Frešo: Na zjednotenie pravice nie je potrebná nová SDK

Frešo: Na zjednotenie pravice nie je potrebná nová SDK

Bratislava 12. januára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Podľa Freša je škoda, že pravica nenašla zhodu na spoločnom prezidentskom kandidátovi

Zjednotenie pravice je možné dosiahnuť prostredníctvom dohody na ekonomických témach a boji proti extrémizmu. Vytvárať znovu spoločný subjekt viacerých pravicových strán, akým bola v roku 1998 Slovenská demokratická koalícia (SDK), už nie je potrebné. V dnešnej diskusii RTVS O 5 minút dvanásť to povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Reklama
Na snímke opozičný poslanec a predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo

Dodal, že ekonomické témy sú historicky tými, na ktorých sa pravica zhodnúť vedela a extrémizmus je výzva, ktorej musí čeliť celá politická scéna. Je škoda, povedal zároveň, že pravica nenašla zhodu na spoločnom prezidentskom kandidátovi. “Samozrejme, že by bolo výborné, keby sme mali spoločného kandidáta. Župné voľby ukázali, že tam, kde sme sa spojili, sme mali dobré výsledky. Či treba nejakú jednu stranu, ktorá to celé zintegruje, to je len technika. Podľa mňa ju vôbec netreba. Treba dohodu napríklad na ekonomických veciach,” vyhlásil Frešo.

“Opozícia je povinná predkladať alternatívy. Nemali by sme si tu vysvetľovať, čo by mal kto iný urobiť, ale jednoducho každý predkladať svoje návrhy. Dokážeme v najbližších mesiacoch ponúknuť alternatívu v oblasti justície a ekonomickej oblasti? Robert Fico by si nikdy nedovolil takú drzosť, ako bol presun majetku SPP, ak by proti nemu stála zjednotená a silná opozícia,” zdôraznil Frešo.

Reklama

Predseda SaS Richard Sulík reagoval, že liberáli pôvodne uvažovali o podpore prezidentského kandidáta Ľudovej platformy, ale tá sa dlhodobo nevedela na jednom kandidátovi dohodnúť. “Vyjadrili sme sa, že počkáme na kandidáta Ľudovej platformy, ale nechodil. Tak sme sa rozhodli postaviť vlastného kandidáta, Petra Osuského,” povedal s tým, že vzhľadom na množstvo kandidátov bude prvé kolo prezidentských volieb akýmisi primárkami medzi kandidátmi pravice.

“V prvom kole Robert Fico nevyhrá a druhé kolo bude referendom o budúcnosti Slovenska. Slovensko má nádej, že bude mať v tomto roku dobrého prezidenta. Médiá riešia, kto bude premiérom po Robertovi Ficovi. Nie, premiérom bude po prezidentských voľbách Robert Fico, ak bude mať toľko hanby, že v tej funkcii ostane,” vyhlásil líder NOVA-DOHODA Daniel Lipšic. “Je evidentné, že Robert Fico nevie naplniť svoje sľuby, tak uteká,” povedal s tým, že podľa jeho názoru líder Smeru-SD možno potrebuje, vzhľadom na kauzy z minulosti, trestnoprávnu imunitu. Lipšic dodal, že pravicové strany by sa mali zhodnúť na tom, že v druhom kole prezidentských volieb všetky podporia toho pravicového kandidáta, ktorý doň postúpi.

 

SDKÚ-DS chce vládnuť s KDH a Mostom-Híd, prípadne aj s ďalšími pravicovými stranami

Frešo s Lipšicom v tejto otázke súhlasil. “Apeloval by som na všetkých pravicových kandidátov, aby sa nerozbili v predvolebnej kampani. Nech súperia spôsobom, ktorý im umožní vzájomne sa v druhom kole podporiť,” zdôraznil Frešo.

Reklama

Predseda SaS v tejto súvislosti poukázal na to, že niektoré opozičné strany v regionálnych voľbách spolupracovali so Smerom-SD, alebo mali dokonca svojich nominantov na postoch splnomocnencov vlády. “My sa snažíme zjednocovať so stranami, ktoré v skutočnosti nie sú opozičné. Vaši parťáci v Ľudovej platforme hrajú falošne. Pokiaľ nepochováte Ľudovú platformu, lebo je všetkým na smiech, tak to tak aj ostane,” dokázal Frešovi. “Ak chcete niekoho vylúčiť z opozície, tak s kým chcete vládnuť po ďalších voľbách? My určite chceme vládnuť s KDH a Mostom-Híd, prípadne aj s ďalšími pravicovými stranami,” reagoval Frešo.

Na margo dnešných kritických vyjadrení lídra liberálov v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 reagoval Béla Bugár slovami, že ak by predseda SaS Richard Sulík vedel, čo je partnerstvo, ešte stále vládne kabinet premiérky Ivety Radičove.

Bugár povedal, že práve Sulík, ktorý sa spolupodieľal na páde Radičovej vlády, by sa podobných vyjadrení mohol zdržať. “Ja sa brániť pred Sulíkom nemienim, spovedám sa svojim voličom,” vyhlásil Bugár. Zároveň dodal, že spolupráca Mosta-Híd a Smeru-SD pri voľbách predsedu košického VÚC vyplynula z logiky udalostí a neschopnosti reprezentantov pravice v Košiciach dohodnúť sa na spoločnom kandidátovi.

“My sme hneď po voľbách odkázali tzv. štandardným opozičným politickým stranám, že kým nezačnú medzi sebou spolupracovať, kým sa budú navzájom vydierať, dovtedy nemá zmysel sa s nimi bratríčkovať. Obávam sa, že ak by sa dnes bývalé strany vlády Ivety Radičovej znovu dostali do vlády, dopadlo by to rovnako,” reagoval líder OĽaNO Igor Matovič.

Jeho hnutie nemá v prezidentských voľbách spoločného favorita, hoci v nich priamo kandiduje členka poslaneckého klubu OĽaNO Helena Mezenská. “My sa snažíme byť zrkadlom ľudí na Slovensku. Nepredpokladám, že všetci ľudia na Slovensku budú mať jedného kandidáta. To by musela byť panenka Mária, aby sme sa na nej všetci zhodli. Niektorí naši poslanci podporia Helenu Mezenskú, iní podporia iných kandidátov,” povedal Matovič. “My si doprajeme vnútornú slobodu, v tom sme iní, v tom sme neštandardní,” vyhlásil Matovič. Zároveň dodal, že pravicový kandidát na prezidenta môže vo voľbách uspieť, ak sa samotní voliči Smeru-SD rozhodnú nevoliť Roberta Fica. “Opozičný kandidát môže v druhom kole vyhrať iba vtedy, keď samotní voliči Smeru pochopia, že Robert Fico im z pozície prezidenta figu borovú pomôže. Pomôže im iba ako premiér, nie ako prezident,” zdôraznil Matovič.

Reklama

Predseda KDH Ján Figeľ sa na dnešnej diskusii RTVS nezúčastnil na protest proti tomu, že toto verejnoprávne médium dalo v Sobotných dialógoch 11. januára priestor jedinému hosťovi, premiérovi a ľavicovému kandidátovi na prezidenta Robertovi Ficovi (Smer-SD).

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali