chove oviec často vznikajú. Napríklad ovčia vlna je takmer nepredajná. Nezanedbateľná však je produkcia mlieka, z ktorého sa vyrábajú tradičné výrobky, ako sú syr, bryndza a žinčica, konštatoval Fabian.
Medzi obyvateľmi v poslednom období záujem o tieto výrobky prudko rastie. Najmä, keď sú kvalitné a môžu si ich ľudia prísť zakúpiť priamo na salaš. Potvrdil to aj bača Ján Kren, ktorý má salaš vo Vyšehradom, miestnej časti Nitrianskeho Pravna. Hoci sa pôvodne vyučil za automechanika, ovciam sa venuje už 28 rokov. Všetko, čo vie, sa naučil od starých bačov. V súčasnosti na salaši chová 280 oviec, z ktorých 200 dvakrát za deň, ráno a večer, spolu s pomocníkom ručne dojí. Získa tak necelých 80 litrov mlieka, z ktorého počas dňa vyrobí takmer 16 kilogramov ovčieho syra. Časť vyúdi a zvyšok predá v čerstvom stave alebo z neho vyrobí bryndzu. Dopyt je veľký, pretože na salaš prichádzajú ľudia zo širokého okolia, ba aj z iných okresov a, samozrejme, turisti. Niekedy majú smolu, pretože syr, bryndza ale najmä žinčica sa rýchlo minú. Bača preto každému zákazníkovi odporúča, aby si dopredu zatelefonoval, či ešte môže niečo predať.
Aj preto ho mrzí, že mnoho bývalých pastvísk v horských oblastiach na hornej Nitre zarastá bez úžitku. V minulosti sa na nich pásol hovädzí dobytok. Ovce spásali prevažne strmšie svahy, kde sa už dobytok nedostal. Na salaš prídu neraz aj zahraniční turisti a veľmi sa čudujú, prečo niektoré lúky zostávajú v okolí bez úžitku. Pritom mäso a mäsové výrobky Slovensko dováža. Bača Kren však verí, že zdravý sedliacky rozum určite raz znova zvíťazí, len sa musí v tomto smere zmeniť poľnohospodárska politika na Slovensku.
UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy. Obrazová redakcia TASR vydáva k správe fotoreportáž a videozáznam.