Melicher: Najväčší ničiteľ planéty je terajší ekonomický systém neoliberálneho kapitalizmu a jeho dvorná ideológia – liberalizmus

Melicher: Najväčší ničiteľ planéty je terajší ekonomický systém neoliberálneho kapitalizmu a jeho dvorná ideológia – liberalizmus

Bratislava 26. septembra 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Jeden z hlavných predstaviteľov Mladých sociálnych demokratov Igor Melicher v svojom príspevku na sociálnej sieti porovnal pohľad socialistov a liberálov na hrozbu, ktorú predstavujú klimatické zmeny. V príspevku reagoval aj na množstvo správ o Grete Thunbergovej, ktoré posledné týždne zaplavujú médiá

Ilustračné foto

Na začiatku Melicher konštatuje, že mediálna propagácia, akú má Greta, musí stáť kopu peňazí a správnou otázkou je, či je to investícia alebo nezištná pomoc. Greta dostala za svoj boj Cenu za správny život (Right Livelihood Awards), označovanú tiež ako alternatívna Nobelova cena. Okrem ceny mladá aktvivistka dostane aj milión švédskych korún (93-tisíc eur).

Reklama

Melicher upozorňuje, že dnes sa liberáli snažia uzurpovať si tému klimatickej zmeny sami pre seba.

“Musím ich však sklamať, globálne problémy nie sú bodom programu strán s liberálnou ideológiou, ale problém celej planéty a všetkých ľudí. Prihrievať si na tom svoju politickú polievočku je podobné, ako zneužívanie vraždy pre politické ciele. Od liberálov počúvame, ako treba meniť plastové poháre a slamky za iné. Ako treba menej jazdiť na spaľovacích motoroch a používať elektromobily a tiež to, ako treba vysádzať stromy,” uviedol a dodáva, že to je samozrejme pravda, aj užitočná vec, ale problémy to rieši len minimálne.

Reklama

Liberáli nám dnes podľa jeho slov ukazujú akési dve ruky. V jednej “držia” napríklad také zálohovanie plastových fliaš alebo ich odstránenie, jazdenie na elektromobiloch a používanie kovových slamiek. Ale v druhej ruke, ktorú pred nami skrývajú za chrbtom, držia obrovské nákladné a ropné tankery, ktoré sú považované za jedny z najväčších znečisťovateľov planéty. A nie len tankery, držia v nej aj fabriky, ktoré používajú zdraviu a prostrediu škodlivé látky, ktoré následne končia v riekach či v prírode a zabíjajú živočíchy, držia v nej priemyselne chované zvieratá, najmä kravy, ktoré do ovzdušia vypúšťajú neuveriteľné množstvá metánu.

 

Ako to vidí socialista 

Melicher vysvetľuje, že ak chceme planéte opäť navrátiť zdravie, je potrebné zmeniť ekonomický systém, ktorý je založený na neobmedzenom raste vo svete s obmedzenými zdrojmi. A aj preto potrebujeme vytvoriť systém, kde budú všetky zdroje, obnoviteľné a aj neobnoviteľné, evidované v centrálnom systéme, ktorý bude rozdeľovať zdroje podľa reálnych potrieb, či už pre podnikanie alebo pre normálny život.

Taktiež potrebujeme nájsť vhodnejšie spôsoby prepravy tovaru a ľudí, odstaviť prehnaný konzum a nahradiť ho rozumom. Potrebujeme sa tiež celosvetovo zbaviť chudoby v každej jej forme a zapojiť celé ľudstvo do procesu obnovy tak, že každý bude gramotný a nikto nebude mať nedostatok. Potrebujeme zrušiť systém nadnárodných korporácií a globálneho trhu, pretože ten núti štáty znižovať sociálne a environmentálne štandardy každého jedného štátu na Zemi.

Reklama

“Mali by sme prestať bezhlavo vyrábať zbrane, ničiť celé kontinenty, hecovať ľudí, aby si zabíjali medzi sebou a vykorisťovať národy. Mali by sme zdvihnúť hlavy k nebu a rozmýšľať nad inými cestami, ako žiť správne ako ľudia a nerobiť si pred svojimi deťmi hanbu,” dodáva Melicher.

Na záver už iba konštatuje, že takto rozmýšľa socialista pri otázke ako riešiť klimatické zmeny. “Netreba sa spoliehať na to, že niekde nasadíme detskú tvár, ktorá bude karhať všetkých naokolo, ponúkať nám papierové slamky a pri tom ignorovať fakt, že najväčší ničiteľ planéty je práve terajší ekonomický systém neoliberálneho kapitalizmu a jeho dvorná ideológia – liberalizmus…”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali