PAHREBA. Mŕtve duše

PAHREBA. Mŕtve duše

Bratislava 28. júna 2015 (HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Priatelia, ako hovorieva môj kamarát Arpád z Komárna, život a ŽIVOT to sú dva obrovské rozdiely. Tudom? Všetko závisí od uhlu pohľadu a často aj od spôsobu výpočtov. Najlepšie to ovládajú politici: každý si využije iba tie skutočnosti a čísla, ktoré mu vyhovujú…

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Ahoj, Jožo, čo to máš – knihu? Ty čítaš knihy?! Veď ani noviny nemáš často v ruke!

Reklama

No a? Toto je najaktuálnejšia kniha – je ako vyšitá pre našu súčasnosť. Je to kniha Mŕtve duše od ruského spisovateľa Nikolaja Gogoľa. Poviem ti, neuveriteľne pasuje.

Toto?! Veď túto knihu Gogoľ napísal pred pomaly 200 rokmi! Ako môže byť aktuálna? Keby to bolo niečo od Julesa Verna alebo od iného spisovateľa, ktorý písal fantastické romány – to by ešte šlo. Predvídali budúcnosť, vymýšľali stroje, ktoré vtedy neexistovali a dnes sú bežnou realitou. Ale Gogoľ nebol spisovateľom – fantastom. Nevymýšľal ponorky, rakety a lety okolo Zeme. Písal sociálne romány.

Reklama

No veď práve! Je to sociálny román – akurát o našej súčasnosti. Počuješ? Mŕtve duše!

Myslíš tým občiansku vojnu na Ukrajine? Narážaš na to, že Gogoľ síce žil v cárskom Rusku, ale bol ukrajinského pôvodu? Viem, že písal aj o Ukrajine, tamojších ľuďoch, ale nevyzýval k protestom proti vláde a boju proti Rusom. Nič také.

Viem. Mám na mysli úplne niečo iné. Čítal si vôbec tento román – aspoň na škole?

Čítal som. Veď to bolo dávno, už si takmer na nič z toho románu nespomínam. Niečo sa mi síce marí, ale neviem to na betón. Viem, že je to ruská klasika, ako dnes hovoria „bestseller“ a autor tam rozoberá nejaké sociálne a morálne problémy. Niečo také, že tie mŕtve duše – to sú vlastne ľudia, ktorí svoju dušu stratili. Toto si mal na mysli?

Presne! No nepasuje to na väčšinu našich politikov?! Nie sú to mŕtve duše?

Reklama

Aha, geniálny Gogoľ už v 19. storočí predvídal, že budeme hlupákov politikov?

Neprekrúcaj. To som nepovedal. Hovorím to vo všeobecnosti. A najväčšia sranda je v tom, že tieto mŕtve politické duše nás klamú a utajujú pred nami tisíce ďalších mŕtvych duší.

Tak takúto somarinu som nepočul ani v televíznych správach! Čo si tým chcel povedať? Vôbec ti nerozumiem. Preboha, čo s tým má nešťastník Gogoľ?!

No Gogoľ s tým nemá vôbec nič. Jediné to, že fakticky popísal náš súčasný stav.

Gogoľ?! O čom takom napísal, čo bolo v Rusku pred 200 rokmi a u nás sa to objavilo až teraz? To sme zaostali za Ruskom až o dve storočia?!..

Reklama

Ale nie! Hovorím o tých mŕtvych dušiach, ktoré nám podsúvajú politici. Počúvaj pozorne. Stále nás bláznia nejakými údajmi o úrovni nezamestnanosti na Slovensku. A stále nás klamú a tvrdia, že tá nezamestnanosť je na určitej úrovni, ale fakticky je oveľa vyššia. Mŕtve duše!

A na to si ako prišiel? Pracuješ na Štatistickom úrade alebo spávaš so zamestnankyňou Úradu vlády? Odkiaľ máš tie informácie? Na to sú odborníci, štatistici, analytici. Ty si analytik? Určite sa mýliš. Možno tie čísla sú trochu skreslené, ale nič viac.

Ja ti poviem, že až moc! A sú tam tie mŕtve duše! Vieš, všetko závisí od toho, ako sa robia výpočty. Klasicky treba počítať od začiatku, ale niektorí to počítajú odzadu a úplne to skresľujú – samozrejme, vo svoj prospech. Politici musia klamať – pred domácim obyvateľstvom a pred zahraničím. A to robí absolútne každá vláda. A najviac klame na margo tej nezamestnanosti, pretože práve tu je ťažké zistiť pravdu. A to je jedno, kto ti prezentuje údaje o úrovni nezamestnanosti – vláda alebo Štatistický úrad. Pretože všetci používajú rovnako pochybnú a neobjektívnu metódu výpočtov. A pozor! To nielen u nás – všade. Pretože všetkým politikom vo všetkých štátoch to vyhovuje. Klamú všade a všetci. Čím nás kŕmia, akými číslami? Určite máme vyše 20 percent nezamestnaných, nie 12 percent.

Tak to mi vysvetli. Zatiaľ som z to všetkého jeleň a zachytávam sa parohami o zárubňu. Veď podľa odborníkov a vlády je všetko okey. V januári nezamestnanosť bola na úrovni 12,4 percenta a v júni už 11,5 percenta – takmer o 1 percento sa znížila! Tak potom je všetko v poriadku. Ide to dobre? Nechápem. Aký systém výpočtov navrhuješ? Kde je chyba? Prečo sú údaje kompetentných chybné? Ako sa to dá inak vypočítať?  

No jednoducho. A práve tam je ten pes zakopaný – teda tie mŕtve duše. Ako sa všade, po celej EÚ klasicky vypočítava úroveň nezamestnanosti? Používajú sa iba dve čísla – počet práceschopného obyvateľstva a počet ľudí evidovaných na úradoch práce. Je to tak?

Je. A čo? Ako sa to dá vypočítať inak? Sú to medzinárodné štandardy. Všade tak robia.

Veď hovorím – všade klamú. Jedná jednoduchá otázka: je počet evidovaných na úradoch práce rovnaký počtu ľudí bez práce? Teda je počet evidovaných identický s počtom nezamestnaných?! Nie! A veľmi sa odlišuje. Tak ako sa teda vypočítavajú tie percenta nezamestnaných? Počítajú iba tých evidovaných na úradoch práce. Ale sú aj ďalšie tisíce nezamestnaných, ktorí nie sú v evidencii! A to sú tie mŕtve duše! A je ich habadej!

Viem, že sú nezamestnaní, ktorí nie sú evidovaní na úradoch práce, ale je ich iba málo. Takže tie údaje a tie percenta to až priveľmi nezmení. Myslím si, že to preháňaš.

Určite nie. Vieš, ako sa pred pár rokmi znižovalo percento nezamestnaných? Robia to aj dnes, ale už menej – je to príliš nápadne. Pred pár rokmi ľudí za každú maličkosť vyhadzovali z evidencie z úradov práce. Donútili ich, aby často navštevovali úrade práce, aj keď tie drvivej väčšine žiadateľov nemohli pomôcť a slúžili ako ruské drevené počítadlo: iba počítali návštevy „klientov“, aby mohli odfajkovať, že vykonali povinnú „akciu“. A vtedy mnohých ľudí jednoducho vyhodili z evidencie za každú maličkosť a hľa – na Slovensku značne poklesla úroveň nezamestnanosti! Ale pribudli mŕtve duše: nie si v evidencii – tak vlastne neexistuješ, nežiješ. Si vzduch, si mŕtva duša – vzduchoprázdno…

Tak boli nejaké chyby, ale chyby nerobí ten, kto nič nerobí. Vieš to aj sám.

Reklama

Tak to boli chyby, poviem ti! A práve vtedy u nás vznikol neuveriteľný fenomén: zároveň s oficiálnym počtom nezamestnaných poklesol u nás aj oficiálny počet pracujúcich! Bol to svetový unikát. Rozumieš tomu? Logicky je, že ak klesá počet pracujúcich, tak sa zvyšuje počet nezamestnaných – a naopak. Ale v našom pokusnom laboratóriu to bolo fantasticky zmanipulované: klesol počet zamestnaných a klesol aj počet nezamestnaných. To je gól, čo?

Pozri sa. Chyby vždy boli a budú, ale nie je to také tragické, ako to opisuješ.

Možno. Ale povedz to tým, ktorí nemajú prácu alebo vôbec nie sú evidovaní. Škoda, že sa naša vláda vtedy neodvážila pokračovať aj naďalej v tomto trende: povyhadzovali by všetkých nezamestnaných z evidencie z úradov práce – a zlikvidovali by sme nezamestnanosť na Slovensku. Nie si v evidencii, nie si na papieri, v počítači – tak vôbec nie si, neexistuješ, si – mŕtva duša! Bola by tam však mala chybička krásy, ale aj tu by sa dalo ľahko napraviť. Keď všetkých občanov vyhodia z úradov práce, treba aj tie úrady zatvoriť – načo by potom boli? A čo so zamestnancami úradov práce? Stali by sa z nich ďalší nezamestnaní… Ale nie! Akí nezamestnaní? Nie sú úrady práce – nie je evidencia. Veď by neboli v evidencii – zasa by neexistovali, zasa by to boli iba mŕtve duše! Fakt, Gogoľ bol geniálny spisovateľ!

Nechaj toho Gogoľa na pokoji. Radšej si prečítaj niečo iné – romantické, upokojujúce, pozitívne. Možno potom prídeš na iné myšlienky, budeš všetko vidieť v inom svetle. Vidím, že máš aj ďalšiu knihu. Takže si prečítaš niečo iné? Čo je to?

Titanic…

Reklama

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali