Mount a Chilwell zariadili prvými gólmi v LM dobrú pozíciu pre Chelsea

Mount a Chilwell zariadili prvými gólmi v LM dobrú pozíciu pre Chelsea

Sevilla 8. apríla 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Angel Fernandez)

 

Futbalisti Chelsea Londýn zvíťazili v úvodnom zápase štvrťfinále Ligy majstrov na neutrálnej pôde v Seville nad FC Porto 2:0 a vytvorili si veľmi dobrú pozíciu pred odvetou (13. apríla, Sevilla). Zverenci trénera Thomasa Tuchela dokázali odolať ofenzívnemu tlaku “drakov” a sami premenili dve veľké šance

FC Porto - Chelsea Londýn
Hráč Chelsea Ben Chilwell (uprostred) oslavuje so spoluhráčmi druhý gól v zápase štvrťfinále Ligy majstrov FC Porto – Chelsea Londýn

O góly Londýnčanov sa postarali anglickí reprezentanti Mason Mount a Ben Chilwell, pre oboch to boli premiérové zásahy v prestížnej súťaži. Chelsea sa vďaka nim výrazne priblížila k prvej účasti v semifinále LM za posledných sedem rokov. “Som nadšený, že môj prvý gól v Lige majstrov pomohol k veľkému víťazstvu. Bol to výborný výkon od nás všetkých. Nebol to ľahký zápas, vedeli sme, že majú silný tím. Dostali nás pod tlak, no my sme veľmi dobre bránili. Štvrťfinále sa však ešte neskončilo, do druhého zápasu musíme ísť s rovnakou mentalitou,” uviedol pre uefa.com Mount, ktorý sa stal vo veku 22 rokov a 87 dní najmladším strelcom Chelsea vo vyraďovacej fáze LM.

Reklama

Na štadióne Ramona Sancheza-Pizjuana mohli ísť v 12. minúte do vedenia hráči Porta, keď sa na hranici šestnástky oprel do lopty Mateus Uribe, no jeho pokus skončil nad bránkou. O dvanásť minút neskôr opäť pohrozilo Porto, po rohovom kope prestrelil Zaidu Sanusi. Chelsea svoju prvú veľkú šancu využila, keď Jorginho prihral Mountovi a ten po šikovnej otočke krížnou strelou po zemi poslal svoj tím do vedenia. Aktívnejšie Porto sa takmer dočkalo vyrovnania v 43. minúte, no hlavičku Pepeho parádne vytesnil mimo brány Edouard Mendy. Porto prestrieľalo súpera v prvom polčase 8:1, no prehrávalo 0:1. “Už bolo na čase, aby som skóroval. Bola to dobrá prihrávka od Jorgiho a som veľmi rád, že som ju využil. Stále pracujem na zakončení, je to časť mojej hry, v ktorej sa môžem zlepšovať,” povedal Mount.

Mendy sa zaskvel aj šesť minút po zmene strán, keď nohami zlikvidoval krížny pokus Moussu Maregu. Strela Luisa Diaza spoza šestnástky v 57. minúte skončila tesne vedľa. Následne Christian Pulisic trafil konštrukciu bránky. Hráči Chelsea sa sústredili najmä na pozornú obranu a dopredu sa dostávali sporadicky. Napriek tomu sa po chybe Jesusa Coronu dostal do úniku Ben Chilwell a v 85. minúte spečatil triumf Chelsea 2:0.

Reklama

“Je to vynikajúci výsledok proti veľmi dobrému tímu Porta. Boli momenty, keď sme trpeli. Sme veľmi radi, že odchádzame s takýmto výsledkom, no je to len polčas. Porto je hrdý klub, ktorý sa nevzdáva,” povedal po prvom zápase Thomas Tuchel. Aj budúcotýždňová odveta sa bude hrať v Seville. Dôvodom sú cestovné obmedzenia medzi Anglickom a Portugalskom v dôsledku pandémie koronavírusu. Víťaz dvojzápasu sa stretne s Realom Madrid alebo Liverpoolom, španielsky klub vyhral úvodný duel 3:1.

Porto nebolo spokojné s výsledkom, súpera prestrieľalo 12:6, no svoje šance nedokázalo využiť. “Je ťažké akceptovať tento výsledok, pretože sme v prvom polčase mali osem striel a oni iba jednu. Ukázali sme, že máme kvalitu a v odvete sa pokúsime otočiť dvojzápas,” citovala agentúra AFP stredopoliara Porta Marka Grujiča.

Porto sa dostalo do semifinále LM naposledy v roku 2004, keď vyhralo súťaž. “Sme v polovici dvojzápasu, takže stále veríme. Hráči boli fantastickí. Poznáme silné stránky Chelsea, majú rozličné zbrane, no boli sme lepší. Morálne víťazstvá však neexistujú, to na čom záleží, je konečný výsledok,” uviedol pre TVI tréner Porta Sergio Conceicao.

Kapitán Porta Pepe odohral 103. zápas v Lige majstrov a v historických tabuľkách sa vyrovnal krajanovi Luisovi Figovi. Z Portugalčanov má viac štartov len Cristiano Ronaldo (176).

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali