Nórske úrady odobrali jej synovi dcéru a žiadala o pomoc Kisku: “Odkázal mi, že mi nepomôže”, svedčila zúfalá babka v kostole a varuje pred juvenilnou justíciou

Nórske úrady odobrali jej synovi dcéru a žiadala o pomoc Kisku: “Odkázal mi, že mi nepomôže”, svedčila zúfalá babka v kostole a varuje pred juvenilnou justíciou

Bratislava 7. januára 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

V minulosti sme viackrát informovali o vývoji kontroverzného prípadu odobratia maloletej Maxine, ktorá má slovenského otca, nórskymi sociálnymi orgánmi. O prípade vtedy informovala stará mama Maxine, pani Ladická, ktorá sa dožadovala pomoci aj u vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku. Po roku a pol sa dôchodkyňa k prípadu opäť vyjadrila verejne, tentokrát v chráme počas modlitbovej akcie kňaza Mariána Kuffu a Slovenského dohovoru za rodinu, ktorá robí na Slovensku osvetu o Istanbulskom dohovore a informuje o nebezpečenstvách skrytej ideológie v dokumente

Na snímke pani Ladická

“Moja vnučka sa narodila v roku 2015 v Nórsku. Môj syn išiel pracovať do Nórska. Moja nevesta je Nórka. Narodilo sa im krásne dievčatko Maxine, ktoré bolo plne kojené a len tým, že matka je nepočujúca, bola vychovávaná v detskom domove, u pestúnov a otec je cudzinec, tak sociálny úrad Barnevernet usúdil, že ona ako matka vychovávaná v detskom domove nie je vhodná na výchovu dieťaťa,” vysvetlila v krátkosti prípad Ladická.

Reklama

Povedala tiež, že nórske úrady o jej neveste vyhlásili že je dokonca nebezpečná pre vlastné dieťa. “Aj naše deti, ktoré idú z detských domovov podľa nich nemajú právu vychovávať svoje deti?” Pýta sa pani pri téme tzv. juvenilnej justície, ktorá je bežná v západných krajinách. “Toto právo nám ale dáva medzinárodný dohovor, ale Nóri to neakceptujú,” dodala.

Pokračovala tým, že keď mala jej vnučka Maxine dva a pol roka boli jej rodiča pozvaní na bežné stretnutie so sociálnymi pracovníkmi a lekármi, kde bolo rozhodnuté o odobratí jej vnučky, ktoré prebehlo okamžite. “Policajti ju vytrhli matke z náručia a proste zmizli.”

Reklama

Syn pani Ladickej a jeho žena sa už päť rokov súdia s Nórskom, pričom už vyhrali viacero súdov, no Maxine stále nebola vrátená rodičom. “Na poslednom súde pred dvoma rokmi sme sa dozvedeli, že sociálny úrad dal podnet na odobratie dieťaťa hneď priamo v pôrodnici.” Podľa Ladickej sú jasne popreté práva dieťaťa vyrastať v biologickej rodine a ide o jasnú diskrimináciu rodičov, z ktorých jeden je sluchovo postihnutý a druhý je cudzinec čo nórske úrady považuj za “hrozbu”.

Dodala, že žiadala o pomoc oficiálne slovenské úrady, ministra práce Richtera, ministra zahraničia Lajčáka. Veľvyslanec v Nórsku mal podľa nej “tajné stretnutie” s Barnevernetom, no bez rodiny či jej právneho zástupcu, kde bola podľa jej slov urobená “špinavá dohoda”.

 

Veľvyslanec a ďalší zástupcovia slovenských úradov podľa Ladickej potom navštívili jej syna s tým, aby podpísal, že si uvedomujú pochybenia, a preto im nórske úrady odobrali ich dcérku. “To je ako keby niekto ma nútil, že podpíš, že si zavraždil, ale keby takéto niečo podpísal, v živote mu nedajú dieťa sudca či v Nórsku alebo na Slovensku,” povedala cez víkend frustrovaná pani. Slovenské úrady údajne trvali na podpise tejto dohody, inak vraj dajú od prípadu ruky preč.

Dodala, že podobné prípady sa už začínajú diať aj na Slovensku. “Minulý rok rodina Belková od Žiliny,” ozrejmila. Tejto rodine mali úrady bez rozhodnutia súdu odobrať chlapca, ktorý sám napísal list, kde sa sťažoval na domáce práce a podmienky v rodine. “Chlapček bol takmer rok v nápravnom zariadení a rodičia na základe súdu dostali dieťa naspäť. Rodičia nie sú žiadni asociáli, majú šesť detí… Je to funkčná milujúca rodina a takéto niečo sa stalo u nás.”

Reklama

 

Postoj Andreja Kisku

V prípade svojej vnučky pani Ladická žiadala o pomoc aj Andreja Kisku, ktorý ju ako prezident prijal po dvoch rokoch od podania podnetu. Ku Kiskovi sa dostala podľa vlastných slov aj na základe pomoci od Borisa Kollára. “Každý rok som ho prosila. Konečne keď má pán Štarchoň dostal ku prezidentovi a žiadala som ho, aby napísal nórskemu kráľovi a na nórske ministerstvo kvôli návratu Maxine späť do našej rodiny, náš pán prezident mi to odmietol.”

“Odkázal mi, že mi nepomôže. Prezident, ktorý keď skladal sľub, v sľube bolo, že sa bude starať o blaho slovenských občanov a moja vnučka je taktiež slovenská občianka. A neurobil nič.”

Kiska sa podľa nej na svojej následnej návšteve Nórska tomuto prípadu nevenoval. Naopak, rokoval o prijatí 10 miliónov eur, z čoho viac ako dva milióny boli práve určené na nórsku “podporu” sociálneho systém. Podľa pani Ladickej išlo práve o peniaze na podporu rovnakej junivelnej justície aj na Slovensku.

Reklama

 

 

Prípad malej Maxine

Ku odobratiu maloletej Maxine došlo v Nórsku približne pred štyrmi rokmi. Dôchodkyňa Janka Ladická, ktorá je starou mamou odobratej Maxine, v roku 2018 objasnila českým médiám, ako celý proces prebiehal. Jej nevesta sa dostala do pozornosti sociálky, pretože sama vyrastala v detskom domove a u pestúnov, čím bola podľa Nórov riziková pri výchove dieťaťa. Navyše, mladá žena je sluchovo postihnutá, čo takisto zhoršilo jej status v očiach Barnevernetu.

Ladická opísala ako mladú rodinu jej syna začali nórske úrady vyšetrovať, miestami až šikanovať. Sociálni pracovníci sa v dome rodiny objavovali neohlásene, často aj neskoro večer či v noci. Rodičia museli pred ich očami a kamerami dieťa opakovane prebaľovať a dojčiť. Celý prípad nakoniec úrady uzavreli tým, že malú Maxine odobrali. Ako hlavný dôvod v správe uviedli, že rodičia mali s dievčatkom nedostatočný očný kontakt (viac v článku).

V lete 2018 sme písali o tom, že niektorí politici vrátane Borisa Kollára zo Sme rodina vyzvali vtedajšiu hlavu štátu Andreja Kisku, aby sa v tomto prípade počas pracovnej cesty v Nórsku oficiálne zastal mladých rodičov. Kollár vtedy tvrdil, že ho nezaujíma prvá návšteva Kisku v Nórsku a “vypitie kávy”. Jediné prečo tam podľa neho malo zmysel ísť, bolo to, aby “pýtal našu Maxine”, aby ju konečne “ten fašistický Barnevernet” vrátil rodičom.

 

List Kiskovi

Stará mama maloletej Maxine adresovala prezidentovi SR otvorený list so žiadosťou o pomoc. „Vážený pán prezident, prečítala som si správy týkajúce sa vašej cesty do Nórskeho kráľovstva. Neviem, či si spomínate, ale pred časom ste ma prijali aj spolu so zástupkyňou vlády JUDr. Maricou Pirošíkovou. Predmetom nášho spoločného stretnutia bola moja vnučka Maxine, ktorú odobral úrad pre starostlivosť. Dva súdy nám ju vrátili, bohužiaľ, tento posledný sme prehrali a momentálne sme využili úplne poslednú možnosť, odvolanie na najvyšší súd. Čakáme na rozhodnutie,“ uviedla Ladická.

„Bola by som vám nesmierne vďačná, keby ste na svojej pracovnej ceste pri spoločných rokovaniach otvorili aj otázku odoberania detí slovenským štátnym občanom a požiadali vysokých predstaviteľov Nórska, aby apelovali na zodpovedné ministerstvo v zmysle akceptovania Haagskeho dohovoru a možnosť slovenských detí žiť a vyrastať u biologickej rodiny. Verím, že na základe vašich diplomatických rozhovorov, vašej intervencie, začne Nórsko akceptovať ľudské práva tak, ako sú zakotvené v medzinárodných dokumentoch. Ďakujem a verím, že moja prosba nezostane nepovšimnutá,“ prosila Kisku o podporu príbuzná postihnutej rodiny.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali