Nemecko má “OneLove” pre katarský plyn

Nemecko má “OneLove” pre katarský plyn

Bratislava 1. decembra 2022 (HSP/Rmx/Foto:Wikimedia)

 

Nemecko práve skončilo s poučovaním Kataru o ľudských právach počas majstrovstiev sveta vo futbale, len aby podpísalo 15-ročnú zmluvu o dodávke plynu s touto krajinou, ktorá sa riadi právom šaría, informuje portál REMIX News

katar
Ilustračné foto

Celý nemecký politický establišment sa rozzúril po tom, čo FIFA zakázala na majstrovstvách sveta vo futbale pro-LGBT pásku “OneLove”. Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck zo Strany zelených povedal nemeckému národnému tímu, že by sa mal vzoprieť hrozbe sankcií a pásku aj tak nosiť. Proti tomuto kroku protestovali rôzni vládni predstavitelia vrátane ministerky vnútra Nancy Faeserovej, ktorá mala pásku OneLove na ruke počas otváracieho zápasu, keď fandila nemeckému národnému tímu.

Reklama

Teraz, bezprostredne po “škandále”, Nemecko hrdo oznamuje novú dohodu o dodávkach plynu s nikým iným ako s Katarom – dohodu, ktorú Habeck označil za “super”. Táto dohoda môže pre novú vládu predstavovať energetický prevrat, ale možno rovnako dôležité je, že táto dohoda demonštruje hrubú politickú a sociálno-inžiniersku silu nemeckého ľavicovo-liberálneho establišmentu – úžasnú schopnosť signalizovať cnosti a o týždeň neskôr tie isté cnosti úplne popierať bez akýchkoľvek následkov.

Je dôležité si uvedomiť, že európska zahraničná a energetická politika je založená na hodnotách, a hoci konanie Kataru minulý týždeň bolo odporné, Nemecko je orientované na budúcnosť. Áno, Katar riadený právom šaría je stále známy prenasledovaním žien a skupín LGBT, a áno, Katar má oveľa represívnejší a nedemokratickejší systém ako Rusko, a áno, v Katare je stále veľa prípadov otvoreného otroctva, ale slovami Habecka “15 rokov je skvelých”.

Reklama

Koniec koncov, odkazuje na skutočnosť, že zmluva o skvapalnenom zemnom plyne sa začne plniť v roku 2026 a skončí sa v roku 2041.

Ako bude Nemecko reagovať na budúce porušovanie ľudských práv zo strany Kataru? Bude Nemecko odvážať svoj plyn v dúhovo sfarbených cisternách? Vytlačí špeciálnu edíciu dúhovo sfarbených eur, ktoré pošle katarským bankám? Samozrejme, toto všetko je trochu výsmech, ale nezmyselný sentiment za páskou na ruku “OneLove” je v podstate rovnaká stratégia a v skutočnosti si možno predstaviť, že takéto kúsky navrhuje prinajmenšom “trieda Twitter”, ktorá vedie PR súčasnej nemeckej vlády.

Ľavici pomáha skutočnosť, že väčšina nemeckého obyvateľstva neustále nedokáže spracovať akýkoľvek rozpor v tom, že nemecká vláda samoľúbo podporuje pásky na rukávoch “OneLove” v Katare a zároveň podpisuje s Katarom miliardovú dohodu o dodávkach plynu. V nemeckých médiách a politických triedach sa síce objavujú ojedinelé reptania, ale nikto z ľavicovo-liberálneho establišmentu, najmä nikto, kto má reálnu moc medzi sociálnymi demokratmi alebo zelenými, sa skutočne neodváži túto absurditu pomenovať.

Pôsobí tu ten istý prvok, ako keď liberálny miláčik Justin Trudeau rozdrvil protesty kamionistov v Kanade tým, že protestujúcim doslova zmrazil bankové účty a zabavil ich majetok, alebo keď Gavin Newsom v rozpore s pravidlami výluky večeral v najlepšej kalifornskej reštaurácii bez masky a zároveň označil tých, ktorí proti výluke protestovali, za nebezpečných a bezcitných. Títo politici, rovnako ako ľavicoví liberáli v Nemecku, môžu bezostyšne porušovať normy a hodnoty, ktoré predstierajú, že presadzujú, pretože môžu – pretože veľká technika, médiá, akademická obec a rôzne kultúrne ustanovizne Západu vytvorili okolo seba silové pole, vďaka ktorému sú takmer neprístupní zodpovednosti za svoje pokrytectvo.

Ako píše N. S. Lyons: “Pokrytectvo… je jednoducho prejavom moci, takže čím je očividnejšie, tým lepšie. Pokrytectvo je konkrétnou demonštráciou života bez toho, aby sme sa museli obávať následkov.”

Reklama

V skutočnosti je dohoda o plyne s Katarom príkladom pokrytectva, ale aj reálnej politiky, aj keď ľavicoví liberáli to nikdy nepriznajú.

Nemecko potrebuje plyn, ale nemôže získať potrebné množstvo bez toho, aby neporušilo vlastné takzvané morálne normy, a preto siaha po všetkých tých “odporných” krajinách, ako je Katar, ktoré sú extrémne protihumánne, ale aj dosť hnedé, čo je kombinácia, ktorá v nemeckej mysli vyvoláva veľký zmätok. Zaujímavé je, že realpolitiku s Katarom si vynútilo Nemecko, ktoré v skutočnosti ignoruje realpolitiku a vzdáva sa ruských zdrojov, ale Rusi sú bezvýhradne bieli a nemajú veľkú radosť z homosexuálov, čo je pre nemeckú myseľ oveľa ľahšie spracovateľné.

Celkovo nemecký politický establišment pozoruhodne postráda reálnu politiku a niektorí nemeckí priemyselní lídri, ktorí sledujú, ako im potenciálne uniká šťastie, to chápu. Možno to boli práve oni, ktorí bičovali neschopného Habecka, aby urobil niečo, čokoľvek, na zabezpečenie dodávok energie pre Nemecko. Tento jeden akt reálnej politiky s Katarom však Nemecko nezachráni a všeobecná neschopnosť presadzovať národné záujmy v Európe, ktorá je stále poplatná nielen záujmom USA, ale aj americkej kultúrnej hegemónii, stojí Európu veľa.

Rusko a jeho zdroje sú tu stále, a hoci to, čo sa stalo Ukrajine, je tragédia, stále sa nájdu ľudia, ktorí prosia Európu, aby zmenila kurz. Ak je nemecká dohoda o katarskom plyne v rozpore s “liberálnymi hodnotami”, ktoré Nemecko propaguje, aký má potom Nemecko skutočný morálny základ na predĺženie sankcií voči Rusku? Je to spravodlivá otázka. V Katare sa napokon ani neobťažujú s voľbami, a ako historicky ukázali nezávislé prieskumy verejnej mienky, Putin je skutočne populárny vodca, ktorý je opakovane legitímne volený – oveľa populárnejší ako mnohí vodcovia v európskych “liberálnych demokraciách”.

Realita je taká, že Nemecko by mohlo z veľkej časti odvrátiť celú svoju hospodársku krízu tým, že by sa vrátilo k lacnej ruskej energii a zdrojom. Maďarský premiér Viktor Orbán sa stal terčom posmechu za to, že vyzval na ukončenie sankcií voči Rusku, pričom argumentoval, že Európania kvôli týmto sankciám trpia viac ako Rusi. Vo svetle dohody s Katarom má Nemecko len málo morálnych dôvodov, na ktorých by mohlo stáť, keď ide o jeho kritiku Maďarska, ale bude sa naďalej tváriť, že to tak je. V skutočnosti sa pravdepodobne zdvojnásobí v snahe odstrániť Orbána z funkcie. Odklon dokáže v politike zázraky.

Reklama

Teraz je už úplne jasné, že Rusko nie je schopné ani obsadiť Ukrajinu, nieto ešte napadnúť Nemecko alebo inú krajinu NATO, a táto vojna to dokázala. Vyzbrojení týmto neuveriteľným poznaním by teraz bol vhodný čas na tlak na mier a obnovenie hospodárskych vzťahov. Dohody s Ruskom možno nie sú v “morálnom” záujme Európy, ale ani dohody s Katarom. USA sa už dlho podieľajú na nezákonných inváziách do iných krajín, prevratoch a operáciách pod falošnou vlajkou, a to všetko nikdy nebolo dôvodom na to, aby Európa prestala obchodovať s USA.

Samozrejme, USA a následne aj nemecké médiá by sa zubami-nechtami bránili takémuto dramatickému obratu v zahraničnej politike voči Rusku, aj keď niektorí predstavitelia nemeckého politického establišmentu tajne dúfajú, že vojna sa skončí bez toho, aby Ukrajina nevyhnutne zatlačila Rusov späť k svojim hraniciam.

V súčasnosti morálna veľkoleposť prevažuje nad surovými národnými záujmami v celej Európe a nemecké a európske obyvateľstvo, dokonca aj vďaka obchodom s plynom z Kataru a Spojených štátov, bude na túto novú paradigmu naďalej doplácať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali