Nová kauza – tisíce okradnutých zamestnancov: Výpovede svedkov

Nová kauza – tisíce okradnutých zamestnancov: Výpovede svedkov

Bratislava 2. marca 2017 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Poslanci za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) Jozef Viskupič a Igor Matovič spolu so zástupcami okradnutých zamestnancov priniesli svedectvá o podvode, na ktorý doplatilo 4 tisíc ľudí z Ružomberka.

Na snímke Jozef Viskupič

„Obrátilo sa na mňa združenie ľudí z OZ Ružomberský papier, v ktorom sa za posledné dva roky združili bývalí aj súčasní zamestnanci z SCP Ružomberok. Týchto takmer 700 ľudí je obeťou podvodu Ficovho chránenca – oligarchu Milana Fiľa. Pred 20 rokmi ich Fiľo okradol o ich podiel na privatizácii. Prečo premiér Fico nestojí na strane podvedených robotníkov, nezáleží mu na ochrane ich práv, ale radšej chráni vyvoleného oligarchu?“ pýta sa J. Viskupič.

Reklama

„V roku 1996 sa k zlatému vajcu slovenskej ekonomiky – Ružomberskej celulózke – dostal vtedy 29-ročný junák z Heľpy Milan Fiľo – človek, ktorý nikdy predtým v papierenskom priemysle nepracoval a ružomberskú firmu ani nevidel. Dostal sa ku kontrolnému balíku 67% akcií za cenu o 4 miliardy korún menšiu ako v tom čase ponúkal rakúsky investor. Nízku cenu mala kompenzovať zásadná podmienka privatizačnej zmluvy – odovzdať 15% akcií z nadobudnutého majetku zamestnancom SCP. Túto podmienku nikdy nesplnil, ľudí podviedol a preto je privatizačná zmluva zrušená a jeho majetok by sa mal vrátiť štátu.“

Jozef Viskupič upresnil, že Fiľo sprivatizoval rozhodujúci balík 67%, pričom z tohto podielu mal vyplatiť 15% takmer 4 tisíc zamestnancom. Žiaľ, problém sa naťahuje už roky a 300 zamestnancov už zomrelo…

Reklama

„Fiľo nikdy svojich zamestnancov nevyplatil. Prečo Robert Fico nekoná, keď Fiľo nevyplatil svoju časť zamestnancom? Vyzývame Fica, aby prestal chrániť oligarchu Fiľa, odňal mu protiprávne vlastnený majetok štátu a odškodnil podvedených robotníkov.”

Igor Matovič pripomenul, že Fiľo je jeden z troch najbližších ľudí Roberta Fica. „Tak ako sa Fico tváril aj v prípade energií ako hluchý a slepý, tak aj v tomto prípade Fico kryje podvod, no tentoraz už niekoľko rokov. Fiľo dostal podmienku, že sa musí do 6 mesiacov podeliť s takmer 4 tisíc zamestnancami tejto firmy. Mal im dať omrvinku – len 15% z toho, čo získal takmer zadarmo. To, že ich Fiľo okradol a nevyplatil, sa ľudia dozvedeli až po rokoch, pretože zmluva bola utajená.”

Podvedení ľudia poukázali na to, že najprv sa ich ľudia z okolia M. Fiľa snažili podplatiť a následne boli zastrašovaní a vyhrážali sa im pokutami, pokiaľ nestiahnu žaloby na ECO-INVEST. Nielen to, v meste na nich robia nátlaky a šikanujú ich, pričom im odmietajú napríklad prenajať mestský priestor na stretnutie, vyhrážajú sa im stratou zamestnania ich rodinných príslušníkov.

Túto skutočnosť potvrdili aj samotní bývalí zamestnanci.

Janka Javorková hovorí: „V roku 2015, v čase kedy som prišla o manžela, mi prišiel platobný rozkaz na 300.000€, pretože som údajne poškodila dobré meno Fiľovej firmy. Pravý dôvod však bol, že som odmietla stiahnuť žalobu. Som vdova, mám dôchodok 295€ a z čoho som mala zaplatiť takú sumu?”

Reklama

Klete Druskovej sa vyhrážali aj prostredníctvom SMS správy. „Bývalý šéf bezpečnosti SCP Anton Rázga mi najprv ponúkol 10.000€, potom 30.000€, keď stiahnem žalobu. Odmietla som, a tak mi poslal výhražnú SMS. Stále mám strach, ale bojujem ďalej za nás všetkých.”

„Chvalabohu, že sa dalo dokopy týchto statočných 660 ľudí, ktorí posielali listy Ficovi, Žigovi, no bez adektvátnej odpovede. Tým, že sa ľudia združili, nabrali silu, mohli si dovoliť brániť sa na súdoch a bolo podaných niekoľko žalôb. A preto oligarchovi Fiľovi tečie do topánok, bývalých robotníkov opäť zastrašuje, skrýva podvodne získaný majetok do zahraničia a spolieha sa na vysoké politické krytie – priamo od Fica. A Robert Fico nekoná!” doplnil Igor Matovič.

Matovič navrhol, aby sa Fico stretol so svojim kamarátom Fiľom a povedal mu, aby tie peniaze zamestnancom vyplatil. Podľa neho má Fico plnú moc na to, aby zlaté vajce SCP Ružomberok získal späť do rúk štátu a odškodnil podvedených robotníkov. Mal by konečne riešiť problém, keďže má plné ústa reprivatizácie a sociálnych istôt pre ľudí.

Právny zástupca poškodených zamestnancov Pavol Korytár uviedol: „Keďže Milan Fiľo dokázateľne nesplnil podmienky privatizačnej zmluvy, považujeme ju od 1. 1. 1999 za zrušenú. Čiže Milan Fiľo od 1. 1. 1999 užíva v privatizácii nadobudnutý majetok nezákonne a poškodzuje záujmy štátu aj zamestnancov. Právo zamestnancov na odškodnenie trvá a o naplnení podmienok zákona o privatizácii a podmienkach privatizačnej zmluvy musí rozhodnúť súd.”

Preto na tlačovej konferencii zaznela výzva, aby MH manažment, ktorý je právnym nástupcom FNM SR, uplatnil práva štátu vrátane ušlých divident a zároveň došlo k odškodneniu zamestnancov. Hodnota akcií, ako aj divident je rádovo v stovkách mil. €.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:50

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev podpísal v pondelok zákon, ktorý kriminalizuje domáce násilie páchané na ženách a deťoch.

Osoby usvedčené z ublíženia alebo bitia ženy či dieťaťa budú podľa novej legislatívy potrestané prísnejšie, a to v závažnejších prípadoch aj trestom odňatia slobody.

08:26

Ceny ropy sa v utorok ráno zvýšili, keďže čínska ekonomika vzrástla viac, ako sa očakávalo. Eskalácia napätia na Blízkom východe ale udržala trhy s ropu na uzde po tom, čo Izrael uviedol, že zareaguje na víkendový útok Iránu raketami a dronmi.

08:13

Prokuratúra v Severnom Macedónsku v pondelok informovala o zadržaní 17 dozorcov, slúžiacich vo väznici v hlavnom meste Skopje. Sú podozriví z napomáhania pri vlaňajších útekoch dvoch väzňov.

07:54

Americká Snemovňa reprezentantov bude tento týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. V noci na utorok o tom informoval predseda snemovne Mike Johnson.

07:48

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne. Vyzval na mimoriadnu zdržanlivosť.

07:36

Zbrojárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú v pondelok v americkom štáte Nové Mexiko odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej. Tá zomrela, keď na ňu počas skúšky pri natáčaní vystrelil zo zbrane herec Alec Baldwin.

07:26

Austrálska polícia označila pondelkový útok nožom v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney za teroristický čin.

Medzi najmenej štyrmi zranenými, hoci bez ohrozenia života, je okrem prominentného biskupa aj 15-ročný podozrivý, ktorého zadržala polícia. Tínedžera museli na čas držať v chráme, keďže útok vyvolal v miestnej komunite nepokoje.

07:15

Propalestínski demonštranti v pondelok zablokovali dopravu na moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

07:05

Americký prezident Joe Biden prijal v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke český premiér Petr Fiala (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:55

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael. Po pondelňajších rozhovoroch veľvyslancov členských krajín to tvrdí viacero nemenovaných diplomatov.

06:45

Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi.

Halevi uviedol, že Izrael stále zvažuje svoje kroky. Dodal však, že na iránsky útok raketami a dronmi “bude reagovať”. Povedal to počas návštevy leteckej základne Nevatim.

06:35

Poľsko a Dánsko sa budú ďalej snažiť mobilizovať krajiny EÚ za účelom získania pomoci pre Ukrajinu. Zhodli sa na tom v pondelok vo Varšave premiéri týchto krajín Donald Tusk a Mette Frederiksenová.

06:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval spojencov, aby voči Ukrajine preukázali rovnakú “jednotu” ako voči Izraelu, ktorý s podporou Západu cez víkend odrazil mohutný dronový a raketový útok iránskej armády.

Vo svojom príspevku na platforme Telegram sa Zelenskyj poďakoval spojencom, ktorí reagovali na výzvu Ukrajiny na poskytnutie ďalších prostriedkov protivzdušnej obrany. Pripomenul však, že intenzita ruských útokov si vyžaduje väčšiu jednotu.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Včera 20:14

Nórsko uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Oznámil to nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

Včera 20:13

Nemecko plánuje zlegalizovať interrupcie počas skorého štádia tehotenstva. Návrh predložila komisia, ktorú minulý rok založila vládna koalícia kancelára Olafa Scholza.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali