Peer to peer pôžičky sú dostupné aj na Slovensku, analytik ich však radí k tým rizikovejším

Peer to peer pôžičky sú dostupné aj na Slovensku, analytik ich však radí k tým rizikovejším

Bratislava 22. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Už aj na Slovensku sa čoraz častejšie hovorí o zhodnocovaní peňazí cez komunitné investície, resp. peer to peer pôžičky (P2P). Keďže do procesu nie zapojená banka, jej maržu si delia medzi sebou dlžník a veriteľ

Ilustračné foto

“Komunitné investície pretvárajú svet financií,” hovorí Jana Mücková zo spoločnosti Bondster, ktorá funguje ako trhovisko P2P pôžičiek. Avšak ako pre agentúru SITA povedal finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik, P2P investície patria rozhodne k tým rizikovejším. “Zďaleka nie všetko, čo sa javí ako výborný trend, je skutočne vhodným investičným nástrojom pre väčšinu,” upozornil Búlik.

Reklama

Poskytovanie úverov bolo doteraz podľa Mückovej vyhradené najmä bankám. Vyberali peniaze od drobných sporiteľov a požičiavali ich firmám alebo ďalším ľuďom. Žijú z úrokového rozdielu. “Vďaka priamym P2P investíciám a platformám, ktoré ich sprostredkúvajú, však prichádza zlom. Jednotlivec, fyzická osoba, môže požičať firme, ktorá potrebuje kapitál na svoj rozvoj alebo fyzickej osobe, ktorá si chce napríklad zrekonštruovať bývanie. Úroky u týchto pôžičiek dosahujú pre investora aj viac ako desať percent,” hovorí Jana Mücková.

Problémom podľa Búlika je to, že tento typ pôžičiek nespadá pod reguláciu Národnej banky Slovenska. Pôžičky sa riadia Občianskym zákonníkom, ktorý v porovnaní so spotrebiteľskými zákonmi poskytuje len minimálnu ochranu klientom. “Úrokové sadzby sa pohybujú výrazne nad desiatimi percentami, čo je výrazne nad priemerom úročenia spotrebiteľských úverov v bankách. V praxi sú zákazníkmi P2P spoločností teda ľudia, ktorých banka odmietla. Už len tento fakt vyvoláva otázniky nad zárukami splatenia dlhu,” upozorňuje Búlik.

Reklama

Väčšina P2P úverových spoločností má podľa Búlika nastavený nízky minimálny investorský vklad. “Vnímam to ako marketingový ťah, aj keď reálne umožňuje diverzifikovať riziko. Avšak jednorazová investícia po 20 eur aj v desiatke spoločností nijako nerieši investičnú stratégiu bežného človeka. Vidím tam istú podobnosť s lákavou investíciou do kryptomien, kde mnoho ľudí vložilo pár eur ako pokus, z ktorého možno o pár rokov niečo bude a ak nie, nebude ich to bolieť,” skonštatoval Búlik. Vloženie sumy v tisícoch eur do P2P pôžičiek však považuje za vysoké riziko.

P2P je skratkou anglického výrazu peer to peer. Pôvodne sa výraz používal v IT oblasti, kde označoval spojenie dvoch rovnocenných užívateľov v počítačovej sieti, teda bez sprostredkovania serverom. A aj vo svete peňazí vznikol vzťah medzi rovnocennými užívateľmi. Prvou spoločnosťou, ktorá začala takto prepájať veriteľov a dlžníkov, bola v roku 2005 britská platforma Zopa. Neskôr sa pojem rozšíril i do firemných pôžičiek. Peer to business P2B označuje proces, pri ktorom súkromné osoby požičiavajú firmám. Prvou spoločnosťou, ktorá vznikla v tomto segmente, je britská platforma Funding Circle. Začala pôsobiť už v roku 2010.

V oblasti P2P na Slovensku pôsobí už pár rokov niekoľko spoločností. Platforma Bondster za necelé dva roky prevádzky sprostredkovala investorom pôžičky v hodnote 20 mil. eur. Túto možnosť využilo viac ako šesť tisíc individuálnych investorov. Ide o ľudí z rôznych krajín. Aktuálne napríklad rastie záujem podľa Mückovej zo Španielska a Nemecka.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali