Ministri vnútra Európskej únie schválili posilnenie kontroly vonkajších hraníc kvôli džihádistom

Ministri vnútra Európskej únie schválili posilnenie kontroly vonkajších hraníc kvôli džihádistom

Luxemburg 10. októbra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Na vstupných bodoch do schengenského priestoru by sa mali posilniť kontroly pasov, ako aj zisťovať, či ľudia, ktorí sa vracajú z rizikových oblastí, nie sú zaradení do policajných databáz

Ministri vnútra Európskej únie sa vo štvrtok dohodli na zavedení prísnejších kontrol na vonkajších hraniciach schengenského priestoru. Ide o opatrenie v rámci boja proti hrozbe, ktorú predstavujú Európania, ktorí bojujú v konfliktoch v zahraničí a vrátia sa domov zradikalizovaní, informovala agentúra DPA.

Reklama
Na snímke bojovníci hnutia Islamský štát

Európska únia odhaduje, že do bojov v Sýrii a Iraku sa zapojilo približne 3000 džihádistov pôvodom z krajín EÚ. “Títo ľudia majú výcvik na používanie výbušnín a zbraní, sú indoktrinovaní… a, čo je istým spôsobom väčší problém, výrazne zvýšili úroveň tolerancie voči násiliu,” povedal koordinátor EÚ pre boj proti terorizmu Gilles de Kerchove.

Ministri sa zhodli, že na vonkajších vstupných bodoch do schengenského priestoru by sa mali posilniť kontroly pasov, ako aj zisťovať, či ľudia, ktorí sa vracajú z rizikových oblastí, nie sú zaradení do policajných databáz. Z dlhodobého hľadiska ministri tiež odporúčajú zmeny v predpisoch schengenského priestoru.

Reklama

De Kerchove zdôraznil potrebu bezodkladného konania s odvolaním sa na možný vplyv Spojenými štátmi vedených náletov na islamistických militantov v Iraku a Sýrii. Podľa jeho slov môže Európa čoskoro čeliť návratu veľkého počtu bojovníkov z týchto krajín.

 

EÚ v úsilí zabrániť radikalizáciu internetu sa stretla so zástupcami sociálnych sietí a hovorilo sa o tom, ako možno teroristom sťažiť nábor zahraničných bojovníkov na internete

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová označila týchto džihádistov za “tikajúcu časovanú bombu”. Jej nemecký rezortný kolega Thomas De Maizere vyzval na kroky na národnej i celoeurópskej úrovni. “Nechceme, aby bol terorizmus vyvážaný z Európy, a určite nechceme, aby sa vycvičení bojovníci vracali do Európy a Nemecka a možno tu plánovali útoky,” vyhlásil.

Ministri sa okrem toho vyslovili za opätovnú snahu o vytvorenie európskej databázy informácií o leteckých cestujúcich po tom, ako existujúce návrhu uviazli v Európskom parlamente vzhľadom na obavy o bezpečnosť.

Reklama

EÚ vyvíja tiež úsilie zamerané proti radikalizácii na internete. Zástupcovia spoločností ako Google, Facebook, Twitter a Microsoft sa stretli s predstaviteľmi únie a hovorilo sa o tom, ako možno teroristom sťažiť nábor zahraničných bojovníkov na internete a zabrániť na ňom šíreniu džihádistických materiálov.

Podľa diplomatov EÚ nemôžu byť internetové firmy k tomu prinútené, ale robiť to dobrovoľne – niektoré už blokujú kontá používateľov, ak napríklad vyzývajú na násilie. Na stretnutí sa dohodli len na spoločných školeniach pracovníkov firiem a zástupcov polície a justície, oznámila Európska komisia. Taliansky minister vnútra Angelino Alfano i komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová však ocenili veľkú ochotu technologických firiem na spoluprácu v tejto otázke.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali