Ochromené Portoriko sa snaží postaviť na nohy po hurikáne Maria

Ochromené Portoriko sa snaží postaviť na nohy po hurikáne Maria

San Juan 21. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Zdeněk Urban)

 

Záchranári sa dnes rozmiestnili po území Portorika a snažia sa dostať k traumatizovaným obyvateľom, ktorí sa stali obeťami ničivého hurikánu Maria. Ten spôsobil výpadok elektriny na celom karibskom ostrove, ako aj zosuvy pôdy a záplavy

Obnovenie dodávok elektriny na ostrove bude podľa mnohých obyvateľov trvať týždne, ak nie mesiace. K výpadkom dochádzalo už aj pred hurikánmi, pretože elektrická rozvodná sieť v Portoriku upadala pre nedostatočnú údržbu a zmenšujúci sa počet zamestnancov. Navyše, ekonomická kríza vyhnala z Portorika na pevninu USA takmer pol milióna Portoričanov, predovšetkým mladých, čo ešte viac sťaží obnovu ostrova.

Reklama
Ochromené Portoriko sa snaží postaviť na nohy po hurikáne Maria

Rozsah škôd nie je zatiaľ známy, keďže desiatky obcí a miest sú stále izolované a bez akéhokoľvek spojenia. Maria zasiahla Portoriko v stredu ráno ako hurikán štvrtej kategórie, sprevádzal ju vietor s rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu. Išlo o najsilnejší hurikán, aký zasiahol Portoriko za posledných vyše 80 rokov.

Vyvrátené stromy a rozsiahle záplavy zablokovali hlavné cesty a ulice po celej ostrovnej krajine. Vznikol tak labyrint, ktorý donútil vodičov jazdiť v protismere a okolo policajných vozidiel, ktoré využívali amplióny na varovanie ľudí, že musia od 18.00 h do 6.00 h dodržiavať zákaz vychádzania, vyhlásený guvernérom v snahe zaručiť bezpečnosť každého obyvateľa.

Reklama

“Toto je pre Portoriko historická situácia,” povedal riaditeľ portorického krízového štábu Abner Gómez.

Portoriko, ostrov v Karibskom mori, je politicky tzv. nezačleneným územím USA. Prezident Donald Trump vyhlásil pre Portoriko stav katastrofy.

Maria bola predtým hurikánom piatej kategórie s rýchlosťou vetra 281 kilometrov za hodinu; Portoriko zasiahla ako tretia najsilnejšia tropická búrka, aká kedy postihla územie USA. Bola dokonca silnejšia než hurikán Irma v čase, keď ten skôr v priebehu mesiaca dorazil na súostrovie Florida Keys a vyčíňal tam.

V portorickom hlavnom meste San Juan popadali na hlavnú cestu vysoko sa týčiace eukalypty takmer pri každej druhej budove. Táto cesta je pritom posiata obľúbenými barmi, reštauráciami a kaviarňami – niektoré z nich sú teraz poškodené.

Portoriko postihol už 6. septembra hurikán Irma a spôsobil, že vyše milión ľudí zostal bez elektriny, ale nikoho nezabil a nezapríčinil ani rozsiahle škody, aké zanechal napríklad na neďalekých ostrovoch. Avšak Maria vyrazila okná na niektorých nemocniciach a policajných staniciach, určité ulice premenila na burácajúce rieky a zničila stovky domov po celom Portoriku – vrátane 80 percent domov v malej rybárskej obci blízko Sanjuanského zálivu, kde sa pod vplyvom hurikánu zdvihla masa vody a hladina stúpla o vyše 1,2 metra.

Reklama

“Prejdú mesiace, mesiace, mesiace a mesiace, kým sa z tohto spamätáme,” vyhlásil pre tlačovú agentúru AP Félix Delgado, starosta mesta Cataňo na severnom pobreží ostrova.

Maria pripravila v Karibiku o život najmenej desať ľudí, vrátane siedmich na ťažko zasiahnutom ostrove Dominika a dvoch na francúzskom karibskom území Guadaloupe.

Guvernér Portorika pre americkú spravodajskú televíziu CNN povedal, že jeden muž zahynul, keď ho zasiahli lietajúce trosky. Ďalšie podrobnosti nie sú známe.

Maria neskôr v priebehu stredy zoslabla na hurikán druhej kategórie, ale dnes nadránom zasa zosilnela na hurikán tretej kategórie s vetrom dosahujúcim rýchlosť 185 kilometrov za hodinu. Jej stred sa nachádzal približne 110 kilometrov severne od pobrežného letoviska Punta Cana v Dominikánskej republike a pohybovala sa na severozápad rýchlosťou 15 kilometrov za hodinu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali