Po dramatickom súboji museli nastať nové voľby. Novým primátorom Nemšovej sa stal opäť Miloš Mojto

Po dramatickom súboji museli nastať nové voľby. Novým primátorom Nemšovej sa stal opäť Miloš Mojto

Nemšová 22. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Novým primátorom Nemšovej sa stal v sobotňajších doplňujúcich voľbách Miloš Mojto. Neoficiálne výsledky volieb sprostredkoval agentúre SITA predseda mestskej volebnej komisie Ladislav Palička

Voliči čakajú na vydanie hlasovacích lístkov počas doplňujúcich volieb 21. septembra 2019 v Nemšovej

Primátorské voľby sa v Nemšovej opakovali po tom, čo neúspešný kandidát František Bagin uspel so svojou sťažnosťou na neústavnosť a nezákonnosť novembrových volieb na Ústavnom súde SR. Doplňujúce voľby sa v sobotu 21. septembra konali aj v 23 slovenských obciach, v dvanástich z nich občania volili starostov. Oficiálne výsledky doplňujúcich volieb by mali byť známe v pondelok 23. septembra.

Reklama

V novembri sa v Nemšovej odohral jeden z najdramatickejších primátorských volebných súbojov. O víťazstve Miloša Mojta (NEKA) pred Františkom Baginom (SNS) rozhodli dva hlasy. František Bagin sa následne obrátil na Ústavný súd SR so sťažnosťou, v ktorej upozornil, že ďalší z kandidátov Stanislav Gabriš (NEKA) uviedol nepravdivé tvrdenia o svojej bezúhonnosti a v prípade jeho nekandidovania mohli byť výsledky odlišné. Ústavný súd SR sťažnosti vyhovel, výsledky volieb vyhlásil za neplatné, v dôsledku čoho Milošovi Mojtovi mandát primátora zanikol.

V doplňujúcich voľbách kandidovali opäť Miloš Mojto a František Bagin, ten však už nie ako kandidát SNS, ale ako nezávislý kandidát. Spolu s nimi sa o hlasy voličov uchádzali aj ďalší dvaja nezávislí kandidáti Oliver Vavro a Andrej Vojt. Podľa informácií predsedu mestskej volebnej komisie Ladislava Paličku mali voľby pokojný priebeh. Do šiestich volebných miestností v Nemšovej prišlo 2 768 oprávnených voličov, pričom evidovaných bolo 2 759 platných hlasov. Viac ako polovicu z nich získal Miloš Mojto, ktorý sa tak vďaka podpore 1 485 voličov stal novým primátorom Nemšovej. Na druhom mieste skončil František Bagin s počtom 777 hlasov. Tretie miesto obsadil s 358 hlasmi Oliver Vavro a v poradí štvrtý Andrej Vojt dostal 139 hlasov.

Reklama

Okrem Nemšovej, kde okrem primátora volili aj poslanca za miestnu časť Trenčianska Závada, sa v sobotu konali doplňujúce voľby aj v 23 slovenských obciach. V desiatich si volili starostov, v ďalších dvanástich dopĺňali voliči obecné poslanecké zbory a v jednej obci volili starostu aj poslancov. Voľby starostu sa uskutočnili v obciach Zemianska Olča (okr. Komárno), Lysica (okr. Žilina), Nandraž (okr. Revúca), Brusník (okr. Veľký Krtíš), Jánovce (okr. Poprad), Svinia (okr. Prešov), Tichý Potok (okr. Sabinov), Žehňa (okr. Prešov), Rakovnica (okr. Rožňava) a Prakovce (okr. Gelnica). Obecných poslancov vyberali v obciach Kráľov Brod (okr. Galanta), Diaková (okr. Martin), v obciach Liešno a Rudno v okrese Turčianske Teplice, Komjatná (okr. Ružomberok), Šoltýska (okr. Poltár), tiež v Dubne a v Lipovci v okrese Rimavská Sobota, v obci Lúčina (okr. Prešov), Miroľa (okr. Svidník), Stratená (okr. Rožňava) a Trnávka (okr. Trebišov). Starostu i poslancov obecného zastupiteľstva volili v Kline nad Bodrogom v Trebišovskom okrese. Oficiálne výsledky doplňujúcich volieb by mali byť vyhlásené v pondelok 23. septembra popoludní.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali