Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Danka sa začína o 13:00

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Danka sa začína o 13:00

Bratislava 6. novembra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Podľa opozície Slovenská republika nemá do dnešného dňa prijatú bezpečnostnú, obrannú a vojenskú stratégiu napriek tomu, že ju vláda vlani v októbri schválila

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko (SNS)

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR, na ktorej sa opozícia pokúsi o odvolanie predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) z jeho funkcie, sa začne dnes o 13:00. Zvolal ju podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd). Predseda NR SR Andrej Danko schôdzi nebude predsedať, keďže schôdza sa týka jeho osoby. „K zlobe opozície a trestným oznámeniam pani Nicholsonovej (podpredsedníčka NR SR za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová, pozn. SITA) by som chcel poukázať na múdru vetu prezidenta ČSR: „Rozčilení není program“ (T. G. Masaryk, pozn. SITA). A na ich výčitky k mojim zahraničným cestám zasa dodávam, že do Ruska budem chodiť, aj keby celá opozícia skočila do Dunaja,“ uzavrel Danko.

Reklama

Opozícia v zastúpení politických strán a hnutí Sloboda a Solidarita (SaS), Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sme rodina – Boris Kollár a skupina nezaradených poslancov v piatok podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom odvolať Danka z funkcie predsedu NR SR. Pod návrh sa podpísalo 39 zákonodarcov. Opozičné sily sú presvedčené, že Danko v súčasnosti nemá čo hľadať vo funkcii predsedu parlamentu. Dôvodom je najmä kauza utajenia rigoróznej práce, na základe ktorej Danko nadobudol titul JUDr., ale tiež neakceptovateľné konanie predsedu NR SR, ktorým účelovo bráni prijatiu Bezpečnostnej stratégie SR a Obrannej a vojenskej stratégii SR v NR SR.

“Medializácia utajenej rigoróznej práce Andreja Danka vyvolala nielen na strane opozície, ale aj verejnosti, vážne pochybnosti o spôsobe nadobudnutia jeho titulu. Existujú vážne indície, že jeho záverečná práca môže byť plagiátom. Predseda SNS svojím správaním spôsobuje hanbu nielen NR SR a samotnej funkcii druhého najvyššieho ústavného činiteľa SR, ale aj vysokým školám, vysokoškolským študentom a Slovenskej republike,” uvádza opozícia v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol hovorca SaS Róbert Buček.

Reklama

Podľa opozície Slovenská republika nemá do dnešného dňa prijatú bezpečnostnú, obrannú a vojenskú stratégiu napriek tomu, že ju vláda vlani v októbri schválila. Danko ani jeden z týchto dokumentov na rokovanie parlamentu nezaradil. Svojím konaním tak podľa opozičných strán bráni riadnemu chodu ústavných orgánov a plneniu ich úloh, ktoré má NR SR v tejto oblasti. Opozícia teda trvá na tom, že takýto morálne zdevastovaný človek nemôže zastávať funkciu druhého najvyššieho ústavného činiteľa krajiny, predsedu NR SR.

Otázkou však zostáva, či poslanci v úvode rokovania zahlasujú za program schôdze v dostatočnom počte, aby zasadnutie mohlo pokračovať. Na otázku, či poslanci poslaneckých klubov Most-Híd a Smer-SD zahlasujú za program schôdze, hovorkyňa koaličnej strany Most-Híd Klára Debnár uviedla, že “zatiaľ nevideli relevantné dôkazy, na základe ktorých by túto iniciatívu mali podporiť”. “Dokiaľ sa naša opozícia nevysporiada s tým, že niektorí jej členovia a kandidáti sa stretávajú a obhajujú dvakrát právoplatne odsúdených vrahov, vôbec takýto návrh nebudem brať vážne,” uviedol podpredseda NR SR za Smer-SD Martin Glváč.

Poslanci sa pokúsili odvolať Danka už aj vlani na jar. Vtedy však neotvorili mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej chcela opozícia odvolávať predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) za otváranie listových zásielok adresovaných poslancom. Schôdzu zvolal podpredseda NR SR Béla Bugár. V pléne bolo prítomných 131 poslancov, no program schôdze nepodporila nadpolovičná väčšina prítomných zákonodarcov. Za program zahlasovalo iba 54 poslancov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali