Najnovší návrh USA na predaj zbraní Taiwanu:“skôr politická provokácia ako vojenská podpora v praxi”

Najnovší návrh USA na predaj zbraní Taiwanu:“skôr politická provokácia ako vojenská podpora v praxi”

Bratislava 8. decembra 2022 (HSP/Globaltimes/Foto:TASR/AP-Mindaugas Kulbis,Taiwan Presidential Office)

 

Provokatívny predaj zbraní čínskemu regiónu Taiwan sťaží obnovenie vojenskej spolupráce a výmeny medzi Čínou a USA, varovali čínski experti po správach, že Washington navrhol predaj zbraní separatistickým taiwanským orgánom. Je to necelý mesiac po osobnom stretnutí dvoch hláv štátov na Bali, keď americký prezident Joe Biden potvrdil, že USA nepodporujú “nezávislosť Taiwanu” a nemajú v úmysle zapojiť sa do konfliktu s Čínou

Litva armáda NATO Tobrug Legacy 2017 cvičenie
Na snímke raketový systém Patriot

Vzhľadom na absolútnu vojenskú prevahu čínskej pevniny nad ostrovom Taiwan by podľa odborníkov predaj zbraní USA Taiwanu znamenal skôr politickú provokáciu ako vojenskú podporu v praxi. Taktiež vyzvali USA, aby boli verné svojim slovám a činom, prijali konkrétne opatrenia na zastavenie provokácií proti základným záujmom Číny v taiwanskej otázke a zdržali sa vysielania nesprávnych signálov taiwanským secesionistom po ich fiasku v nedávnych miestnych voľbách.

Reklama

Podľa oznámenia amerického ministerstva zahraničných vecí, ktoré získala agentúra Bloomberg, Bidenova administratíva navrhla predať Taiwanu až 100 najmodernejších rakiet protivzdušnej obrany Patriot, ako aj radar a podporné vybavenie v rámci obchodu v hodnote 882 miliónov USD.

Návrh bol podľa agentúry Bloomberg predložený na základe ustanovení o predaji zbraní ostrovu Taiwan v hodnote 2,81 miliardy dolárov, ktorý uskutočnila Obamova administratíva v roku 2010, a preto “technicky nie je nový”. Americké médiá spomenuli, že balík z roku 2010 vtedy “rozzúril Peking” a viedol ho k zastaveniu vojenských výmen.

Reklama

Podľa agentúry Bloomberg sa očakáva, že oznámenie pre amerických zákonodarcov bude vytlačené v záznamoch Kongresu už v utorok a Kongres ho bude skúmať až 30 dní.

Najnovší predaj americkej armády Taiwanu za Bidenovej vlády schválilo americké ministerstvo zahraničných vecí 2. septembra, pričom podľa správ amerických médií ide o potenciálny balík v hodnote 1,1 miliardy USD vrátane 355 miliónov USD na rakety vzduch-more Harpoon a 85 miliónov USD na rakety vzduch-vzduch Sidewinder.

Li Haidong, profesor z Inštitútu medzinárodných vzťahov na Čínskej univerzite zahraničných vecí v Pekingupovedal, že USA tvrdia, že podporujú politiku jednej Číny, ale ich kroky majú za cieľ odtrhnúť Taiwan od Číny.

Predaj amerických zbraní by si Demokratická pokroková strana (DPP) ľahko vysvetlila ako signál podpory zo strany USA pre “snahu o nezávislosť” a úder snahám taiwanských krajanov o posilnenie väzieb s pevninou, najmä po fiasku secesionistickej DPP v miestnych voľbách, povedal Li.

Predaj zbraní USA Taiwanu pošliapava jeden zo základných kameňov stability čínsko-amerických vzťahov a súčasných medzinárodných vzťahov, a to zásadu jednej Číny, povedal Li.

Reklama

Xin Qiang, zástupca riaditeľa Centra pre americké štúdie na Fudanskej univerzitepovedal, že predaj zbraní Taiwanu by mohol brániť obnoveniu zastavenej vojenskej a inej výmeny medzi Čínou a USA.

V novembri boli niektorí analytici optimistickí, že Čína a USA by mohli obnoviť výmeny vo vojenskej oblasti a v iných aspektoch, ktoré boli zastavené v dôsledku Pelosiovej nezodpovedných krokov po osobnom stretnutí lídrov dvoch najväčších svetových ekonomík od nástupu Bidena do funkcie na novembrovom samite G20. Čínsky prezident Si Ťin-pching počas stretnutia zdôraznil, že otázka Taiwanu je jadrom základných záujmov Číny, základom politických základov čínsko-amerických vzťahov a prvou červenou čiarou, ktorá sa nesmie prekročiť vo vzťahoch medzi Čínou a USA. Biden na stretnutí povedal, že USA nepodporujú “nezávislosť Taiwanu”, nepodporujú “dve Číny” ani “jednu Čínu, jeden Taiwan”.

Nancy Pelosiová taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen
Na snímke predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (uprostred) hovorí počas stretnutia s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen

USA by mali prijať zásadnejšie opatrenia na zastavenie provokácií v taiwanskej otázke a presvedčiť Čínu, že majú úprimný záujem o zlepšenie vzťahov medzi Čínou a USA, a nie hovoriť jedno a robiť druhé, povedal Xin. “Zverejnenie predaja zbraní v tejto chvíli vyzerá ako vyjadrenie, že sa nevzdajú hrania “taiwanskej karty” s cieľom zadržať Čínu a brániť jej zjednoteniu.”

Nemožno vylúčiť, že v USA existujú extrémne ideologické konzervatívne protičínske sily, ktoré sa snažia zablokovať dynamiku nedávneho zdravého vývoja čínsko-amerických vzťahov vrátane konsenzu dosiahnutého medzi oboma lídrami na stretnutí G20, povedal Li.

Ale bez ohľadu na to, čo sa deje v USA, predaj zbraní Taiwanu znamená poškodenie základných záujmov Číny a zasahovanie do jej vnútorných záležitostí a Čína musí USA v tejto súvislosti vážne varovať, dodal Li. “Ak k predaju zbraní dôjde, Čína nebude robiť nič.”

Reklama

 

Malý vojenský význam

Predaj zbraní USA Taiwanu sa v posledných rokoch stáva čoraz agresívnejším a obsahuje výkonnejšie vybavenie. Avšak 100 rakiet protivzdušnej obrany Patriot nepomôže ostrovu Taiwan získať vojenskú výhodu nad čínskou pevninou, pretože Ľudová oslobodzovacia armáda (PLA) môže podniknúť saturačné útoky vrátane útokov hypersonickými raketami a lietadlami stealth, ktoré by úplne prekonali protivzdušnú obranu ostrova, uviedli analytici z čínskej pevniny.

Podľa agentúry Bloomberg sa na ostrov Taiwan plánuje dodať približne 100 rakiet PAC-3 Missile Segment Enhancement s funkciou “hit-to-kill”. Táto verzia rakiet Patriot má údajne vďaka použitiu dvojitého pulzného raketového motora a upravenej aerodynamickej konštrukcii väčší dolet a dosah vo väčšej výške proti taktickým balistickým strelám, riadeným strelám a bojovým lietadlám, uviedol čínsky vojenský expert.

Nebude však mať žiadnu šancu proti hypersonickým strelám PLA, ktoré nie je schopný zachytiť žiadny súčasný systém protivzdušnej obrany; krížové strely a bojové lietadlá schopné utajenia môžu tiež nepozorovane zničiť zariadenia, čím sa vytvoria možnosti na ďalšie útoky, uviedol expert.

Raketové sily CHALĽA prevádzkujú hypersonickú strelu krátkeho až stredného doletu DF-17 a letectvo CHALĽA práve na výstave Airshow China 2022 predviedlo typ balistickej strely odpaľovanej zo vzduchu, ktorá je tiež považovaná za hypersonickú a nesie ju bombardér H-6K.

Lietadlá ako stíhacie lietadlo J-20 a bezpilotné lietadlo GJ-11 sú schopné stealth a typ stealth riadenej strely nieslo stíhacie lietadlo J-16 a stíhací bombardér JH-7A vystavené na Airshow China.

PLA môže tiež jednoducho nasypať veľké množstvo munície do saturačných útokov vrátane lacných rakiet dlhého doletu, ktoré prekonajú počet rakiet protivzdušnej obrany ostrova Taiwan, uviedol expert.

Bez ohľadu na to, aké zbrane USA predajú ostrovu Taiwan, na drvivej prevahe PLA v Taiwanskom prielive sa nič nezmení, uviedli analytici.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali