Najhoršie letisko na svete

Najhoršie letisko na svete

Madrid 4. februára 2023 (HSP/Financial Times/Foto:Twitter )

 

Moderné cestovanie je na nič. Snaha dostať sa do lietadla je neznesiteľná, píše Jo Ellisonová pre Financial Times

letisko Madrid-Barajas
Na snímke letisko Madrid-Barajas

Na epickej, ale neúspešnej odysei som minulý týždeň zažila zjavenie. Keď som pri vystupovaní z lietadla 40 minút šprintovala cez príletové haly, pozdĺž travelátorov, cez obrovské parkovisko, do autobusu, po diaľnici k ďalšiemu terminálu a novej súprave odletov, do ďalšieho prípojného vlaku, cez bezcolný obchod a nekonečnou chodbou, aby som zistila, že som, bohužiaľ, o dve minúty zmeškala svoj ďalší spoj, dospela som k tomuto záveru. Madrid-Barajas je najhoršie letisko na svete.

Reklama

Nebolo to tým, že jednotlivé terminály sú umiestnené asi tak vhodne ako planéty v slnečnej sústave, takže na to, aby ste sa včas dostali z jedného na druhý, musíte prekonať rýchlosť svetla. Ani to, že sociálni inžinieri, ktorí navrhli jeho mohutnú architektúru, vymysleli kľukatú cestičku, ktorá má zabezpečiť, aby cestujúci prechádzali cez každú maličkú ambulanciu a maloobchodnú príležitosť s cieľom nasmerovať vás ešte ďalej od vášho letu.

Nie, úplne ma zmiatla absencia značenia. Dokonca ani v španielčine. Na dohľad neboli žiadne záchytné body. Od cestujúcich sa pravdepodobne očakáva, že intuitívne pochopia, že terminál “4S” je prístavbou terminálu 4, ku ktorému sa dostanete tajným vláčikom, ktorý sa dá lokalizovať len vďaka použitiu pavúčieho zmyslu.

Reklama

Klamala som okolo seba, kričala na rôznych ľudí v tabatierkach a cítila som sa ako Anneka Riceová v dávnej televíznej hre Honba za pokladom, v ktorej prechádzala krajinu pomocou záhadných indícií a miestnych znalostí, aby našla víťaznú korisť. V jednom momente sa ku mne, rovnako ako v televíznej šou, pridal nadšený zamestnanec, ktorý bežal vedľa mňa, aby mi ukázal rýchlejšiu trasu. Aspoň tak mi to povedal, keď sme vbehli na prázdne betónové parkovisko, na ktorom som nevidela ani živú dušu. Čo už… Nosil šnúrku a zdalo sa, že má zasvätený prehľad o dejisku.

Každý má svoje nervy, keď ide o letiská. Britské letiská sú frustrujúce svojím naliehaním, aby sme používali ich malé plastové vrecká na toaletné potreby, ako nejakú kozmetickú hru Tetris, kde si musíme vybrať medzi dezodorantom a zachovaním aspoň akej-takej folikulárnej kontroly. Úzkostliví letci majú problém s letiskami s krátkou pristávacou dráhou – ako napríklad Courchevel – alebo s nebezpečnými, ako napríklad Vágar na Faerských ostrovoch (kde je vzrušujúce sedieť na okraji útesu a byť bičovaný silným vetrom a hustou hmlou). Osobne by som pri zvažovaní svojich možností radšej vymenila riziko nebezpečenstva, než aby som musel prechádzať cez tie americké hangáre, kde všetko obsluhuje počítač a jedlo vyzerá ako nestrávené zvyšky, ktoré človek objaví v mŕtvole.

Komerčné letiská popierajú predstavu, že moderné cestovanie má ešte nejaký pôvab. Pre väčšinu ľudí je to len spotená, smradľavá drina. (Súkromné letiská vlastne nie sú o nič lepšie – sú to len komerčné letiská s veľkými bielymi koženými pohovkami a lepšou triedou bláznov). A predsa, čím nepríjemnejšou sa cesta stáva, tým viac sa snažíme ujsť.

Tento týždeň spoločnosť Ryanair oznámila svoj najziskovejší decembrový štvrťrok v histórii, keď utŕžila približne 211 mil. eur, a zopakovala prognózu zisku v tomto finančnom roku vo výške 1,325 až 1,425 mld. eur. Letecká spoločnosť sa odrazila od pandémie a obsadila 93 % miest. Podľa jej výkonného riaditeľa Michaela O’Learyho kríza životných nákladov len zvýšila odhodlanie ľudí rezervovať si dovolenku. Pravdepodobne sú takí odhodlaní, že cestujúci upustia od skutočnosti, že letecká spoločnosť je taká nehorázne bezohľadná v honbe za ziskom, že si bežne účtuje poplatok za výber miesta okrem letenky, o ktorej sa možno bláznivo domnievame, že nám stačí na to, aby sme sa dostali do lietadla. Ryanair je však len čiastočne zodpovedný za kultúru podvádzania cestujúcich. Od nafúknutých salónikov a nekonečného čakania v radoch až po chýbajúcu batožinu (chýbajúcu batožinu!) a drahé príplatky, takmer každý jeden prvok leteckého zážitku je dnes obrovská nuda.

Prečo teda lietať, hovoria si tí, ktorí sa s ohľadom na topiace sa ľadovce radšej dostanú do cieľa na jednokolke alebo iným dôstojným spôsobom, ktorý menej spaľuje uhlík? Aj v tomto prípade je zážitok dosť hrozný: dokonca aj Eurostar, kedysi portál úplnej elegancie, sa zmenil na ošumelé simulakrum svojho kedysi rozprávkovo krásneho ja. Zavedenie nových hraničných kontrol po brexite zmenilo odlety na dobytčie stanice, v ktorých sa cestujúci tlačia do obrovských amorfných radov. Vlaky sú medzitým preplnené do posledného miesta, pretože museli vyradiť množstvo spojov, aby mali úradníci čas na opečiatkovanie papierov.

Reklama

Na druhej strane, mizerné očakávania pri cestovaní sú o to vzrušujúcejšie, keď sa konečne dostanete na miesto, kde všetko jednoducho funguje. Práve som bola v Antverpách na pracovnej ceste a na základe jednoduchosti cestovania a pokoja, v akom sme všetci dorazili, zvažujem, že sa tam vrátim na dovolenku. A každú príležitosť navštíviť Kodaň rada využijem. Letisko je absurdne obrovské, ale je preplnené obscénne atraktívnymi Škandinávcami, v metrových intervaloch sa podáva chutné pečivo a je tu množstvo maloobchodných predajní, v ktorých sa môžete zdržiavať, kým prečkáte meškanie. Najdôležitejšie a najčarovnejšie zo všetkého je, že sa môže pochváliť označením, ktoré by ste videli z Marsu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali