O jednom predvolebnom Dni Ústavy, kroja a pokrytectva

O jednom predvolebnom Dni Ústavy, kroja a pokrytectva

Bratislava 2. septembra 2023 (HSP/Foto:Facebook/Jana Vaľová)

 

O mesiac tu máme voľby. Alebo, presnejšie povedané, o mesiac sa majú konať voľby. Všetky politické strany sa robia za pekné. A do toho prišiel deň Ústavy. Čo iné sme mohli čakať, než festival pokrytectva a pretvárky?

Deň ústavy
Na snímke oslavy Dňa ústavy v Košiciach

Prvý september, Deň Ústavy – bol to deň, keď každý mohol preukázať svoj vzťah k štátu Slovenská republika a jeho zvrchovanosti. Tí, ktorých srdcia úprimne a poctivo bijú za svoj štát a jeho zvrchovanosť, aj tí, ktorí z toho chceli iba vytrieskať politické body.

Reklama

A tak to aj bolo. Pri tejto príležitosti vystúpili viacerí politici s prejavmi, v ktorých zápalisto vysvetľovali aká je Ústava dôležitá, a ako ju treba dodržiavať, čím naznačili svoj hlboký vzťah k nej, a teda aj k Slovenskej republike (písali sme o tom tu alebo tu). To pokrytectvo sa dalo krájať, také bolo husté.

Podstatu veci asi najlepšie opísal jeden z politikov (nie je podstatné, ktorý): „(Ústava) obsahuje odkazy, ktoré odrážajú historické, politické, či kultúrne skúsenosti nášho národa, ktoré sú vskutku jedinečné a pre zachovanie ducha našej spoločnosti podstatné. Tieto odkazy sú však dnes pošliapavané porušovaním Ústavy SR na každodennej báze. Len za posledný rok evidujeme 30 rozhodnutí Ústavného súdu SR o porušovaní nášho najvyššieho legislatívneho dokumentu. Svedčí to o ,rešpekte‘ niektorých politických síl k našej vlasti a ku všetkým občanom, ktorí ju budovali, a ktorí tvoria náš národ.“

Reklama

Samozrejme, vrcholom všetkého bolo vystúpenie pani prezidentky. Tá s hlbokými povzdychmi konštatovala, že Ústavu nestačí len jeden deň v roku oslavovať, ale predovšetkým ju 365 dní v roku dodržiavať. To povedala prezidentka, ktorá má svoj podiel viny na protiústavnom odovzdaní stíhačiek na Ukrajinu, ktorá ako vrchná veliteľka armády umožnila, aby bolo Slovensko v podstate odzbrojené, ktorá zmarila referendum, ktorá odsunula predčasné voľby na termín takmer až po roku po páde vlády, aby si mohla inštalovať svoju vlastnú bábkovú vládu…

 

 

Nikomu z tých ľudí, ktorí tak pekne rečnili o zvrchovanosti Slovenska, neprekáža skutočnosť, že Ústava obsahuje aj Článok 7, odsek 2. Ten hovorí okrem iného, že: „Právne záväzné akty Európskych spoločenstiev a Európskej únie majú prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky.“

Reklama

Čo k tomu dodať? Opäť len zacitovať Ústavu, Článok 32. Ten hovorí: „Občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené.“

Mimochodom, vládnej globalistickej junte, ktorú Deň Ústavy vystavil trápnej situácii vychvaľovať niečo, čo v princípe nenávidia, prišlo vhod, že sa práve v tento deň konal Slovenský deň kroja.

Toto podujatie sa konalo už šiestykrát a je to krásna myšlienka. Naše národné kroje patria medzi najkrajšie a najrozmanitejšie na svete, je to naša národná pýcha, podobne ako náš folklór. Nápad usporiadať toto podujatie práve v Deň Ústavy možno má čosi do seba, veď sa tu dá nájsť spojitosť v tom, že národné kroje a Ústava sú čímsi, čím sa ako Slováci hrdíme. Neviem však, či je najšťastnejšie pospájať to v médiách tak, že si občania môžu myslieť, že to je trvalé spojenie, akoby sme mali „Deň Ústavy a Deň kroja“ ako čosi, čo odteraz patrí k sebe.

Ústava je jedným z podstatných znakov našej tak ťažko skúšanej (a zákerne z úzadia nivočenej) štátnosti, je to podstata, na ktorej má stáť moderná republika. Ľudový kroj, akokoľvek najkrajší v Európe a možno na svete, je predsa len symbolom vidieka a minulých čias. Dátumová zhoda je iste len náhodná, ale kto chce, ten v príliš tesnom mediálnom spojení týchto dvoch symbolov ľahko uvidí odkaz, že slovenská Ústava je len čosi folklórne, zápecnícke, prehistorické. No možno sme len paranoidní a už všade vidíme podobné zlomyseľné a nepriateľské odkazy ako nám poslal napríklad „úžasný“ vizuál bratislavského Divadla P. O. Hviezdoslava na novú divadelnú sezónu (viď tu). Kiežby. Faktom je, že akousi náhodou sa viaceré médiá neunúvali jasne zvýrazniť, že Deň Ústavy je štátny sviatok, kým Slovenský deň kroja je kultúrne podujatie. Tak či onak, máme to šťastne za sebou. Ešte 28 dní. Dúfajme.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:27

Ukrajinský letecký útok na ruskú Belgorodskú oblasť zranil osem ľudí a poškodil desiatky obytných budov a áut.

07:54

Dovedna sedem ľudí vrátane štyroch maloletých osôb utrpelo v stredu zranenia v dôsledku ruských leteckých útokov na východoukrajinské mesto Charkov.

07:46

Izraelský minister obrany Joav Gallant v stredu vyhlásil, že misia na severe Izraela v konflikte s libanonským militantným hnutím Hizballáh nebola ukončená a dodal, že je naďalej odhodlaný umožniť bezpečný návrat evakuovaných obyvateľov do ich domovov. Informovala  agentúra Reuters.

07:32

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v stredu večer uviedla, že Británia sa rozhodla použiť “vyložené lži” na ospravedlnenie dávnejšie oznámených reštriktívnych opatrení vrátane vyhostenia vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne. Informovali  agentúry Reuters a AFP.

07:16

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zničili 17 z 20 útočných dronov, ktoré Rusko nasadilo na ukrajinské územie.

07:06

Pravicová opozícia v Severnom Macedónsku v stredu jasne zvíťazila v parlamentných aj prezidentských voľbách. Volebná komisia už sčítala takmer tri štvrtiny hlasov.

Gordana Siljanovská-Davkovová
Na snímke prezidentská kandidátka Gordana Siljanovská-Davkovová z nacionalistickej strany Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE) odovzdáva hlasovací lístok vo volebnej miestnosti počas parlamentných volieb a druhého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:00

Americký prezident Joe Biden v stredu verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na mesto Rafah v Pásme Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane. Biden tiež vyjadril poľutovanie nad tým, že pri zhadzovaní amerických bômb zahynuli civilisti.

06:45

Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že bomby, ktoré Spojené štáty dodávali Izraelu a teraz ich posielanie pozastavili, boli použité na zabíjanie palestínskych civilistov. Informovala agentúra Reuters.

06:35

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval v stredu večer do Maďarska, ktoré je po Francúzsku a Srbsku poslednou zastávkou na jeho návšteve Európy.

Si začal štátnu návštevu na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána. Očakáva sa, že čínsky líder sa ešte v stredu zúčastní na štátnom bankete s Orbánom. Vo štvrtok bude viesť s predsedom maďarskej vlády rozhovory.

06:30

Na najmenej 100 sa zvýšil počet obetí silných dažďov a záplav, ktoré v posledných dňoch zasiahli juh Brazílie. Oznámila to v stredu miestna civilná ochrana, ktorá eviduje 128 nezvestných.

Včera 20:32

Hádzanárky Iuventy Michalovce zvíťazili v 3. kole nadstavby o majstra SR na palubovke Dusla Šaľa 34:24.

Včera 20:27

Ukrajina v stredu oznámila, že obmedzuje dodávky elektriny po celej krajine, a varovala pred možnými výpadkami po rozsiahlom ruskom raketovom a dronovom útoku na energetický systém krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruské ministerstvo obrany označilo svoje údery za odvetné. “V reakcii na pokus režimu v Kyjeve poškodiť ruské energetické zariadenia dnes ráno ozbrojené sily Ruskej federácie spustili skupinový útok proti energetickým zariadeniam a závodom vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny,” uviedlo ministerstvo.

Včera 20:13

Futbalistky Spartaka Myjava zvíťazili v stredajšom finále Slovenského pohára žien v Nitre nad Košicami vysoko 8:0. Obhájili tak vlaňajší triumf – minulý rok zdolali v rovnakej fáze Spartak Trnava 3:0.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali