Najrozsiahlejšie dopravné obmedzenia v Bratislave sa začínajú už v piatok

Najrozsiahlejšie dopravné obmedzenia v Bratislave sa začínajú už v piatok

Bratislava 13. februára 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Bratislavu čakajú od piatka 15. februára rozsiahle dopravné obmedzenia, ktoré vážne narušia plynulosť premávky v hlavnom meste. Na pol roka bude pre automobilovú dopravu a Mestskú hromadnú dopravu (MHD) uzavretá ulica Mlynské nivy v súvislosti s výstavbou multifunkčného komplexu, súčasťou ktorého bude nová autobusová stanica

Ilustračné foto

Ako informuje Dopravný podnik Bratislava, od pondelka 18. februára, od začiatku dennej premávky, bude úplne vylúčená doprava v úseku od križovatky so Svätoplukovou ulicou po križovatku s Karadžičovou ulicou. Pre autá budú Mlynské nivy zatvorené na rok, pre MHD na pol roka. Od piatku približne od 20:00 budú z dôvodu výstavby napojenia rýchlostnej cesty R7 na Bajkalskú a Prístavnú ulicu a na diaľnicu D1 uzavreté prejazdy okružnou križovatkou Prievoz pod Prístavným mostom. Táto uzávera potrvá asi pol roka. Dopravné obmedzenia, ktoré magistrát nazval Bratislavská hromadná oprava, najviac postihnú bratislavské mestské časti Ružinov, Podunajské Biskupice, Staré Mesto a Vrakuňu.

Reklama

Bratislavský magistrát v spolupráci s dopravným podnikom prijal viacero zmien a opatrení na uľahčenie situácie pre cestujúcu verejnosť i vodičov. Zároveň vyzvali ľudí, aby obmedzili používanie áut a viac využívali hromadnú dopravu. Na Gagarinovej ulici smerom do mesta aj z neho zriadili nové autobusové pruhy, aby doprava s väčšou kapacitou mala prednosť a z veľkej časti sa vyhla zápcham, ktoré sa ešte zhoršia. Obchádzková trasa ulice Mlynské Nivy bude pre MHD a taxi službu smerovaná po Páričkovej ulici v obidvoch smeroch, vzniknú tam dve nové zastávky MHD v oboch smeroch – pri budove VÚB banky a pri križovatke so Svätoplukovou ulicou. Páričkova ulica bude pre autá neprejazdná. Linky 88 a 2 končiace pri bývalej autobusovej stanici zostanú bez zmeny.

V oblasti kruhového objazdu Prievoz odporúča hlavné mesto počas uzávierky využiť v smere z Vrakune a Podunajských Biskupíc do západnej a centrálnej časti mesta a mestskej časti Ružinov trolejbusové linky číslo 201, 202 a autobusovú linku číslo 75. V smere na Kollárovo a Hodžovo námestie odporúča linku číslo 202. V smere z Vrakune do Ružinova cez Nové Mesto až do Krasňan by mali ľudia využiť linku číslo 75. Obyvateľom Prievozu odporúčajú cestovať aj linkou číslo 212. Od pondelka 18. februára do konca marca bude MHD na linkách 201, 202, 212, 75 a X72 zadarmo. Okrem toho bude Bratislavská integrovaná doprava v tomto období ponúkať aj 50-percentnú zľavu z týždenného cestovného lístka, ktorý si cestujúci zakúpia prostredníctvom aplikácie Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja. Hlavné mesto zriadilo internetovú stránku www.zvladneme.to, ktorá informuje o dopravných obmedzeniach, MHD a náhradných trasách.

Reklama

Mesto pre vodičov sprístupnilo tri nové záchytné parkoviská. Pre cestujúcich zo smeru Trnava a Senec odporúča magistrát využiť záchytné parkovisko na Zlatých pieskoch pre 130 áut. Dve záchytné parkoviská sú vo Vrakuni. Jedno je pri Cintoríne Vrakuňa s približne 250 parkovacími miestami, na Baltskej ulici majú vodiči k dispozícii ďalších 200 miest. Všetky záchytné parkoviská budú bezplatné a bez obmedzení. Magistrát pripravil aj odporúčané trasy, ktoré pomôžu vodičom vyhnúť sa zápcham. Napríklad z Vrakune a Podunajských Biskupíc je do mesta najlepšie ísť cez Gagarinovu ulicu a napojiť sa na diaľničný obchvat. Cestujúci by mali diaľnicu opustiť pri Zlatých pieskoch a pokračovať po Rožňavskej alebo Vajnorskej ulici. Z centra mesta do Podunajských Biskupíc a Vrakune treba využiť trasu cez Prievozskú, Gagarinovu alebo Slovnaftskú ulicu, Prístavná ulica je neprejazdná. Smerom na Trnavu vedie odporúčaná cesta po Rožňavskej alebo Vajnorskej na diaľnicu.

Pre peších sa takmer nič nemení. Pripravené sú obchádzkové trasy a značenia pre pohodlný prístup na náhradnú autobusovú stanicu Bottova a do centra mesta. Počas uzávery bude pozdĺž ulice Mlynské nivy priechodná iba jedna časť chodníka popri Twin City. Prechod cez Mlynské nivy bude možný v mieste bývalej zastávky MHD, kde vznikne vyznačený koridor smerom na Páričkovu ulicu. Cyklistom bude aj naďalej prístupná Páričkova ulica, na ktorej bude jazda obojsmerne povolená tak ako doteraz.

Polícia v tejto súvislosti upozorňuje občanov, že už v tomto čase dochádza k rozmiestňovaniu dočasného dopravného značenia. “Preto vyzývame občanov, aby venovali pozornosť tomuto dopravnému značeniu aj na uliciach alebo úsekoch, kde sú zvyknutí denne prechádzať, a kde dlhodobo nedošlo k zmene organizácie dopravy,” uvádza polícia. Nerešpektovanie dočasného dopravného značenia môže mať podľa polície zásadný vplyv na bezpečnosť cestnej premávky. Polícia dodáva, že dopravní policajti budú v teréne a spravia všetko preto, aby pomohli zabezpečiť plynulosť dopravy.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali