Môžu Čína a USA dosiahnuť vzájomný rešpekt a zmierniť napätie?

Môžu Čína a USA dosiahnuť vzájomný rešpekt a zmierniť napätie?

Bratislava 10. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Mass Communication Specialist 1st Class Andre T. Richard/U.S. Navy via AP)

 

Poznámky na nedávnom dialógu Šangri-La neboli príliš povzbudivé, píše Vijay Prashad pre Asia Times

USS Chung-Hoon
Na snímke americký torpédoborec USS Chung-Hoon pozoruje čínsku vojnovú loď, ktorá mu skrížila dráhu v Taiwanskom prielive

3. júna uskutočnili námorné lode Spojených štátov a Kanady spoločné vojenské cvičenie v Juhočínskom mori. Čínska vojnová loď LY 132 predbehla americký torpédoborec s riadenými strelami USS Chung-Hoon a prešla mu cez cestu. Americká indo-tichomorská veliteľská jednotka vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že čínska loď “vykonala manévre nebezpečným spôsobom”.

Reklama

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin reagoval, že Spojené štáty “najprv urobili provokácie a Čína na ne odpovedala” a že “akcie čínskej armády sú úplne oprávnené, zákonné, bezpečné a profesionálne”.

Tento incident je jedným z mnohých v týchto vodách, kde Spojené štáty vykonávajú takzvané cvičenia slobody plavby. Tieto akcie FON sú legitímne na základe článku 87 ods. 1 písm. a) Dohovoru OSN o morskom práve z roku 1982.

Reklama

Čína je signatárom tohto dohovoru, ale Spojené štáty ho odmietli ratifikovať. Americké vojnové lode používajú argument FON bez zákonných práv alebo akéhokoľvek povolenia Bezpečnostnej rady OSN. Americký program slobody plavby bol vytvorený v roku 1979, teda ešte pred prijatím dohovoru UNCLOS a oddelene od neho.

Niekoľko hodín po tomto stretnutí v Juhočínskom mori vystúpil minister obrany USA Lloyd Austin na dialógu Šangri-La v Singapure. Na tomto fóre, ktoré sa od roku 2002 každoročne koná v hoteli Shangri-La, sa stretávajú šéfovia armád z celej Ázie s hosťami z krajín, ako sú Spojené štáty.

Na tlačovej besede sa Austina spýtali na nedávny incident. Vyzval čínsku vládu, aby “obmedzila takéto správanie, pretože si myslím, že sa môžu stať nehody, ktoré by mohli spôsobiť, že sa veci vymknú spod kontroly”.

To, že k incidentu došlo preto, že sa v blízkosti čínskych teritoriálnych vôd konalo vojenské cvičenie USA a Kanady, Austin nijako nekomentoval. Zdôraznil úlohu Spojených štátov zabezpečiť, aby sa každá krajina mohla “plaviť po moriach a lietať na oblohe v medzinárodnom priestore”.

Austinovo predstieranie nevinnosti spochybnil jeho čínsky náprotivok, minister obrany Li Shangfu. “Prečo sa všetky tieto incidenty stali v oblastiach v blízkosti Číny,” spýtal sa Li, “a nie v oblastiach v blízkosti iných krajín?”

Reklama

Dodal: “Najlepší spôsob, ako tomu zabrániť, je, aby sa vojenské plavidlá a lietadlá nepribližovali k našim vodám a vzdušnému priestoru…. Dávajte si pozor na vlastné teritoriálne vody a vzdušný priestor, potom nebudú žiadne problémy.”

Li spochybnil myšlienku, že americké námorníctvo a letectvo len vykonávajú cvičenia FON. “Nie sú tu na nevinný prelet,” povedal. “Sú tu na provokáciu.”

 

Utiahnite sieť

Keď Austin nehovoril s novinármi, bol v Singapure zaneprázdnený posilňovaním vojenských aliancií USA, ktorých cieľom je utiahnuť sieť okolo Číny. Absolvoval dve dôležité stretnutia, prvé trojstranné stretnutie USA, Japonska a Austrálie a druhé stretnutie, na ktorom sa zúčastnil aj ich partner z Filipín.

Po trojstrannom stretnutí ministri vydali ostré vyhlásenie, v ktorom použili slová (“destabilizujúce” a “nátlakové”), ktoré zvýšili teplotu voči Číne. Zapojením Filipín do tohto dialógu USA podnietili novú vojenskú spoluprácu medzi Canberrou, Manilou a Tokiom.

Reklama

Nadväzuje to na japonsko-filipínsku vojenskú dohodu podpísanú v Tokiu vo februári, na základe ktorej Japonsko prisľúbilo Filipínam finančné prostriedky a Filipíny povolili japonskej armáde vykonávať cvičenia na svojich ostrovoch a vo vodách.

Vychádza aj z austrálsko-japonskej vojenskej aliancie podpísanej v októbri 2022, ktorá – hoci sa v nej Čína nespomína – je zameraná na “slobodný a otvorený Indopacifik”, čo je fráza americkej armády, ktorá sa často používa v súvislosti s cvičeniami FON v čínskych vodách a v ich blízkosti.

V priebehu posledných dvoch desaťročí Spojené štáty vytvorili sériu vojenských aliancií proti Číne. Najstarším z týchto spojenectiev je štvorstranný bezpečnostný dialóg, ktorý bol vytvorený v roku 2008 a potom obnovený po opätovnom záujme Indie v novembri 2017. Štyri veľmoci v rámci štvorstranného dialógu sú Austrália, India, Japonsko a Spojené štáty.

V roku 2018 americká armáda premenovala svoje Tichomorské veliteľstvo (zriadené v roku 1947) na Indo-tichomorské veliteľstvo a vypracovala Indo-tichomorskú stratégiu, ktorej hlavným cieľom je Čína. Jedným z dôvodov premenovania bolo vtiahnuť Indiu do štruktúry budovanej Spojenými štátmi, pričom sa zdôraznilo napätie medzi Indiou a Čínou okolo línie skutočnej kontroly.

Dokument ukazuje, ako sa USA snažili rozdúchať všetky konflikty v regióne – niektoré malé, iné veľké – a postaviť sa do pozície obrancu všetkých ázijských mocností pred “šikanovaním susedov”.

Hľadanie riešení týchto sporov nie je na programe dňa. Dôraz indo-tichomorskej stratégie spočíva v tom, aby USA prinútili Čínu podriadiť sa novej globálnej aliancii proti nim.

 

Vzájomný rešpekt

Počas tlačovej besedy v Singapure Austin navrhol, že čínska vláda “by sa mala zaujímať aj o slobodu plavby, pretože bez toho, myslím, by sa ich to dotklo”. Čína je podľa neho významnou obchodnou mocnosťou a “ak nebudú existovať zákony, ak nebudú existovať pravidlá, veci sa veľmi rýchlo zrútia aj pre nich”.

Čínsky minister obrany Li veľmi jasne povedal, že jeho vláda je otvorená dialógu so Spojenými štátmi, a rovnako sa obával “rozpadu” komunikácie medzi veľmocami. Li však predložil dôležitú podmienku pre dialóg. “Vzájomný rešpekt,” povedal, “by mal byť základom našej komunikácie.”

Doteraz existuje len málo dôkazov o tom, že Spojené štáty rešpektujú zvrchovanosť Číny – napriek Austinovmu žoviálnemu postoju ešte menej v Singapure. Jazyk z Washingtonu je čoraz ostrejší, aj keď sa tvári, že je milý.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali