Mathernová: Ukrajinská reformná vláda chce využiť terajšie “okno príležitostí”

Mathernová: Ukrajinská reformná vláda chce využiť terajšie “okno príležitostí”

Brusel 12. septembra 2019 (TASR/HSP/Foto:Twitter- Katarína Mathernová)

 

Nový ukrajinský prezident a nová vláda potvrdzujú, že to s vlnou reforiem myslia vážne. Pre TASR to v stredu uviedla Katarína Mathernová, zástupkyňa generálneho riaditeľa riaditeľstva EK pre susedskú politiku a rozširovanie, krátko pred svojím odletom na oficiálnu pracovnú cestu do Kyjeva

Na snímke Katarína Mathernová

Začiatkom tohto týždňa do Bruselu zavítali ukrajinský vicepremiér pre európsku integráciu Dmytro Kuleba a minister energetiky a ochrany životného prostredia Olexij Oržeľ. Podľa Mathernovej obaja potvrdili to, k čomu sa zaviazal aj prezident Volodymyr Zelenskyj – klásť dôraz na reformy. Upozornila, že prezident si je vedomý výrazného víťazstva v prezidentských a parlamentných voľbách, a aj preto sa snaží iniciatívne uskutočňovať mnohé reformy.

Reklama

Mathernová ocenila, že Zelenského administratíva stavia na reformných základoch, ktoré sa podarilo vybudovať počas predošlej vlády. “Základ reforiem bol za posledných päť rokov do značnej miery vytvorený. Teraz nastal priestor na tie veci, ktoré sa politicky ťažko presadzovali,” vysvetlila. Zásadné kroky sa podľa nej udiali vymenovaním nového generálneho prokurátora či nového šéfa Colnej správy, došlo tiež k vyše 30 zmenám ústavných zákonov a bol vymenovaný reformný vládny kabinet, pričom Zelenskyj do svojej administratívy prilákal mnoho mladých a talentovaných ľudí.

“Je to reformný uragán. Možno až príliš rýchlo bežiaci, lebo pri tomto tempe sa dajú očakávať aj chyby. Ale čo bolo zo slov Kulebu aj Oržeľa v Bruseli cítiť, je to, že sú si vedomí, že ich okno príležitostí nemusí byť veľmi dlhé, lebo teraz sa preskupujú rôzne oligarchické sily. Teraz je šanca – niekoľko mesiacov, možno jeden rok – ten systém zásadne zmeniť. Potom sa korupčná hydra môže vrátiť. Je potrebné čo najviac hláv tej hydre odťať, aby sa nemohla preskupiť,” opísala situáciu.

Reklama

Mathernová zdôraznila, že ministri novej ukrajinskej vlády, s ktorými sa väčšinou pozná, sú oproti minulému kabinetu oveľa viac náchylní hovoriť o zelenej transformácii ekonomiky, o obnoviteľných zdrojoch energie, o obehovej ekonomike aj o energetickej účinnosti a miliardových úsporách z toho plynúcich.

Spresnila, že nová vláda sa nebojí ísť do opatrení, ktoré doteraz nikto nechcel, ako je veľká privatizácia či odblokovanie moratória na predaj pôdy. Zároveň je tu snaha vlády robiť to transparentne, aj s vedomím, že EÚ, ktorá požaduje reformy, sa Kyjevu pozerá ponad plece.

“Únia je zapojená v podstate do všetkých reforiem. Tieto procesy sú pod drobnohľadom a okamžite reagujeme, ak je nejaký problém. Máme na to páky politického dialógu a aj páky finančné. Ukrajina je prijímateľom makrofinančnej podpory zo strany EÚ a tam sú detailné kondicionality, ktoré treba spĺňať, aby dostali finančné tranže,” vysvetlila Mathernová. Rovnako postupuje aj útvar Podporná skupina pre Ukrajinu, ktorý Európska komisia zriadila  v roku 2014 so zámerom konsolidovať nezávislú, demokratickú, jednotnú a prosperujúcu Ukrajinu.

“Idem do Kyjeva spolu so šéfom Podpornej skupiny pre Ukrajinu a tiež s novým veľvyslancom EÚ pre Ukrajinu. Je to misia zameraná na nadviazanie priamych kontaktov s členmi novej administratívy a s novými šéfmi výborov v Najvyššej rade,” uviedla Mathernová. V piatok sa v Kyjeve zúčastní na medzinárodnej konferencii Jaltská európska stratégia (YES), kde spolu s ekonomickým poradcom ukrajinského expremiéra Volodymyra Hrojsmana Ivanom Miklošom a podpredsedom Európskej banky pre obnovu a rozvoj Alainom Pillouxom predstaví knihu o reformách na Ukrajine. Najvyššia slovenská funkcionárka v eurokomisii do tejto knihy napísala kapitolu o vzťahoch EÚ a Ukrajiny.

Mathernová, aj s poukázaním na nadchádzajúcu návštevu slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej v Kyjeve, odkázala, že Slovensko by mohlo byť aktívnejšie pri podpore Ukrajiny na rôznych medzinárodných fórach. “Nič lepšie sa nemôže stať východu Slovenska, ak bude susediť so stabilnou a prosperujúcou Ukrajinou,” skonštatovala.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

14:53

Nemecká polícia zakázala v piatok protestný tábor propalestínskeho hnutia vo vládnej štvrti v metropole Berlín.

14:53

Dolná komora nemeckého parlamentu – Bundestag – prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali