NYT: Zrušenie zmluvy INF nabáda NATO k modernizácii protiraketovej obrany

NYT: Zrušenie zmluvy INF nabáda NATO k modernizácii protiraketovej obrany

New York 6. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Na pozadí pravdepodobného zrušenia Zmluvy o raketách stredného a krátkeho doletu (INF) sa skúma možnosť obnovenia protiraketovej obrany v Európe, ktorá má čeliť ruským okrídleným raketám, píše The New York Times s odvolaním sa na vlastné zdroje. Podľa tvrdenia denníka môže tento krok rozdeliť účastníkov aliancie a rozhnevať Moskvu

Ilustračné foto

V NATO skúmajú možnosť obnovenia protiraketovej obrany, aby bola schopná zostreľovať ruské jadrové rakety stredného doletu. Denníku The New York Times to oznámili traja európski úradníci.

Reklama

Podľa slov NYT je v súčasnej dobe oficiálnou misiou systému EuroPRO ochrana pred vonkajšími hrozbami, predovšetkým zo strany Iránu. Akákoľvek zmena tejto úlohy rozbije pravdepodobne Severoatlantickú alianciu a rozhnevá Rusko, ktoré trvá na tom, že protiraketové objekty v Rumunsku a Poľsku ohrozujú jeho jadrový arzenál a sú zdrojom nestability v Európe.

Toto (obnovenie EuroPRO) by sa stalo nenávratným bodom vo vzťahoch s Rusmi. Bolo by to skutočné vyostrenie situácie,okomentoval túto správu bývalý pracovník Pentagonu Jim Townsend.

Reklama

Členské krajiny NATO sa stále aktívnejšie snažia zdokonaliť systém EuroPRO kvôli tomu, že sa vo výzbroji Ruska objavili nové okrídlené rakety 9M729, a kvôli pravdepodobnému zrušeniu Zmluvy o raketách stredného a krátkeho doletu (INF). Okrem toho východoeurópske krajiny, najmä Poľsko a pobaltské krajiny, sa obávajú “rastúcej hrozby jadrového vydierania zo strany Moskvy, uvádza The New York Times.

Denník pripomína, že vo februári oznámili USA odstúpenie od zmluvy INF a obvinili Rusko z mnohoročného porušovania tejto dohody. Zmluva, ktorá zakazuje rozmiestňovať v Európe rakety s doletom 500 5500 km, vyprší 2. augusta, ak ju Moskva a Washington nedokáže predĺžiť.

Zdroje varovali NYT, že prerokovanie nových opatrení v protiraketovej obrane je v počiatočnom štádiu. A pritom hovorkyňa NATO Oana Lungescuová kategoricky zamietla správy o tom, že aliancia vykonáva akési výskumy v tomto smere. Podľa jej slov existujúci systém EuroPRO nie je zameraný proti Rusku a nevytváral sa pre tento účel.

Avšak minulý týždeň generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že aliancia pomýšľa nad modernizáciou protivzdušnej a protiraketovej obrany. A “s ohľadom na rastúcu hrozbu zo strany ruských okrídlených rakiet môže byť rozkaz preskúmať varianty ochrany vydaný na októbrovej alebo decembrovej schôdzke predákov aliancie, povedal NYT jeden vysoko postavený zdroj.

Aby tento rozkaz nadobudol platnosť, má byť schválený všetkými 29 členmi NATO. Niektorí úradníci sú však toho názoru, že v prípade zrušenia zmluvy INF budú spojenci ochotní aspoň prerokovať možné varianty. Dokonca aj keď členské krajiny aliancie nedôjdu ku konsenzu o zmene úlohy EuroPRO, môžu pristúpiť na kompromis a dohodnúť sa o vytvorení nových systémov ochrany pred ruskými okrídlenými raketami, predpokladajú zdroje informácií The New York Times.

Reklama

Podľa informácie denníka americkí odborníci preskúmali protiraketové systémy Aegis Ashore rozmiestnené v Poľsku a Rumunsku. Dospeli k záveru, že k zdokonaľovaniu týchto komplexov budú potrebné nové radary, softvér a zachycovacie prostriedky, ktoré umožnia likvidáciu balistických rakiet stredného doletu, eventuálne aj okrídlené rakety.

Modernejšie technológie vrátane rýchlostných striel a laserov zaistia oveľa efektívnejšiu ochranu v dlhodobej perspektíve. Veď systém PRO zachytáva rakety letiace v horných vrstvách atmosféry, zatiaľ čo okrídlené rakety letia pomerne nízko, uvádzajú odborníci.

Podľa informácie NYT ministri obrany NATO schválili v týchto dňoch prieskum potenciálnych odvetných opatrení na rozmiestnenie 9M729. Ide oi. o zverejnenie supertajných jadrových skúšok. Niektorí úradníci sa domnievajú, že keď sa aliancii podarí upútať väčšiu pozornosť k svojim skúškam a k jadrovému potenciálu, pomôže to zabrániť Moskve v použitiu vlastných zbraní.

Rozmiestnenie nových systémov ochrany pred okrídlenými raketami miesto obnovenia existujúcej protiraketovej obrany môže byť prijateľné z politického hľadiska. Ak zmodernizuje NATO svoje systémy (PRO), môže tým spochybniť vlastné mnohoročné tvrdenia o tom, že tieto odpaľovacie rampy neboli nikdy určené pre konfrontáciu s Ruskom, uvažuje vojenský analytik Bruno Lethe z bruselskej pobočky Nemeckého Marshallovho fondu USA.

A zároveň podľa jeho názoru znepokojuje mnohých Európanov skutočnosť, že sa nachádzajú v akčnom rádiu ruských okrídlených rakiet. NATO zjavne nabádajú k tomu, aby prerokovalo možnosť obnovenia existujúcich systémov pre ochranu pred ruskými raketami stredného doletu. Z vojenského hľadiska to bude pomerne jednoduchý, rozhodný a ekonomicky výhodný krok,dodáva Lethe.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali