NAKA obvinila Jaroslava Hačšáka a ďalších

NAKA obvinila Jaroslava Hačšáka a ďalších

Bratislava 1. decembra 2022 AKTUALIZOVANE  (HSP/Foto: TASR- Kotian)

 

Podľa informácií Stratitup vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol minulý týždeň v stredu obvinenie siedmim ľuďom vrátane Jaroslava Haščáka, Jiřiho Malchárka, Anny Bubeníkovej a ďalších dvoch mužov, ktorých obvinili zo založenia zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Šéf Penty čelí tiež obvineniu pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti

Jaroslav Haščák
Na snímke Jaroslav Haščák

Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila obvinila finančníka Jaroslava H. a ďalších štyroch ľudí zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Jaroslav H. je obvinený aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Pre TASR to potvrdil hovorca polície Michal Slivka. Upozornil na to portál Startitup, podľa ktorého sú obvinení aj bývalá šéfka Fondu národného majetku Anna B. a exminister hospodárstva Jirko M. Všetci figurovali v kauze Gorila.

Reklama

Vyšetrovateľka podľa Slivku začala v stredu 23. novembra trestné stíhanie a obvinila celkovo sedem osôb. Štyri osoby sú obvinené z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Dve z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a štyri z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. “Ešte v ten istý deň (23. 11.) bolo uznesenie o začatí trestného stíhania a obvinení osôb doručené dozorujúcemu prokurátorovi,” priblížil Slivka.

Spis Gorila má zachytávať rozhovory medzi vtedajším šéfom finančnej skupiny Penta Jaroslavom H. a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. V kauze figurovali aj Anna B. a Jirko M. Finančník aj skupina autenticitu nahrávky spochybňujú. Spis Gorila sa dostal na verejnosť v novembri 2011, keď ho na internete zverejnil anonym. Obsah spisu vyvolal vlnu nevôle, ktorá sa prejavila vo forme protestov a kritiky voči aktérom kauzy.

Reklama

Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana K. z kauzy vraždy novinára Jána Kuciaka. Jej autenticitu potvrdil vtedajší šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica. Viaceré médiá dostali o necelý rok neskôr link na údajnú zvukovú nahrávku. Materiál z kauzy je skartovaný, potvrdil v roku 2019 vtedajší šéf Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik. Jej autenticitu preto podľa neho nebolo možné potvrdiť.

Jaroslava H. v súvislosti s kauzou Gorila obvinili aj v roku 2020. Zadržali ho 1. decembra v sídle spoločnosti Penta v bratislavskej Petržalke. Obvinili ho z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti, niekoľko týždňov bol vo väzbe. Generálna prokuratúra SR obvinenie koncom augusta 2021 zrušila. Ministerstvo spravodlivosti sa neskôr v mene štátu finančníkovi ospravedlnilo za nezákonne vznesené obvinenie a väzobné stíhanie.

Premiér: Obvinenie Jaroslava Haščáka dokazuje, že orgány spravodlivosti sú slobodné

Obvinenie finančníka Jaroslava H. vníma premiér Eduard Heger (OĽANO) ako dôkaz, že orgány spravodlivosti majú rozviazané ruky a vo svojom rozhodovaní sú absolútne slobodné. Informovala o tom jeho hovorkyňa Ľubica Janíková.

“Nie je našou úlohou tento krok hodnotiť, ale rešpektovať. Nie je našou úlohou ani vynášať súdy o vine alebo nevine. Toto je v demokratickej spoločnosti a právnom štáte výhradná úloha nezávislých súdov,” povedal predseda vlády. Zároveň dodal, že úlohou politikov je zabezpečiť každému občanovi prístup k spravodlivosti a možnosti obhájiť sa.

Heger verí, že “aktuálni majitelia” paragrafu 363 Trestného poriadku nechajú priestor nezávislým súdom, aby mali možnosť rozhodnúť. “Doprajem každému občanovi možnosť očistiť svoje meno, alebo niesť zákonné následky svojho konania,” poznamenal.

Reklama

Šéf Smeru-SD Robert Fico reagoval, že išlo o odkaz hnutiu Sme rodina, aby “poslúchalo”. V tejto súvislosti kritizoval, že za návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) hlasovali v parlamente napokon len štyria poslanci Sme rodina.

Aj líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini vníma prepojenie obvinenia s odvolávaním Mikulca. Pripomenul, že aj pri predošlých pokusoch o jeho odvolanie prichádzali informácie o obvineniach. Vníma to ako snahu ukázať, ako “maká” Mikulec. “Neviem, čo si o tom myslieť, kauza sa naťahuje,” dodal s tým, že nechce prípad viac komentovať, keďže nevie detaily.

Mikulec označil tvrdenia opozície za fabulácie. “Ak sa nemýlim, aj mediálne už bolo povedané, že uznesenia prišli už minulý týždeň,” reagoval minister. Viac prípad komentovať nechcel, keďže prebieha vyšetrovanie. Dodal, že vyšetrovatelia sú procesne samostatní pod dozorom prokurátorov. Verí, že majú dosť argumentov na to, aby bolo stíhanie začaté.

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa za SaS Mária Kolíková je rada, že sa v trestnom stíhaní pokračuje ďalej. V súvislosti s ospravedlnením ministerstva spravodlivosti Jaroslavovi H., keď ešte rezortu šéfovala, uviedla, že sa mu museli ospravedlniť, keďže generálny prokurátor zrušil základ trestného stíhania a následne reagovali aj súdy. Ospravedlnenie bolo podľa nej len formalitou.

Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila začala trestné stíhanie a obvinila celkovo sedem osôb vrátane Jaroslava H.

Reklama

 

Škubla: S obvinením Jaroslava H. nesúhlasíme, no vítame možnosť brániť sa

S obvinením finančníka Jaroslava H. jeho obhajoba nesúhlasí, ale víta možnosť po desiatich rokoch sa konečne oboznámiť s obsahom spisu v základnom trestnom konaní Gorila. Zároveň možnosť sa voči vzneseným podozreniam brániť, čo podľa nej doteraz nebolo možné. Pre TASR to uviedol advokát Martin Škubla.

“Ak toto obvinenie je resumé desaťročného vyšetrovania Gorily tzv. ‘vo veci’, znamená toto obvinenie v podstate začiatok konca celej tejto kauzy,” poznamenal.

Vznesenie obvinenia Jaroslavovi H. im bolo podľa jeho slov doručené až po medializácii. Obhajoba aj klient ho hodnotia ako priznanie fiaska celého desaťročného vyšetrovania Gorily. “Ak sa polícia zmohla len na toto, tak je to naozaj hanba,” vyhlásil Škubla.

Obvinenie finančníka Jaroslava H. a ďalších šiestich osôb sa podľa neho podobá predošlému obvineniu v kauze nahrávky. “Načasovaním doručenia obvinenia na druhé výročie toho predošlého a použitou metódou pani vyšetrovateľky,” vysvetlil. Tá podľa Škublu pracuje so skutočnosťami, ktoré sú tímu Gorila už roky známe. “Ak teda na ich základe bol dôvod klienta obviniť, malo sa tak stať už pred mnohými rokmi,” doplnil.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali