Merkelovú čakajú po možnom treťom zvolení náročné problémy

Merkelovú čakajú po možnom treťom zvolení náročné problémy

Berlín 20. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Nemecko sa pre Merkelovú môže stať mínovým poľom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v nedeľňajších spolkových voľbách s veľkou pravdepodobnosťou po tretí raz zvíťazí. Je však možné, že bude prinútená znova vstúpiť do nepohodlnej “veľkej koalície” so sociálnymi demokratmi, napísala dnes tlačová agentúra Reuters.

Reklama
Volebné plagáty nemeckých sociálnych demokratov (SPD) s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou (v pozadí) a v popredí satirický plagát strany Die Partei

Spoločné vládnutie dvoch hlavných nemeckých strán – kresťanských demokratov z CDU/CSU a sociálnych demokratov z SPD – fungovalo počas prvého funkčného obdobia Merkelovej (2005-2009) prekvapivo dobre.

Tentoraz by však neprebiehalo tak hladko, sčasti preto, že súčasný predseda SPD Sigmar Gabriel tvrdo presadzuje líniu svojej strany, ktorá je tiež hlboko rozdelená v otázke opätovného spojenia síl s CDU. SPD totiž z ich poslednej vládnej spolupráce vyšla horšie.

Reklama

“Pre Merkelovú by bolo vládnutie s SPD tentoraz oveľa ťažšie. SPD bude od samotného začiatku myslieť na budúce voľby v roku 2017. To by mohlo koalíciu veľmi zaťažiť,” uviedol politický vedec z Bonnskej univerzity Frank Decker.

Merkelová, doma populárna pre vytrvalé riešenie krízy v eurozóne a decentné vystupovanie, bude v prípade víťazstva stáť pred veľkými politickými výzvami. Musí zvládnuť nákladný a zložitý prechod od jadrovej k obnoviteľnej energii, ktorý rozrušil nemecký priemysel, zaistiť, aby kríza v eurozóne znova nevypukla, a reformovať hospodárstvo síce odolné, no smerujúce k demografickému “útesu” vzhľadom na starnúce obyvateľstvo a nízku pôrodnosť.

V prvých dvoch funkčných obdobiach Merkelová profitovala z kontroverzných reforiem pracovného trhu jej predchodcu z SPD Gerharda Schrödera, ako aj prísľubu šéfa Európskej centrálnej banky Maria Draghiho, že urobí “čokoľvek” na záchranu eura.

Toto jej “šťastie” by sa však mohlo rýchlo skončiť v novom štvorročnom funkčnom období, ktoré sa rysuje ako domáce mínové pole, uviedol Reuters.

 

Reklama

Steinbrück, kandidát SPD na kancelára, vyhlásil, že v Merkelovej vláde po druhý raz pôsobiť nebude

Ak sa Merkelovej splní želanie a vráti sa k moci na čele stredopravej koalície s liberálni z FDP, bude mať zrejme len tesnú väčšinu v Spolkovom sneme, pričom prevaha ľavice v hornej komore parlamentu, Spolkovej rade, by mohla blokovať väčšie iniciatívy.

Ďalšou hrozbou je nová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), vystupujúca proti euru, ktorá by sa mohla dostať do parlamentu na úkor Merkelovej tábora a zintenzívniť spory ohľadom európskych otázok pred budúcoročnými voľbami do Európskeho parlamentu.

Napriek všetkému Merkelovej a jej konzervatívnym spojencom robí najväčšie starosti vyhliadka na nejednotnú veľkú koalíciu.

Na rozdiel od roku 2005, keď ťažké váhy z SPD – Frank-Walter Steinmeier, Peer Steinbrück a Franz Müntefering vstúpili do vlády a zaistili určitú mieru disciplíny, by sa teraz sociálni demokrati mohli rozdeliť na dva tábory: Gabriel by vstúpil do kabinetu, no skutočná moc v strane by ju nepodporovala.

Reklama

Steinbrück, kandidát SPD na kancelára, vyhlásil, že v Merkelovej vláde po druhý raz pôsobiť nebude. Steinmeier podľa všetkého mieni zotrvať na poste šéfa poslaneckého klubu strany.

Záujem o vstup do vlády na čele s Merkelovou nemá ani Hannelore Kraftová, vplyvná predsedníčka vlády najľudnatejšej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a jedna z favoritiek na kancelárskeho kandidáta SPD vo voľbách v roku 2017. Ako líderka SPD v hornej komore parlamentu by mohla veľkej koalícii skomplikovať život, aby by odmietla mechanicky odobriť legislatívu v otázkach od daní po dôchodky a energetiku.

Niektorí dokonca avizujú riziko, že SPD by mohla vystúpiť z koalície pred uplynutím štvorročného funkčného obdobia a spojiť sa so Zelenými a krajne ľavicovou stranou Ľavica. “Pre SPD bude vždy možnosťou a lákadlom snaha nájsť väčšinu bez Merkelovej,” povedal nemenovaný kancelárkin spolupracovník.

 

Dôvera medzi Merkelovou a Gabrielom je narušená od júna 2010

Už len formovanie veľkej koalície by bolo náročné. Podľa Deckera by vyjednávanie trvalo najmenej dva mesiace. “Budú to najťažšie koaličné rokovania, aké sa kedy konali,” vyhlásil.

Ako cenu za spojenie s Merkelovou by SPD podľa očakávaní požadovala celoštátnu minimálnu mzdu a zvýšenie daní pre najviac zarábajúcich. CDU obe tieto opatrenia počas kampane odmietla ako zlé pre pracovný trh.

Ak by si sociálni demokrati vo voľbách viedli dobre, s výsledkom blízkym 30 percentám hlasov, mohli by sa usilovať získať posty ministrov financií i zahraničných vecí, pričom Gabriel by obsadil jeden z nich.

Merkelová by nemusela byť ochotná súhlasiť, ak však chce ostať pri moci, nemusela by mať na výber. Dôvera medzi Merkelovou a Gabrielom je narušená od júna 2010, keď šéf SPD poskytol médiám dôvernú esemesku, ktorú mu kancelárka poslala v súvislosti s výberom kandidáta na nového prezidenta. Rozhnevaná Merkelová, známa diskrétnosťou, prerušila kontakty s Gabrielom na dva mesiace. Aj keď sa napokon zmierili, táto udalosť posilnila názor v jej okolí, že predseda SPD nie je úplne dôveryhodný, dodáva Reuters.

zf

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali