PAHREBA. Posledný klinec do rakvy dolára a kvetinka na hrob Medzinárodného menového fondu

PAHREBA. Posledný klinec do rakvy dolára a kvetinka na hrob Medzinárodného menového fondu

Bratislava 5. júla 2015 (HSP/Foto:FB)

 

To sú teda novinky! Až 57 štátov odklepli vznik Ázijskej infraštruktúrnej investičnej banky. Čína, Rusko a India ratifikovali zriadenie banky BRICS. Medzinárodný menový fond mieni zaradiť čínsky jüan medzi globálne rezervné a obchodované meny ako dolár, libra, euro.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Ahoj, Jožo, čítaš noviny? Je to napínavé: v Grécku to vrie! Dnes je tam referendum.

Reklama

Kašlem ti na tvoje Grécko! Aké napínavé, čo je tam zaujímavého? Tento cirkus trvá už viac rokov a bude pokračovať ešte dlhšie. Je to fraška. Európska únia Grékov nepustí von, pretože nechce, aby padli do náručia Rusom a Číňanom. Predali by im zopár ostrovov a splatili by svoje dlhy. A ešte viac ako Európa sa toho boja Američania. Gréci si toho vedomí a snažia sa z toho vytĺcť čo najväčší kapitál – ako politický, tak aj finančný. Toto divadielko je zaujímavé iba pre tých, ktorí veria tomu, čo hlásia v televíznych správach. Sú tu oveľa zaujímavejšie a napínavejšie udalosti ako Grexit.

A čo také? Navštívili nás mimozemšťania, politici prestali klamať, konečne budeme mať mzdy ako v Nemecku alebo nebodaj Ukrajinci nám vrátia Podkarpatskú Rus?  

Reklama

Nič také. Nečítaš noviny? V Pekingu 57 štátov schválili založenie Ázijskej infraštruktúrnej  investičnej banky! Jaj-jaj, je to predposledný klinec do rakvy Medzinárodného menového fondu. Nečudujem sa tomu, že sa Američania na tomto podujatí nezúčastnili ani ako hostia – no nenaštvalo by ťa, keby ti z ničoho nič hodili na krk ťažkého konkurenta?

Počkaj, kedy sa z teba vykľul taký znalec? Odkedy si sa stal finančným analytikom? To sú mimoriadne zložité veci. Myslíš si, že tomu dokážeš rozumieť?

No a? Čím som horší ako tí sopľaví analytici, finanční experti, politológovia a iní amatéri, ktorí furt strašia v televíznych správach? Všetkým im ešte ani mlieko v puse neuschlo, ale sú to už machri a odborníci z firiem s krkolomnými „angloamerickými“ názvami! Narýchlo si niečo prečítajú v dennej tlači a idú nás poučovať. Na podobných „expertov“ potrebuješ iba poriadnu metlu. Nie som horší ako oni. Na rozdiel od nich viem nielen kvákať, čo si naštudovali, ale viem aj používať fakty, informácie a mozog – to posledné tým expertom akurát chýba. Jednoducho na všetko si musíš prísť sám.

Prosím ťa, čo tomu môžeš rozumieť? Nie si finančník. Buď rád, ak dokážeš si prepočítať peniaze v peňaženke. Finančné trhy a banky nechaj na odborníkov.

A čo je na tom? Veď aj slepý vidí, že tá Ázijská infraštruktúrna investičná banka ohrozí Svetovú banku a Ázijskú rozvojovú banku, v ktorých Američania hrajú prím – presne to isté je aj v prípade Medzinárodného menového fondu. Blíži sa ich kaput! A Američania sú najviac naštvaní kvôli tomu, že do tej banky vstúpili aj ich najväčší spojenci – Anglicko a Nemecko.  To je kriminál! Dokonca Nemci budú štvrtým najväčším podielnikom v tejto banke a robia všetko, aby Frankfurt nad Mohanom a nie Londýn sa stal sídlom regionálneho oddelenia banky pre Európu. Je zaujímavé ešte aj to, že aj keď Čína má v tejto banke najväčší podiel,  nebude mať dominantné postavenie. Peking napríklad nebude mať právo veta ako USA v rámci Svetovej banky. Toto je demokracia! Pôjdem si zháňať juane…

Reklama

To sú všetko čarbanice vidlami po vode. Boh vie, ako to ešte dopadne.

Veď práve, že vie – a vie to presne: bude to posledný klinec do rakvy doláru. Američania si môžu pískať. A veď to ešte nie je všetko. Čína, Rusko a India ratifikovali zriadenie banky BRICS. Poskytne financie na infraštruktúru a rozvojové projekty krajín BRICS – Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika. Pozor, to nie sú hračky! V tejto BRICS-ke žije 40 percent obyvateľov Zeme! A to bude ďalší klinec do rakvy zelenáča – doláru. A takisto bude to tvrdá konkurencia voči Medzinárodnému menovému fondu a Svetovej banke.

Viem, niečo som počul. Ázijská infraštruktúrna investičná banka má v súčasnosti v talóne 100 miliárd dolárov a do roku 2020 bude mať 730  miliárd. No a?

Čo no a? Ale nešťastná Ázijská rozvojová banka, ktorá onedlho začne prepadávať, má iba 160 miliárd dolárov. Európania sú čoraz frustrovanejší z dominancie USA vo Svetovej banke, Ázijskej rozvojovej banke a MMF, kde Spojené štáty pravidelne vetujú rozhodnutia, ktoré sa im nepáčia a veď disponujú iba 20 percentami hlasov. Je to spravodlivé? Čína sa tohto práva dobrovoľne vzdala. Táto nová banka je to perfektná alternatíva a dobrá perspektíva. Niet sa čomu čudovať, že do nej húfom valia európski finančníci – dokonca aj ti najvernejší spojenci Washingtonu. Ako sa hovorí, svoja košeľa… Keď ide o biznis, o prachy, vytvárajú sa iné koalície… Politika je politika, ale peniaze sú dôležitejšie. Toto je zaujímavé! Čo je tam po Grécku? Nech Gréci predajú zopár ostrovov, hneď splatia všetky dlhy a bude pokoj.

To zasa nie je také jednoduché. A čo sa ti nepáči na MMF a Svetovej banke?

Reklama

Je to nespravodlivé. Sú ovládané Spojenými štátmi od roku 1945 a preto Washington má   obrovskú moc a až príliš ovplyvňuje politické udalosti, ako aj ekonomický vývoj  rozvíjajúcich sa krajín. Spravidla boli mnohomiliardové pôžičky pre tieto krajiny návnadou s permanentnou hrozbou ich pozastavenia v prípade nenaplnenia očakávaných politických rozhodnutí v prospech Washingtonu, alebo investičných aktivít podporovaných Washingtonom pre banku alebo korporáciu. Dobrým príkladom, ako aj dnes vedia USA „ekonomicky vykrútiť ruku“ štátu, je tlak vytvorený vládou USA a ich súdmi na Argentínu, aby súhlasila s podmienkami vyžadovanými pokútnymi „bankstermi“ z USA, týkajúcimi sa splatenia štátneho dlhu. A páni spoza oceánu používajú aj brutálnejšie metódy…

To sú ojedinelé príklady a situácia možno nie je až taká zlá.

Ale veď podobných príkladov je habadej. Všimni si, ako vláda USA a „banksteri“ sa snažia vyšťaviť venezuelské devízové rezervy a tak iniciovať kolaps meny, infláciu dovážaných tovarov a pripraviť podmienky pre ďalší štátny prevrat a politickú intervenciu v tejto krajine. A ako sa pripravoval Irak. Sýria, Afganistan a pod.? Veď nie hneď tam Američania poslali vojakov… A čo Ukrajina? USA ovplyvnili MMF, aby bola do funkcie ministerky financií dosadená tieňová bankstérka, občianka USA, „private equity CEO“ Natália Jaresková. Jej schválenie do funkcie bolo podmienkou, aby Ukrajina získala pôžičku od Medzinárodného menového fondu. A teraz riadi celý finančný sektor Ukrajiny. V prospech koho?.. A keď to tak všetko zhrnieš do kopy – kto vlastní všetko riadi na Ukrajine – Ukrajinci? Kdeže…

Nepreháňaj, nie vždy sú za peniazmi nejaké politické ciele.

Máš pravdu, nie vždy – ale takmer vždy… A čo teraz máme? Čína a nová Ázijská banka radikálne zníži ekonomický a politický vplyv USA nad rozvíjajúcimi sa krajinami.  Strategicky významný rast jüanu ako globálne obchodovanej a rezervnej meny zapríčinia zlom v hegemonickej nadvláde USA v globálnych ekonomických inštitúciách. A Rusi, Argentínci a spol. Číňanom radi pomôžu. Hlavne Rusi. Spojené štáty prakticky otvorene snažia sa zlikvidovať Rusko – vojensky, finančne, politicky. Stále sa ich snažia rozhádať so susedmi, s nami – s Európou. USA vyvíjajú svoje najväčšie úsilie proti Rusku, snažia sa jedným úderom sekery odťať všetky ekonomické a iné prepojenia EÚ a Ruska. A za pomoci sankcií chcú zmariť naše vzťahy s Východom.

No určite. Nemajú nič iné na starosti? To sú iba konšpirácie.

Vôbec nie. Minimálne od roku 2010 sú USA čoraz nervóznejšie z rastúcej obchodnej a surovinovej integrácie Európy a Ruska. Prečo vybuchla Ukrajina? Len tak, bola to „ľudová revolúcia“? Pekná rozprávka, ale realita je oveľa horšia, špinavšia a krvavejšia. „Niekto“ vyvolal tento bordel na Ukrajine, aby sa do toho zamontovali Rusi. A potom začal tlačiť EÚ, aby uvalila sankcie proti Rusku – to je abeceda. Rusi a Číňania chcú rovnoprávnosť, nechcú svetového hegemóna, vládcu. Ale Američania sa tejto úlohy nechcú vzdať. Niet sa čomu čudovať, že v prvom rade Číňania a Rusi budú robiť všetko, aby Američania stratili svoje vedúce postavenie vo svete. Preto spolupracujú a vytvárajú spoločnú banku.

Kurník, to máš z vlastnej hlavy alebo si to všetko prečítal v „múdrych“ knihách?

Aj – aj. A načo máme internet? Tam nájdeš ozaj odborné vysvetlenia expertov – nie tých sopliakov z televíznych správ. Preto kým sa USA sústreďujú na podkopanie hospodárskych vzťahov medzi Európou a Ruskom, Čína zatiaľ pomaly a potichu buduje vzťahy s Európou.  Preto vznikla Ázijská infraštruktúrna investičná banka – a zajtra to bude jüan ako oficiálne akceptovaná obchodná mena. Zbohom, dolár! A toto je iba začiatok…

Chceš povedať, že Čína vyhlásila ekonomickú a finančnú vojnu Amerike?

Reklama

Nazvi to ako chceš, ale zmysel si presne vystihol… Čína predstavuje obrovské  nebezpečenstvo pre ekonomickú hegemóniu USA v Európe a vôbec v celom svete. Američania bezhlavo a slepo pokračujú v ekonomickej avantúre v Európe proti „ruskej hrozbe“, ktorá neexistuje. A Čína sa k nim pomaly zakráda z druhej strany. Najprv položí dolár, potom všetky tie Svetové banky a MMFy a neskôr aj samotnú Ameriku. A bude to spravodlivé: kto druhému jamu kope, sám do nej spadne – aj dva razy… Číňania zatĺkajú posledný klinec do rakvy doláru a americkej hegemónie a Rusi im na hrob hodia kvetinku: tá slovanská súcitiaca duša! Ale radi sa zúčastnia na tomto pohrebe…

Mohol by si sa externe zamestnať ako Nostradamus. To sú všetko iba mýty.

Ako hovorieval deduško Lenin, sme tu na to, aby sme mýty zrealizovali na skutočnosť. A uvidíš, onedlho v televízie budú dávať priamy prenos z pohrebu doláru. Mal by si sa poponáhľať a objednať si veniec…

Eugen Rusnák

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

13:37

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, najvyťaženejšie vlaky sú aktuálne obsadené v priemere na 84 %. Väčšina expresných vlakov z Bratislavy do Košíc je už takmer plná. Záujem je tiež o InterCity (IC) vlaky a takmer vypredané sú aj niektoré medzištátne rýchliky z Košíc do Mukačeva. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický.

13:37

Česká ekonomika v minulom roku klesla menej, než sa predpokladalo. Český hrubý domáci produkt (HDP) sa v roku 2023 znížil o 0,2 %, uviedol ČSÚ na základe spresnených údajov. Vo svojom predchádzajúcom odhade zo začiatku marca počítal s poklesom až o 0,4 %. V poslednom štvrťroku 2023 česká ekonomika medziročne expandovala o 0,2 % (pôvodne: -0,2 %) a medzikvartálne o 0,4 % (+0,2 %).

13:36

Odborová asociácia výpravcov a dispečerov (OAVD) a Federácia strojvodcov (FS) vnímajú pozitívne aktivity Železníc SR (ŽSR) k dlhodobejšej stabilizácii zamestnancov. Za negatívum však považujú, že sa nepodarilo nájsť rýchle riešenie akútneho nedostatku zamestnancov na železniciach. OAVD to uviedla v súvislosti s rokovaním za okrúhlym stolom, ktoré sa uskutočnilo v utorok (26. 3.). Informoval o tom podpredseda republikovej rady OAVD Matej Ferencei.

13:36

Deficit verejných financií môže tento rok dosiahnuť úroveň 7,483 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). V aktuálnom marcovom odhade to predpokladá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Oproti februáru znížila svoju prognózu schodku o 133 miliónov eur.

13:35

Filipínsky prezident Ferdinand Marcos vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina sa “nenechá umlčať Čínou.” Čínske ministerstvo obrany zas obvinilo Filipíny zo zámerných provokácií “s pomocou vonkajších mocností”. Tieto vyhlásenia nadväzujú na nedávny incident plavidiel oboch krajín v Juhočínskom mori.

13:24

Delegácia členov Kongresu USA počas návštevy Taiwanu vo štvrtok prisľúbila taiwanskej prezidentke Cchaj Jing-wen pokračujúcu americkú podporu.

Delegácia bola vedená republikánskym kongresmanom Jackom Bergmanom, ktorý predsedá podvýboru americkej Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby a špeciálne operácie.

Cchaj Jing-wen, Jack Bergman
Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen a republikánsky kongresman Jack Bergman pózujú počas stretnutia
13:16

Moskovská polícia zadržala za uplynulých 24 hodín piatich nezávislých novinárov, pričom jeden z nich tvrdí, že ho aj zbili. Vo štvrtok to oznámila ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info.

13:07

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýždňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí. Kremeľ vo štvrtok takúto schôdzku nenaznačil.

13:00

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali