Matovič chce ukázať, že očkovanie je bezpečné. Sám sa teraz zaočkovať nemôže, preto prišiel s návrhom, že za určitý počet lajkov nechá zaočkovať svoju manželku a mamu

Matovič chce ukázať, že očkovanie je bezpečné. Sám sa teraz zaočkovať nemôže, preto prišiel s návrhom, že za určitý počet lajkov nechá zaočkovať svoju manželku a mamu

Bratislava 28. decembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/SITA/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Počas víkendu sa začalo na Slovensku s očkovaním proti ochoreniu Covid-19. Okrem zdravotníkov sa v priamom prenose nechalo zaočkovať hneď niekoľko politikov. Mnohí sa ale stále obávajú prípadných nežiadúcich účinkov a zvažujú, či sa nechajú zaočkovať. Premiér Igor Matovič v nedeľu večer na sociálnej sieti napísal status, ktorý je podľa jeho slov určený výhradne ľuďom, ktorí neveria očkovaniu proti Covid-19

Igor Matovič
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič

Matovič v svojom statuse konštatuje, že vzdor v mnohých ľuďoch voči očkovaniu je tu s nami prítomný už stovky rokov.

Reklama

“Viem, že mnohí z Vás ma za snahu zaočkovať čo najviac ľudí na Slovensku priam nenávidíte. A ja, priznávam, som Vás považoval zase za bláznov. A je mi to ľúto, lebo to vo výraznej väčšine určite neplatí. Áno, bláznami, a korunovanými sú tí, ktorí šíria bludy o nanočipoch vo vakcíne a podobne. Ostatní však máte len praobyčajnú ľudskú obavu o svoje zdravie a zdravie svojich blízkych … a pre to by sme mali mať všetci určite pochopenie.”

Podľa premiéra ľudí najskôr o bezpečnosti očkovania presvedčia iba skutočné príklady.

Reklama

“Preto si myslím, že ani nemá veľký zmysel Vás teraz o bezpečnosti očkovania presviedčať, lebo to potrebuje jednoducho čas … a buď slobodne dospejete k poznaniu, že áno, alebo nie.”

 

Pôjde premiér s rodinou príkladom?

Premiér taktiež reagoval na obvinenia, že si pozitívny test iba vymyslel, aby sa nemusel nechať zaočkovať.

“Úprimne? Doslova som sa tešil, že budem môcť ísť príkladom a zaočkujem sa medzi prvými … a chcel som to urobiť len a len preto, aby som Vám, ktorí pochybujete, dokázal, že sa vakcíny nebojím a nemuseli by ste sa ani Vy. Nevymyslel som si svoju pozitivitu. Nie rád som bol teraz 10 dní zavretý v jednej izbe. Netúžil som po štedrovečernej večeri s babami cez videohovor. Fakt. Túžim však po inom – vyčistiť si s Vami stôl a začať s Vami úprimnú debatu o bezpečnosti či nástrahách očkovania,” uviedol v statuse.

Keďže on sám sa teraz kvôli tomu, že je pozitívny, zaočkovať nemôže, a aby dokázal, ako verí očkovaniu, chce poslať na očkovanie svoju mamu a manželku. Ale len vtedy, keď si to zvolia ľudia na jeho facebookovej stránke.

Reklama

“Preto, ak považujete za správne, aby miesto mňa dôkaz dôvery vo vakcínu vykonali dve ženy môjho života, ktorým by som určite ublížiť nechcel … dajte lajk či srdiečko. Maminu a Pavlínku však budem prehovárať len vtedy, ak lajkov a srdiečok bude aspoň 10 tisíc. Inak to považujem za Váš súhlas, že stačí, aby som ja išiel na očkovanie až po 90 dňoch, t.j. koncom marca,” uviedol premiér v statuse.

 

Premiér dnes ukončil svoju domácu izoláciu

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) dnes ukončil svoju domácu izoláciu, ktorú začal pre pozitívny test na COVID-19. Informoval o tom vo svojom statuse na sociálnej sieti. Matovič bol pozitívne testovaný RT-PCR testom 17. decembra.

Viacerí predstavitelia vlády potvrdili 18. decembra cez svoje profily na sociálnej sieti, že majú pozitívny PCR test na COVID-19. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v statuse uviedol, že sa od rána necítil dobre, mal vysokú teplotu, bolesť hlavy a celého tela. Pozitívne testovaná bola aj ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí), podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina) či minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

Reklama

Ďalší predstaviteľ vlády, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO), bol v utorok 22. decembra hospitalizovaný v nemocnici a jeho zdravotný stav bol vtedy stabilizovaný. Mičovský bol pozitívne testovaný po víkende 12. a 13. decembra.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali