Poslancov čaká po prázdninách opäť dlhová brzda aj voľba člena Súdnej rady

Poslancov čaká po prázdninách opäť dlhová brzda aj voľba člena Súdnej rady

Bratislava 3. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Andrej Galica)

 

Poslanci Národnej rady SR sa v utorok 5. septembra zídu na prvom riadnom poprázdninovom rokovaní. Čaká na nich 90 bodov, medzi ktorými sú aj nedoriešené otázky z predchádzajúcej schôdze. Mali by sa vrátiť k návrhu na uvoľnenie dlhovej brzdy, k voľbe člena Súdnej rady, ktorá je pre koalíciu problematická, ako aj ku kritizovanej koaličnej novele zákona o pamäti národa

Ilustračné foto

Na programe 19. schôdze je aj veľa vládnych návrhov. Parlamentný týždeň má ešte doplniť mimoriadna chôdza, na ktorej chce opozícia odvolávať ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). Problémy s ním má aj SNS. Zatiaľ oficiálne nepovedala, že podporí jeho odvolanie.

Reklama

Tému dlhovej brzdy priniesli do parlamentu koaliční poslanci. Chcú zaviazať ministerstvá dopravy a financií, aby pre parlamentný finančný výbor pripravili do 15. októbra podklady, na základe ktorých výbor pripraví novelu ústavného zákona o dlhovej brzde. Odôvodňujú to potrebou získať finančné prostriedky na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest. Na uvoľnenie brzdy potrebujú pomoc opozície, keďže ide o ústavnú zmenu, na ktorú treba aspoň 90 hlasov. Opozícia uvoľnenie neschvaľuje, proti bola aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Voľba člena Súdnej rady je pre koalíciu problematická kvôli nominácii štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej. Navrhol ju Smer-SD, za ktorý aj kandidovala v parlamentných voľbách. Šéfka rezortu justície Lucia Žitňanská (Most-Híd) vyhlásila, že s Jankovskej kandidatúrou nemôže súhlasiť. Žitňanská dlhodobo presadzuje, aby bola Súdna rada čo najviac oslobodená od politických vplyvov. Pred letom sa hovorilo aj o možnosti Žitňanskej demisie, ak by Jankovská do Súdnej rady prešla. Mala sa hľadať dohoda. Tú ešte oficiálne koalícia neoznámila.

Reklama

Na programe je aj novela zákona o pamäti národa, proti ktorej vystupuje Ústav pamäti národa (ÚPN), opozícia aj verejnosť. Koalícia ňou chce dosiahnuť, aby súčasný šéf ústavu Ondrej Krajňák skončil vo funkcii 15. októbra 2017. Ostane však členom správnej rady, a to do konca funkčného obdobia, na ktoré bol zvolený. Po novom má byť štatutárom ÚPN správna rada ako kolektívny orgán, nielen samotný jej predseda. Podľa predkladateľov bude nový model riadenia efektívnejší a transparentný.

Parlament by mal definitívne rozhodnúť o niekoľkých vládnych aj poslaneckých návrhoch. Napríklad o sérii opatrení, ktorými chce štát motivovať súkromných investorov, aby stavali nájomné byty či o štátnych cenách, ktoré by po novom mali udeľovať aj predseda vlády a predseda parlamentu. Plénum čaká aj množstvo nových vládnych návrhov, ktoré má posunúť do ďalšieho legislatívneho procesu.

Sériu zmien v daniach má minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Prináša nové daňové zvýhodnenie pri úveroch na financovanie bývania, ale aj vyššiu daň pri benzíne a nafte, ak neobsahujú bioetanolovú zložku. Minister práce Richter navrhuje viaczdrojové financovanie sociálnych služieb či jasle dostupné aj pre deti nepracujúcich rodičov. Šéf zdravotníctva Tomáš Drucker (nom. Smeru-SD) chce znížiť finančné náklady pri zabezpečovaní pracovnej zdravotnej služby, tiež doladiť pravidlá pri vyberaní poplatkov. Za nepovolené hrozí vysokými sankciami.

Na rad príde aj nový zákon o obetiach trestných činov od ministerky Žitňanskej. Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) prináša novelu zákona o odpadoch, ktorá má odbremeniť menších podnikateľov a živnostníkov, aj novelu, podľa ktorej budú musieť verejnoprávne médiá informovať ľudí o znečistenom ovzduší. Šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (nom. SNS) zas chce zlepšiť ochranu podzemných vôd. Opozícia prichádza z viacerými zmenami školských zákonov či pravidiel v sociálnej oblasti.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

Včera 20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

Včera 20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

Včera 20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

Včera 20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Včera 19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

Včera 19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Včera 19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Včera 19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

Včera 18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

Včera 18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali