Nový predseda parlamentu Pellegrini chce vytvárať priestor pre vyváženú diskusiu s opozíciou

Nový predseda parlamentu Pellegrini chce vytvárať priestor pre vyváženú diskusiu s opozíciou

Bratislava 25. novembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

V tajnej voľbe mu svoj hlas odovzdalo 120 poslancov zo 136 prítomných

Peter Pellegrini sa dnes stal novým predsedom Národnej rady Slovenskej republiky.  V tajnej voľbe mu svoj hlas odovzdalo 120 poslancov zo 136 prítomných. Pellegrini nastupuje do čela parlamentu po svojom predchodcovi Paškovi (Smer-SD), ktorý sa tejto funkcie vzdal.

Reklama
Na snímke nový predseda NR SR Peter Pellegrini

O tom, že Paškovým nástupcom bude práve Pellegrini, informoval v pondelok (24.11.) predseda Smeru-SD a premiér Robert Fico. “Peter Pellegrini patrí do generácie politikov, ktorí majú dlhšiu politickú budúcnosť ako moja generácia. Je logické púšťať do pozícií politikov, ktorí sa môžu osvedčiť. Je pri Smere-SD od začiatku, prešiel rôznymi stupňami,” povedal Fico. Pellegrini podľa jeho slov vytvoril v rezorte nový tím a dynamiku.

Pavol Paška oznámil rezignáciu z funkcie predsedu parlamentu aj vzdanie sa poslaneckého mandátu v noci po komunálnych voľbách vo volebnom štábe košického primátora Richarda Rašiho (Smer-SD). Svoje rozhodnutie vysvetlil tým, že chce chrániť svoju rodinu. Narážal tým na protest, ktorý pred jeho domom pre kauzu piešťanského CT zorganizovali niektorí opoziční poslanci. Paška bude pôsobiť ako profesionálny podpredseda Smeru-SD, za čo bude dostávať plat.

Reklama

 

Podľa nového predsedu Národnej rady v parlamente často prebieha emotívna a bezobsažná diskusia, ktorej cieľom je osobné osočovanie

Hodnoty tolerancie, rešpektu a otvorenosti si vytýčil ako základné krédo nový predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD). Povedal to vo svojom dnešnom príhovore poslancom krátko po zvolení do druhej najvyššej ústavnej funkcie.

Podľa jeho slov v parlamente často prebieha emotívna a bezobsažná diskusia, ktorej cieľom je osobné osočovanie. “Keď som bol poslancom, mal som pocit, že to hlavné, o čom bol parlamentný život, bola výmena názorov. Boli tu tvrdé polemiky, ale v rovine argumentov a nie nenávisti. Politické diskusie musia mať istú kultúru a do nej vzájomné osočovanie v žiadnom prípade nepatrí,” upozornil predseda parlamentu.

Pellegrini chce vytvárať aj priestor pre vyváženú diskusiu s opozíciou, načúvať jej argumentom a to isté očakáva aj od nej. “Ľudia často vidia parlament iba ako politické divadlo. Musí byť naším cieľom korektný politický zápas s cieľom zlepšiť každodenný život obyvateľov. Verím, že nájdeme spoločnú reč ako zlepšiť politickú kultúru v parlamente,” dodal s poďakovaním svojmu predchodcovi Pavlovi Paškovi (Smer-SD) za jeho prácu.

Reklama

 

Bugár očakáva od Pellegriniho vyššiu politickú kultúru a rešpekt k opozícii

Podľa Bélu Bugára by sa mal nový predseda NR SR usilovať odstrániť deformáciu parlamentarizmu a vrátiť politiku z námestí do parlamentu. Od Pellegriniho očakáva tiež zvýšenie politickej kultúry v parlamente a rešpektovanie opozície. Bugár si želá, aby už vládna strana nevyraďovala opozičné návrhy zo schôdzí a aby chúlostivé témy neboli prerokovávané na nočných schôdzach.

Bugár sa v reakcii na zvolenie Pellegriniho dotkol aj témy zvolenia nového nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu. Podľa neho by mal nový predseda parlamentu vypísať  voľby na tento post. predpokladá, že keď sa tak stane, KDH predloží meno svojho kandidáta. Post totiž podľa neho patrí na základe dohody kresťanským demokratom.

Parlament sa pokúšal zvoliť nového šéfa NKÚ už niekoľkokrát. Všetky doterajšie hlasovania sa skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry. Smer-SD trvá na tom, že post patrí opozícii.

Reklama

Naposledy sa ako horúci kandidát spomínal Pavol Hrušovský z KDH. Hoci odstupujúcemu predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi (Smer-SD) sa pozdával, sociálni demokrati údajne s jeho podporou váhali. Bez hlasov Smeru-SD nemá v parlamente šancu na úspech žiadny opozičný kandidát. Okrem Hrušovského sa spomínal aj Ján Hudacký (KDH). Voľbu šéfa NKÚ vyhlasuje predseda parlamentu.

 

Novým podpredsedom parlamentu sa stal Miroslav Číž

Na uvoľnené miesto Renáty Zmajkovičovej dnes poslanci zvolili Miroslava Číža (Smer-SD). V tajnej voľbe mu dalo svoj hlas 99 poslancov zo 136 prítomných. Zákonodarný zbor tak už má kompletné vedenie. Okrem Číža sú podpredsedami NR SR Jana Laššáková (Smer-SD), Ján Figeľ (KDH) a Erika Jurinová (OĽaNO). Zmajkovičová odstúpila z podpredsedníckej funkcie po medializovaní kauzy nevýhodného nákupu CT pre piešťanskú nemocnicu. Zmajkovičová v danej nemocnici pôsobila ako šéfka dozornej rady.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali