Omyl či lož Lengvarského? Covid pasy majú zamedziť šíreniu vírusu, lebo očkovaní majú nižšiu nálož – s deltou neplatí

Omyl či lož Lengvarského? Covid pasy majú zamedziť šíreniu vírusu, lebo očkovaní majú nižšiu nálož – s deltou neplatí

Bratislava 11. októbra 2021 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Už je to druhý mesiac, čo občania i návštevníci Slovenska trpia obmedzenia ústavnej slobody pohybu i náboženskej slobody pre covid pasy, ktoré v strede uhorkovej sezóny schválil parlament. V júli, keď ich krajiny EÚ zaviedli, sa v USA objavil nový výskum, ktorý potvrdzujú i ďalšie štúdie a to, že nemusí byť rozdiel vo virálnej náloži očkovaných a neočkovaných. Tu je ich prehľad na vedomie občanom i ministerstvu

Vladimír Lengvarský
Na snímke vpravo minister Vladimír Lengvarský

Minister Lengvarský nedávno na diskusii s občanmi v Piešťanoch vysvetľoval, že opodstatnenie tzv. OTP reštrikcii (teda covid pasov) spočíva v tom, že zamedzujú šírenie vírusu. Diskutujúca občianka mu argumentovala tým, že predsa medzi pozitívnymi prípadmi je u nás aj značné percento zaočkovaných. Uviedla približne 30%.

Reklama

Známy je pritom aj prípad rozšírenia delta vírusu v mestečku amerického Massachussetts, kde zaočkovaných bolo až 74% z infikovaných. Ukážkovým príkladom u nás je tiež nakazenie sa dvoch zaočkovaných slovenských biskupov od zahraničného zaočkovaného biskupa počas pápežovej návštevy.

Minister odpovedal, že zaočkovaní (1:20:55) majú 20- až 10-násobne menšiu vírusovú nálož ako nezaočkovaní. Neskôr v inej odpovedi to bolo už len 10-násobne menej. Niektoré štúdie k šíreniu aktuálneho variantu vírusu, ktorým je delta, ale poukazujú na to, že tam nemusí byť veľký rozdiel.

Reklama

Generál Vladimír Lengvarský je vedome alebo nevedome ešte stále informačne pozadu a odkazuje na mesiace staré štúdie, ktoré sa týkali variantu alfa. Miesto, kde zaručene nájdete aj akýkoľvek argument o potrebe covid pasu a úlohe vakcíny v zabránení šíreniu, je webstránka Aliancie výrobcov vakcín GAVI. Posledné štúdie o nižšej virálnej záťaži u očkovaných ako u nezaočkovaných tam nájdete z jari. Týkali sa výlučne alfa variantu. Tie boli hnacím motorom pre zavedenie covid pasov v EÚ.

Lenže pár dni po tom, čo náš parlament schválil covid pasy 25. júla v strede uhorkovej sezóny, americké Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb si dalo urobiť štúdiu o virálnej náloži delta variantu, čo sa hneď dozvedel celý svet. Štúdia priniesla prelomové fakty a to, že virálna nálož môže byť veľmi podobná u očkovaných ako aj neočkovaných. Podobné zistenie publikovala Oxfordská univerzita v auguste a to, že aj po 2 dávkach virálna nálož delty dosahuje také výšky ako u nezaočkovaných, čo neplatilo o alfa variante.

Zaujímavá je aj štúdia o prelomových prípadoch zaočkovaných zdravotníkov, ktorí v prípade delty mali 251-násobne vyššiu virálnu nálož ako nakazení alfa variantom – zas podľa inej štúdie, zverejnenej v časopise Lancet v auguste. V Južnej Kórey sa zas zistila až 300-násobne vyššia nálož pri delte, ktorá rýchlo klesá za pár dní k nule po prekonaní príznakov.

Aj Davisovo genomické centrum na Kalifornskej univerzite sledovalo virálnu nálož u takmer 1000 pozitívnych prípadoch a zistilo, že nie sú veľké rozdiely medzi očkovanými a neočkovanými. V oboch skupinách existujú veľké rozpätia vírovej nálože, dokonca aj bez ohľadu na prítomnosť príznakov. Tento výskum bol opublikovaný TU.

Keďže pri delte sa ukazuje virálna nálož veľmi podobná u zaočkovaných i nezaočkovaných, nové štúdie sa podujali dokázať, že prepočítajú nižšiu mieru nakazenosti kontaktov u zaočkovaných ako neočkovaných a tak zdôvodnia „potrebu” diskriminácie nezaočkovaných. Časopis Nature opublikoval výskum univerzity Imperial College of London. Ten zistil, že hoci virálna nálož delty nie je rozdielna, je rozdiel v počte nakazených. Dohľadávali 150 000 nakazených kontaktov od pôvodne 100 tisíc šíriteľov, ktorí boli aj očkovaní aj neočkovaní aj so symptómami aj bez.

Reklama

Tu zistili, že zaočkovaní AstraZenecou nakazili len o čosi menej ľudí cca 17% menej 4 týždne po očkovaní a potom to išlo rýchlo dole, tak že po 12 týždňoch to bolo rovnaké ako u neočkovaných. Po 12 týždňoch od očkovania Pfizer vakcínou bola šanca zaočkovaného nakaziť iných len o 17% nižšia ako šanca neočkovaného. Samotní autori varujú, že treba brať do úvahy predsudky už len preto, že mnohí zaočkovaní sa pri nejakých covid príznakoch, ktoré sú veľmi široké, nejdú testovať, lebo si myslia, že sú chránení. 80% prípadov bol však prenos vírusu v domácnostiach a prevažne medzi ľuďmi opačného pohlavia.

Sledovanie kontaktov šírenia vírusu v štúdii Imperial College of London

Takže na Slovensku, kde sa väčšina ľudí očkovala pred mesiacmi, bude rozdiel v šanci nakaziť iného zanedbateľný, či ide o očkovaných alebo neočkovaných, aj keby tá štúdia bola dokonalá, čo nie je. Napriek tomu nezaočkovaní majú byť znevýhodňovaní a u nás aj tí, ktorí covid prekonali – limitom 180 dní. Štúdia z  Izraela Study: COVID recovery gave Israelis longer-lasting Delta defense than vaccines zistila, že po prekonaní ochorenia majú niekoľko násobne nižšiu šancu sa nakaziť a ochorieť delta variantom ako zaočkovaní. A hoci prirodzená imunita bola už mnohými štúdiami preukázaná ako kvalitnejšia a podstatne dlhšia – na základe T-lymfocytov podobne ako pri SARS-1 až na desaťročia, tá sa nepočíta u vakcinančnej mafie na MZ SR, ktorá nás všetkých vydiera očkovaním, či treba alebo netreba.

Jana Ray Tutková

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali