Opozícia vyzýva Roberta Fica, aby sa vysťahoval a ukázal, ako Bašternákovi platí nájom

Opozícia vyzýva Roberta Fica, aby sa vysťahoval a ukázal, ako Bašternákovi platí nájom

Bratislava 31. mája 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Kauza Bašternák

Premiér Robert Fico (Smer-SD) by sa mal vysťahoval z bytu, ktorý mu má prenajímať Ladislav Bašternák, ďalej predložiť verejnosti nájomnú zmluvu s Bašternákom a doklady, ktoré preukazujú riadne platenie nájomného. Vyzvali ho k tomu opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

Reklama

Úrad vlády na výzvu  opozičných kolegov reagoval tým, že predseda vlády má zo zákona nárok na pridelenie zariadeného služobného bytu. V roku 2012 sa rozhodol túto výhodu nevyužívať a na účely reprezentácie si prenajal byt. V roku 2012 boli médiám poskytnuté: nájomná zmluva, výška nájomného a príjmy predsedu vlády a jeho manželky, potvrdzujúce schopnosť platiť stanovené nájomné. Článok, kde sú tieto informácie uvedené si môžete prečítať tu.

Na snímke Daniel Lipšic (vpravo) z OĽaNO-NOVA a predseda SaS Richard Sulík
Na snímke Daniel Lipšic (vpravo) z OĽaNO-NOVA a predseda SaS Richard Sulík

Ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) zas opozícia žiada, aby odvolal šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho. Finančná správa má totiž podľa SaS a OĽaNO-NOVA leví podiel na ututlávaní daňovej kauzy Ladislava Bašternáka. Zametanie kauzy pod koberec má podľa nich na svedomí aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorého chce SaS a OĽaNO-NOVA v parlamente odvolávať. Obe strany majú dosť hlasov na iniciovanie mimoriadnej schôdze na odvolávanie ministra. Ako sa zachovajú ostatné opozičné strany, zatiaľ nevedia.

Reklama

Kaliňák nemá čo hľadať na poste ministra vnútra podľa opozície aj preto, že zasahuje do vyšetrovania. “Ak minister vnútra tvrdí, že celá kauza je vymyslená, ako myslíte, že dopadne znovuotvorené vyšetrovanie?” pýta sa Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA). Kaliňák podľa neho vyjadrením, že kauza je vymyslená, odkázal vyšetrovateľom, aký výsledok vyšetrovania si želá.

Opozícia zároveň vyzýva SNS, Most-Híd a #Sieť, aby v pléne nechránili Kaliňáka svojimi hlasmi. “Obraciame sa na koaličných partnerov Smeru, aby vyvinuli tlak na svojho koaličného partnera, aby Robert Kaliňák odstúpil sám,” povedal Ľubomír Galko (SaS). Od Kaliňákovho odchodu si opozícia sľubuje nezávislejšie vyšetrovanie kauzy.

#Sieť sa podľa hovorkyne Karmen Németovej k takýmto výzvam nebude vyjadrovať. “Právom opozície je zvolávať mimoriadne schôdze aj na odvolávanie ministrov, vypočujeme si ich argumenty. Rovnakým právom koaličných partnerov je nepodporiť takéto návrhy opozície,” odkázal cez svojho hovorcu Andrása Nagya Most-Híd. Podľa SNS je akékoľvek vyšetrovanie čisto v rukách orgánov činných v trestnom konaní. “Konanie opozície považuje SNS za úsilie o znefunkčnenie koalície,” uviedla tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková.

V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Podľa opozície tak okradli daňových poplatníkov.

“Ladislav Bašternák a Marian Kočner mali prakticky neustálu stratu na všetkých svojich firmách. Je tam podozrenie, že cieľom podnikania bolo zarobiť na neoprávnených odpočtoch DPH, nie samotný podnikateľský zisk, a nákupy siedmich bytov boli fiktívne. A je tam záhadný zdroj prvotných peňazí, zrejme politická korupcia. A konanie polície a Finančnej správy nasvedčuje tomu, že išlo o pôsobenie organizovanej skupiny,” zhrnul Jozef Rajtár z SaS.

Reklama

Minister Kaliňák považuje pokus opozície o jeho odvolanie iba za vytĺkanie politického kapitálu. Tvrdí, že nezasahoval a ani nezasahuje do vyšetrovania žiadneho prípadu, pretože by tým porušil Ústavu SR. Uviedol, že vyšetrovateľ je procesne samostatný a nad zákonnosťou drží ruku nezávislá prokuratúra. V súvislosti s kauzou Bašternák hovorí, že opozícia by sa mala zamyslieť, kedy kauza vznikla a či niekto z nich v danom období niečo proti tomu urobil.

 

Kaliňák: Bašternákova firma dostala v roku 2011 vratku 3,6 mil. eur za 5 dní

Spoločnosti Ladislava Bašternáka bol v marci 2011, teda v polovici vlády Ivety Radičovej, vyplatený nadmerný odpočet DPH vo výške 3,6 milióna eur. Vyhlásil minister Kaliňák  s tým, že táto vratka bola vyplatená za päť dní a nebola nariadená daňová kontrola.

“Vtedajšiemu ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi stačilo len trojdňové miestne zisťovanie,” povedal Kaliňák. Minister preto odmieta akékoľvek obvinenia opozície o prepojení daňových káuz na svoju osobu či stranu Smer-SD. “Podľa tohto stanoviska, ktoré tu novinári prezentujú už niekoľko týždňov, platí, že podnikateľovi Bašternákovi pomáha a kryje ho práve Daniel Lipšic,” vyhlásil Kaliňák.

Reklama

Minister tiež pripomenul, že v roku 2011 Policajný zbor SR odmietol 1200 trestných oznámení Finančnej správy SR a tá nepodala v roku 2011 ani jednu jedinú sťažnosť voči týmto rozhodnutiam. “Preto som vždy hovoril, že orgány konali štandardne, a tak aj konať budú. Daniel Lipšic musí konať, len keď je v opozícii,” povedal minister.

Zároveň zdôraznil, že za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 a 2011 pripravil takýto postup Lipšica či Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) túto krajinu o minimálne 711 miliónov eur v podobe neoprávnene vyplatených nadmerných odpočtov DPH. “Dnes sa dá len veľmi ťažko vyčísliť, čo všetko sa stalo v roku 2012, kedy bol kolaps daňovej správy. Daňová správa vtedy nevidela, nepočula, vyplácala mnohé veci naslepo a bez kontroly. Bol to svet kešu, analógový svet. My sme prijali desiatky opatrení, ktoré výber daní zásadne zlepšili,” podčiarkol.

Podľa Kaliňáka opozícia nikdy nepriniesla nič tvorivé, na rozdiel od vlády, ktorá môže žať úspechy či už v podobe rastu ekonomiky, klesajúcej nezamestnanosti či zvýšenej konkurencieschopnosti. “Už niekoľko týždňov opozícia Slovensko zásobuje výmyslami, ktoré nemajú opodstatnenie. V období počas zostavovania tejto vlády boli vytiahnuté kauzy, kde sme boli prepojení na kauzy súvisiace s DPH. Obvinenia, ktoré hovoria o prepojení na Smer-SD, sú ale vymyslené,” zdôraznil.

Kaliňák uznáva, že ide o skutočné daňové kauzy, prepojenie na vládne špičky však odmieta. “Všetci vedia, že minister vnútra nemá a nemôže zasahovať do vyšetrovania, má to z ústavy zakázané. Nikdy som to nerobil, nerobím a nebudem robiť,” uzavrel Kaliňák.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali