Nemecký pohár: Kapitánom Slovenska bude Dravecký: “Záväzok aj zodpovednosť”

Nemecký pohár: Kapitánom Slovenska bude Dravecký: “Záväzok aj zodpovednosť”

Bratislava 2. novembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann,Pavel Neubauer)

 

Premiérovo sa v národnom drese predstaví trio z najvyššej domácej súťaže

Slovenská hokejová reprezentácia sa zišla na utorňajšom zraze v príprave na Nemecký pohár v oklieštenom zložení. Z 22 nominovaných hráčov chýbali trénerovi Zdenovi Cígerovi siedmi, z ktorých väčšina mala klubové povinnosti v Lige majstrov. Medzi pätnástimi prítomnými nechýbalo trio tipsportligových nováčikov Bruno Mráz, Jakub Suja a Tomáš Matoušek. S céčkom na drese povedie tím v Augsburgu Vladimír Dravecký.

Reklama
Na snímke Vladimír Dravecký
Na snímke Vladimír Dravecký

Vedenie reprezentácie oznámilo finálny nominačný zoznam už v pondelok. Cíger ho vytvoril zo širšej verzie s 35 hráčmi, z ktorých napokon vyškrtol dvoch brankárov, šiestich obrancov a piatich útočníkov. Na utorňajšom zraze však privítal len 15 hokejistov. Pätica Sparťanov Juraj Mikuš, Michal Čajkovský, Martin Gernát, Lukáš Cingel a Andrej Kudrna mali na programe osemfinálový zápas Ligy majstrov proti HV 71, z toho istého dôvodu absentoval aj liberecký obranca Adam Jánošík. Z prvého tréningu sa hlavnému kormidelníkovi ospravedlnil aj Dávid Skokan pre menšiu zdravotnú indispozíciu. Všetci siedmi by sa mali k tímu pripojiť na stredajšom tréningu.

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger
Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger

“Dohodli sme sa so Sparťanmi, že si odohrajú zápas v Lige majstrov a prídu buď v noci, alebo ráno. Máme aj nejakých chorľavých či zranených hráčov. Dávid Skokan mi dnes volal, že mal nejakú žalúdočnú slabosť a na tréning nepríde. S chlapcami, ktorých tu máme, skúsime trošku zapracovať, vypotiť sa a zregenerovať. V stredu by sme už mali byť všetci,” povedal kouč Zdeno Cíger.

Reklama

Zranenie vyradilo z účasti v Augsburgu aj ďalších troch hráčov, ktorí sa ocitli v širšej nominácii. Máriovi Bližňákovi diagnostikovali lekári trombózu na dolnej končatine, Jurajovi Mikúšovi sa ozvalo staré zranenie kolena a Christián Jaroš sa potrebuje zotaviť z otrasu mozgu. “Opakuje sa vlaňajšia situácia, ale aspoň máme možnosť vidieť ďalších hráčov. To je na tom pozitívne. Niektorí hráči by sa za iných okolností nemohli ukázať, teraz majú šancu. Som na nich zvedavý, očakávam, že sa predvedú v najlepšom svetle,” dodal Cíger.

Osobitnou kapitolou je neúčasť hráčov bratislavského Slovana. Dôvod je ten, že jediný slovenský účastník KHL nemá so SZĽH doriešené poistky hráčov v prípade ich zranenia na reprezentačnej akcii. “Toto je v kompetencii vedenia reprezentácie. So Slovanom komunikujú, no oni im povedali, že na to túto akciu hráči, s ktorými sme boli dohodnutí, z klubu neprídu. Komunikácia prebieha, takže nechám na vedenie reprezentácie, aby to spoločne so Slovanom doriešilo,” komentoval Cíger.

V pozícii kapitána povedie mužstvo Vladimír Dravecký, ktorý je s jedenástimi reprezentačnými gólmi najlepší kanonier aktuálneho výberu. Céčko na drese mal aj počas prvej tohtosezónnej akcie s národným tímom, v rámci ktorej zvíťazili Slováci v prípravnom zápase nad domácim Rakúskom 2:0. “Je to záväzok, ale najmä zodpovednosť pre mňa aj pre mužstvo. Budem sa snažiť byť nápomocný, či už som kapitán alebo nie, pretože hokej je tímová hra. Chlapcov poznám, sú tu skúsenejší hráči aj tí menej skúsení. Budeme ťahať za jeden povraz, aby sme boli úspešní,” uviedol Dravecký vo videorozhovore na oficiálnom facebooku SZĽH.

Premiérovo sa v národnom drese predstaví trio z najvyššej domácej súťaže, ktorému sa v prebiehajúcej sezóne bodovo darí. Z nováčikov je najproduktívnejší zvolenský center Bruno Mráz s 18 bodmi za deväť gólov a rovnaký počet asistencií. Jakub Suja dopomohol Košiciam k líderskému postaveniu v tabuľke 17 kanadskými bodmi (5+12) a banskobystrický krídelník Tomáš Matoušek pridal k trom presným zásahom päť asistencií. “Samozrejme, som veľmi rád, že som dostal pozvánku, pocity sú iba pozitívne. Všetci sa chcú v najcennejšom drese ukázať, takže na turnaji predpokladám maximálnu bojovnosť, každý pôjde na 110 percent. Ide o pomoc mužstvu, ale aj o individuálne predvedenie sa v dobrom svetle,” povedal na zraze Suja.

Najskúsenejším hráčom v Cígerovom výbere je obranca Dominik Graňák so 165 reprezentačnými štartmi. Do reprezentácie si prišiel vyvetrať hlavu od klubového hokeja, keďže v doterajšom priebehu sezóny švédskej SHL sa nedarilo ani Rögle BK, ani jemu. “Nie som spokojný s tým, čo sme v prvej štvrtine predvádzali a ako som hral ja. Veľa sebavedomia som nenazbieral. Na druhej strane som rád, že som tu. Môžem hrať v inej partii, odohrať tri ťažké zápasy namiesto tréningov. Vo Švédsku sa cítim veľmi dobre, ale z hokejového hľadiska to teraz nie je ono. Prišiel som si trošku prevetrať hlavu a zmeniť vzduch aj prostredie,” vysvetlil Graňák.

Reklama

Slovenskí hokejisti absolvujú spolu dve tréningové jednotky a vo štvrtok ráno odcestujú autobusom do Augsburgu. V dejisku tohtoročného turnaja nastúpia od piatka do nedele postupne proti Nemecku, Kanade a Švajčiarsku. Vlani obsadili Cígerovi zverenci štvrtú priečku, predtým tradičný jesenný turnaj trikrát vyhrali v rokoch 1997, 2006 a 2011.

 

 

Nominácia Slovenska na Nemecký pohár 2016:

brankári: Július Hudáček (Örebro HK/Švéd., 29 zápasov/0 gólov), Jaroslav Janus (HC Verva Litvínov/ČR, 13/0)

Reklama

obrancovia: Michal Čajkovský (HC Sparta Praha/ČR, 4/0), Peter Čerešňák (HC Plzeň/ČR, 34/2), Martin Gernát (HC Sparta Praha/ČR, 1/0), Dominik Graňák (Rögle BK/Švéd., 165/10), Adam Jánošík (HC Bílí Tygři Liberec/ČR, 27/1), Juraj Mikuš (HC Sparta Praha/ČR, 38/3), Eduard Šedivý (HC Košice, 7/1), Peter Trška (HC Kometa Brno/ČR, 3/1)

útočníci: Dalibor Bortňák (HC’05 Banská Bystrica, 4/0), Lukáš Cingel (HC Sparta Praha/ČR, 6/0), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR, 53/11), Marcel Haščák (HC Kometa Brno/ČR, 60/5), Tomáš Hrnka (HC Plzeň/ČR, 16/2), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha/ČR, 9/3), Radoslav Macík (HK Nitra, 4/1), Tomáš Matoušek (HC’05 Banská Bystrica, 0/0), Bruno Mráz (HKM Zvolen, 0/0), Radovan Puliš (HKM Zvolen, 6/0), Dávid Skokan (Piráti Chomutov/ČR, 19/2), Jakub Suja (HC Košice, 0/0)

 

Program Slovenska na Nemeckom pohári:

piatok 4. novembra o 19.00: Slovensko – Nemecko

sobota 5. novembra o 16.30: Slovensko – Kanada

nedeľa 6. novembra o 13.00: Slovensko – Švajčiarsko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali