Čerstvý pekársky výrobok sa môže podľa vyhlášky ponúkať do 24 h po upečení

Bratislava 3. februára (TASR/HSP/Foto:TASR) 

 

Chlebom je podľa vyhlášky pekársky výrobok s hmotnosťou viac ako 400 gramov nakyprený kvasom alebo droždím

Čerstvým pekárskym výrobkom je pekársky výrobok, ktorý sa vyrába bez použitia predpečenia a ponúka sa spotrebiteľovi najneskôr do 24 hodín po upečení. Vyplýva to zo zverejnenej vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o pekárskych, cukrárskych výrobkoch a cestovinách, ktorá nadobudne účinnosť 1. apríla 2014.

Ilustračné foto

„Nebalený pekársky výrobok, ktorý prevádzkovateľ v hotovom stave zmrazí, ale spotrebiteľovi ho ponúka v rozmrazenom stave, sa v mieste ponuky na predaj viditeľne označí slovom ‚rozmrazené‘,“ ukladá okrem iného obchodníkom ministerská vyhláška.

Pekársky výrobok, ktorý sa vyrába inde ako v pekárni dopečením z predpečeného chladeného alebo zmrazeného polotovaru, sa v mieste ponuky na predaj viditeľne označí slovami ‚vyrobené dopečením z chladeného polotovaru‘ alebo ‚vyrobené dopečením zo zmrazeného polotovaru‘.

Ak ide o pekársky polotovar umiestnený na trh, v označení sa musí uviesť aj návod na použitie. V prípade, ak ide o nebalený pekársky výrobok určený na predaj, musí sa uviesť na dostupnom mieste jeho zloženie.

Chlebom je podľa vyhlášky pekársky výrobok s hmotnosťou viac ako 400 gramov nakyprený kvasom alebo droždím. Ak je chlieb krájaný alebo porciovaný, môže mať aj nižšiu hmotnosť.

Chlieb musí mať podľa normy rovnomerne sformovaný tvar a vzhľad podľa vlastnej špecifikácie výrobku. Kôrku musí mať hladkú alebo narezanú, alebo s odtlačkom ošatky, lesklú alebo pomúčenú, celistvú alebo s povrchovou úpravou, bez zreteľne obnaženej striedky, ktorá je dobre prepečená, pórovitá, pružná podľa druhu, farby zodpovedajúcej receptúre jednotlivých druhov chleba, neoddeľujúca sa od kôrky. Praskliny, ktoré nie sú výsledkom povrchovej úpravy, môžu byť najviac do jednej tretiny priemeru chleba alebo dĺžky chleba.

„Krájané pekárske výrobky sa musia umiestňovať na trh balené. Prepravné obaly určené na prepravu pekárskych výrobkov sa nesmú používať na iné účely. Nebalený pekársky výrobok určený na predaj samoobslužným spôsobom sa musí ponúkať na predaj v zariadení s ochranným krytom, na ktorom je umiestnené poučenie o tom, ako sa môže zákazník obslúžiť pri dodržaní zásad hygienického predaja,“ určil tiež vo vyhláške rezort pôdohospodárstva.

as

Pošlite nám tip

Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

icon NAJČÍTANEJŠIE

iconNAJNOVŠIE

icon TOP ZA 7 DNÍ Z BLOGU

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

icon FOTO DŇA