NATO pripravuje novú provokáciu v Kerčskom prielive

NATO pripravuje novú provokáciu v Kerčskom prielive

Kerčský záliv 4. apríla 2019 (HSP/RusVesna/Foto:TASR/AP)

 

Portál RusVesna publikoval materiál o pripravovanej provokácii Američanov v Kerčskom zálive

Ilustračné foto: Kerčský most

Novembrová provokácia Ukrajincov v Kerčskom prielive potvrdila, že Ukrajinci sú pripravení zúčastniť sa každej provokácie, ktorú vymyslia ich americkí páni. Tentoraz však môže ísť o provokáciu oveľa vyššieho stupňa, ako posledne, keď Rusi vyriešili incident s ukrajinskými námorníkmi a agentmi tajnej služby, ktorí narušili pobrežné vody RF v Kerčskom zálive. Ukrajinskí námorníci a agenti SBU doteraz sedia v ruskom väzení, čo výrazne oslabilo protiruský zápal ukrajinských vojenských námorníkov.

Reklama

Stála predstaviteľka USA pri NATO, Bailey Hutchisonová, ďalšia z radu agresívnych starcov (narodená 1943) plánuje prijať opatrenia na zabezpečenie prechodu ukrajinských lodí cez Kerčský prieliv, ako aj rozšírenie vzdušného prieskumu NATO v Čiernom mori. Američania sa chcú aktivizovať v ukrajinských a ruských pobrežných vodách.

Podľa ďalšieho článku na portáli RusVesna o tom, aký charakter bude mať provokácia v Kerčskom zálive, rokujú ministri zahraničných vecí krajín NATO na summite vo Washingtone (3.-4. apríl 2019). Bailey Hutchinsonová tvrdí, že Rusi destabilizujú situáciu v Čiernom a Azovskom mori a ruské kroky označila za absolútne neprijateľné, vrátane zadržania troch ukrajinských vojenských člnov v novembri 2018 a držania ukrajinských námorníkov a agentov ukrajinskej tajnej služby SBU v ruskom väzení.

Reklama

Podľa existujúcich medzinárodných dohôd však môže byť prítomnosť cudzích členov NATO v Čiernom mori časovo ohraničená (približne 3 týždne). Rumunský prezident Klaus Iohannis sa však už nechal počuť o tom, že NATO by malo mať rozšírené možnosti v Čiernom mori, pričom je rozhodnutý poskytnúť kapacity rumunských prístavov. Rusi o Iohannisových aktivitách vedia a nič nenechávajú na náhodu. Rumunské bojové loďstvo je však takisto slabé, okrem Ruska jedinú skutočne bojaschopnú flotilu v Čiernom mori majú Turci, tí však udržujú s Ruskom úplne iné kontakty ako Rumuni, Ukrajinci alebo Bulhari, ktorí sú pod silným vplyvom USA.

Príchod cudzích lodí do Čierneho mora je samozrejme možný, Krym však kontroluje celé akvatórium Čierneho mora. V prípade konfliktu by bolo nemožné, aby sa Američania a NATO v Čiernom mori výraznejšie aktivizovali, ruské rakety dokážu kontrolovať Bospor a Dardanely, takže presun amerických vojenských lodí s väčším ničivým potenciálom do Čierneho mora nie je reálny. Rovnako Rusi dokážu kontrolovať vzdušný priestor v operačnej vzdialenosti v blízkosti svojich hraníc bez väčších problémov.

Rusi samozrejme nemajú problém s tým, aby ukrajinské bojové lode plávali do ukrajinských prístavov na pobreží Azovského mora. Ukrajinci však musia cez Kerčský prieliv (medzi Krymom a Ruskom, Kerčský prieliv sa nachádza v ruských teritoriálnych vodách) plávať v určenom koridore a s ruským lodivodom na palube, čo Ukrajinci nechcú a v čom ich americkí páni vidia možnosť ako zvyšovať napätie smerom voči Rusku.

Je však pomerne jednoduché prinútiť Ukrajincov a cudzie lode plávať cez určený koridor, stačí keď Rusi vo svojich pobrežných vodách, kde nechcú aby plávali cudzie lode rozmiestnili míny (na rozmiestňovanie mín vo svojich pobrežných vodách majú zvrchované právo), alebo v určených plavebných dráhach potopili nejaké svoje staré lode a situácia sa automaticky vyrieši. Ostane len koridor, ktorý Rusi povolia a ten dokáže v prípade potreby blokovať jedna ruská bojová loď.

Američania tlačia na Rusko, pretože sú nervózni z toho, že sa Rusi aktivizujú v Karibiku. Rusi už však nemienia ustupovať, pretože každý ústupok znamenal zvyšovanie amerického tlaku.

Reklama

Američania totiž ústupky považujú za úspech svojej nátlakovej politiky a slušnú komunikáciu považujú za prejav slabosti. Rusi by už mali konečne reagovať tak, aby to aj Američania pochopili. Washington potrebuje vyhrocovať situáciu na Ukrajine aj v súvislosti s prezidentskými voľbami. Podľa viacerých analytikov Washington stále vsádza napriek všetkým negatívam na Porošenka a potrebuje, aby Porošenko v II. kole prezidentských volieb na Ukrajine zvíťazil.

Teraz závisí od Ruska, ako bude reagovať, ak však Rusi neukážu rozhodnosť, Američania budú veľmi pravdepodobne v tlaku proti Rusku pokračovať.

Podľa ruského vojenského experta Alexandra Mozgovoja, ohlasovaný projekt Američanov, pri ktorom majú lode NATO chrániť ukrajinské bojové člny (tento plán odmietla už Merkelová aj Macron, v hre je španielska, kanadská a nórska fregata, Američania ako obyčajne pekne v pozadí, aby sa im náhodou nič nestalo) je z vojenského hľadiska neperspektívny.

Alexander Mozgovoj potvrdil, že vody Azovského mora sú pobrežnými vodami Ruska a Ukrajiny. Do Azovského mora sa však dá vplávať len cez Kerčský prieliv a ten kontrolujú Rusi.  Podobne ako cez Gibraltar alebo Suez môžu aj cez Kerč plávať cudzie lode, musia však dodržiavať medzinárodné pravidlá. A tieto pravidlá musia dodržiavať aj Američania, Rusi neakceptujú americké predstavy, že Američania stoja nad medzinárodným právom. Keď sa Američanom ruský prístup nepáči, nech do do Kerču neplávajú.

Američania už predali Ukrajincom dva nové rýchle bojové člny, ktoré Američania vyradili zo služby a tieto člny sa čoskoro stanú súčasťou ukrajinskej flotily. Nové ukrajinské člny je možné vyzbrojiť aj raketami Harpoon, pre ruskú flotilu však nepredstavujú väčšie nebezpečenstvo. V roku 2008 keď Saakašvili na americký rozkaz pripravil protiruskú provokáciu, gruzínska flotila vstúpila do bojov s ruskou flotilou pri východnom pobreží Čierneho mora. Napriek americkým poradcom utrpeli Gruzínci kolosálnu porážku a stratili 2 lode (1 loď zničená, jedna poškodená), zvyšok gruzínskych ľudí utiekol do gruzínskych prístavov. Ukrajinská flotila je podstatne slabšia ako gruzínska flotila a Rusi si brnkať po nose Američanmi nenechajú.

Reklama

 

 

Ruský vojenský odborník uviedol, že ruská flotila dokáže ukrajinské lode zničiť bez väčších problémov, aktivizovať sa voči bojovým lodiam NATO bude oveľa ťažšie, vývoj situácie ovplyvní to, ako budú prípadne lode NATO reagovať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

Včera 19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

Včera 19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

Včera 19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
Včera 19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

Včera 19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

Včera 18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

Včera 18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

Včera 17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali