Nitriansky primátor prijal piatich veľvyslancov. Chcú propagovať jogu aj rátať tureckých študentov

Nitriansky primátor prijal piatich veľvyslancov. Chcú propagovať jogu aj rátať tureckých študentov

Nitra 1. apríla 2019 (HSP/Foto: Roman Oravec)

 

Nitriansky primátor Marek Hattas prijal piatich veľvyslancov. Chcú propagovať jogu aj rátať tureckých študentov. Výsledkom rokovaní je okrem iného to, že štáty budú môcť svoje zvyky, tradície, či gastronómiu  propagovať v Nitre na novom podujatí – Dni rôznych kultúr.

Ilustračné foto

Na nitrianskych univerzitách zistia počty tureckých študentov

Reklama

S veľvyslankyňu Turecka Hatice Asligül Ügdülom navštívil pri príležitosti tureckého štátneho sviatku Dňa padlých Vojenský cintorín v Mlynárciach, kde sa poklonili obetiam prvej svetovej vojny. Na hroby tureckých vojakov položili zástupcovia Nitry a Turecka kytice kvetov. Na rokovaní s veľvyslankyňou sa navrhla spolupráca v oblasti kultúry, uskutoční sa tiež zmapovanie počtu tureckých študentov na nitrianskych univerzitách.

 

Reklama

Indický veľvyslanec chce propagovať jogu

Veľvyslanec Indickej republiky Shri Vanlalhuma prišiel do Nitry v sprievode predstaviteľov Spoločnosti slovensko-indického priateľstva, Slovenskej siete proti chudobe, Európskej siete minimálneho príjmu a Inštitútu zamestnanosti v Bratislave.

Zaujímavým momentom rokovania bola ponuka ešte väčšej propagácie jogy v Nitre i možnosť organizovania besied a súťaží na základných školách – pri príležitosti 150. výročia od narodenia M. Ghandiho.  

 

Poľský veľvyslanec inicioval výstavu o pápežovi Jánovi Pavlovi II.

Reklama

Primátor Marek Hattas prijal aj veľvyslanca susedného Poľska. S Krzysztofom Strzałkom hovorili o  podporovaní inovatívnych projektov, ktoré posúvajú Nitru aj jej partnerské mesto Zielona Góra. Veľvyslanec požiadal nitrianskeho primátora o spoluprácu aj na výstave, ktorá pripomenie tri desaťročia od pádu komunizmu. Uskutoční sa v druhej polovici roka.

Spomínali tiež na návštevu pápeža Jána Pavla II. v Nitre, ktorú pripomína jeho socha na Nitrianskom hrade. Pápež, ktorý Nitru navštívil v roku 1995, je vo svete najznámejším Poliakom. Počas budúcoročných Cyrilo-metodských slávností si v Nitre pripomenieme sto rokov od jeho narodenia.

 

Slováci učia Indonézanov pestovať pšenicu

Veľvyslankyňa Indonézie Adiyatwidi Adiwoso pripomenula, že na Slovensku je veľký počet študentov z Indonézie, ktorá je štvrtou najľudnatejšej krajinou sveta. Mala by preto záujem rozšíriť spoluprácu s oboma nitrianskymi univerzitami. Slovenskí experti už niekoľko rokov učia Indonézanov napríklad to, ako pestovať pšenicu v miestnych klimatických podmienkach.

Reklama

Vedenie Nitry prejavil záujem šíriť povedomie o medzinárodných kultúrach a zvyšovať toleranciu voči iným národnostiam. Preto sa pripravuje nové podujatie Dni rôznych kultúr, na ktorom budú v lete prezentované rozmanité štáty, či už v rámci gastronómie, tanca alebo hudby.

 

Diskusia s francúzskym ambasádorom na rôzne témy

Primátor Marek Hattas prijatia veľvyslancov uzavrel stretnutím s veľvyslancom Francúzska Christopherom Léonzim. Krajina galského kohúta  je naklonená k spolupráci medzi slovenskými a európskymi mestami – a aj preto veľvyslanec navrhol kooperáciu Nitry s niektorým francúzskym mestom.

Vinárstvo, cestovný ruch, archeológia, história, kultúra, divadlá či vzdelávanie sú oblasťami, ktoré by mohli prípadnú spoluprácu naštartovať.  Pomôcť by mohla aj stočlenná francúzska komunita, keďže  v Nitre podniká šesť firiem v automobilovom priemysle.

-Aj-, -Sy-

 

Zdroj: Nitra.sk

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali