Matečná ostáva ministerkou, väčšina snemovne ju podržala

Matečná ostáva ministerkou, väčšina snemovne ju podržala

Bratislava 24. mája 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) odmieta všetky obvinenia, pre ktoré ju chce opozícia pripraviť o kreslo. Považuje ich za účelové a klamstvá. Opozičných poslancov sa pýta, čo oni urobili pre napredovania slovenského poľnohospodárstva a pre to, aby odhalili pôsobenie talianskych skupín na východe Slovenska.

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná

“Kým my riešime konkrétne problémy, opozícia zvoláva tlačovky a hovorí, aké je všetko zlé. Ide o snahu za každú cenu škandalizovať a znevažovať slušných ľudí, farmárov. Kde ste boli doteraz? Čo konkrétne ste urobili pre to, aby sa naše poľnohospodárstvo posunulo dopredu? Ako je možné, že ste neodhalili pôsobenie talianskych skupín?” obrátila sa na opozičných poslancov ministerka. Podľa nej opozícia nemá skutočnú snahu pomôcť farmárom.

Reklama

V téme talianskych podnikateľov Matečná podľa vlastných slov nemá čo tajiť.

Upozornila, že nájomné zmluvy s Rodovcami boli podpísané pred 15 rokmi. Poukázala, že za ministrovania Zsolta Simona (nezaradený) dostali osoby, o ktorých opozícia hovorí ako o talianskych mafiánoch, “pol miliardy slovenských agrodotácií”. “Bol to najvyšší objem, ktoré títo talianski farmári na Slovensku dostali,” vyhlásila Matečná. Skritizovala aj ďalších opozičných poslancov, ktorí podľa nej preukazujú absolútnu neznalosť z poskytovania dotácií aj pozemkového práva.

Reklama

V súvislosti s dotáciami, ktoré poskytuje Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA), ministerka zdôraznila, že každoročne opakovane rieši problematické žiadosti o dotácie.

Dochádza tam k vzniku tzv. sporného práva. “PPA nedokáže objektívne určiť právo užívania a preto na spornú výmeru neposkytuje platbu žiadnemu zo sporných žiadateľov,” vysvetlila.

V roku 2016 bolo podľa jej slov sporných prípadov 76 z takmer 19.000 žiadateľov. “Čo je 0,14 percenta výmery,” vyčíslila Matečná s tým, že nejde teda o systémové zlyhanie. “Medializované prípady boli individuálne zlyhania jednotlivcov. PPA nepochybila a za žiadnych okolností nedošlo k systémovému zlyhaniu,” vyhlásila v pléne Matečná.

Pokiaľ ide o neoprávnene vyplatené finančné prostriedky na plochy, u ktorých sa dodatočne zistila nespôsobilosť na platby, PPA pristúpila k vymáhaniu neoprávnene poskytnutých finančných prostriedkov od žiadateľa a podala trestné oznámenie. Ministerka obhajovala aj svoje niekdajšie pôsobenie v Slovenskom pozemkovom fonde.

Matečná sa ohradila aj voči spájaniu jej osoby s mafiánskymi praktikami. Opozícia ju viní, že zaviedla nekalé praktiky do prerozdeľovania finančných prostriedkov určených pre Slovensko v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Toto tvrdenie odmieta a hovorí, že opatrenia v zákone o nájme poľnohospodárskej pôdy pomáhajú malým farmárom.

Reklama

Ministerka okrem iného vo svojom vystúpení poslancom zrekapitulovala kroky ministerstva pôdohospodárstva za dva roky jej pôsobenia. Spomenula zlepšenie komunikácie s verejnosťou, zapájanie poľnohospodárskych samospráv a združení do prípravy zákonov, boj s dvojakou kvalitou potravín, zavedenie ochrany pôdy do Ústavy SR, ochranu spotrebiteľov, zmeny v nájme poľnohospodárskej pôdy, podporu mladých poľnohospodárov, mliekarov, ovocinárov či včelárov.

 

Remišovej chýba vysvetlenie viacerých káuz v PPA i v agrosektore

Ministerka Matečná by mala byť z funkcie odvolaná pre viaceré kauzy Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Poslankyňa hnutia OĽaNO Veronika Remišová počas mimoriadnej schôdze parlamentu upozornila na viaceré z nich. Napríklad na zmeny vo formulároch pri žiadaní o dotácie či predražené projekty.

Ministerke vyčíta, že závažným podozreniam nebola venovaná potrebná pozornosť. “Dnes by som chcela počuť výsledky preverovania týchto prípadov. Doteraz sme nepočuli od pani ministerky žiadne vyjadrenie ku kauze Babindol, nepočuli sme od orgánov činných v trestnom konaní, či začali preverovať indície o nitrianskej skupine a jej prepojeniach,” skonštatovala Remišová.

Reklama

Upozornila aj na zmeny na poslednú chvíľu vo formulároch pri žiadaní o agrodotácie, pričom žiadatelia nemali byť o tom oboznámení. “Neviem si predstaviť zo strany štátneho orgánu zákernejší spôsob budovania korupčného podhubia ako je tento,” podotkla Remišová.

Viaceré kauzy sa týkali najmä dopytovo-orientovaných projektov. “Kauzy PPA som prvýkrát otvorila 13. apríla 2016. Upozornila som ministerstvo, že dotácie na rozvoj vidieka idú na nezmyselné a predražené projekty. Vyzývali sme už vtedy, aby si v rezorte urobila poriadok. O dva dni neskôr ministerka avizovala upratovanie a to znamenalo, že na post generálneho riaditeľa PPA prišiel pán Kožuch. Z priamych platieb prešiel na post šéfa celej PPA,” skonštatovala Remišová.

Za povšimnutie podľa nej stálo aj vytvorenie pozície námestníka v PPA, ktorú získal človek, ktorý bol dlho nezamestnaný a mal mať väzby na podsvetie. “Len vďaka upozorneniu médií na túto pozíciu našťastie neskôr rezignoval. Aj toto napovedá tomu, ako ministerka Matečná chcela meniť pomery v rezorte pôdohospodárstva,” myslí si Remišová.

Hovorila aj o viacerých kauzách v agrosektore, na ktoré upozorňoval zavraždený novinár Ján Kuciak a ministerstvo im nevenovalo dostatočnú pozornosť.

 

Zs.Simon: Neprávosti voči farmárom by sa bez Matečnej nemohli udiať

Problémy farmárov na Slovensku odštartovali v čase, keď súčasná ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná šéfovala Slovenskému pozemkovému fondu (SPF). Upozornil na to nezaradený poslanec Zsolt Simon, ktorý podpísal návrh na jej odvolanie najmä z toho dôvodu, že jej pôsobenie na ministerstve nijako nepomohlo poľnohospodárstvu.

“Všetky neprávosti voči farmárom by sa nemohli udiať bez aktívnej účasti pozemkového fondu. Ministerka, keď bola na pozemkovom fonde, tak Ľubici Roškovej dala pozemky, a keď bola na ministerstve, tak dohliadala na to, aby tá dotácia mohla byť vyplatená,” myslí si Simon.

Nemôže byť podľa neho náhoda, že subjekt žiada o prenájom pôdy neveľkej výmery v 21 katastroch. “Je to takmer tretina okresu Michalovce. Niekto si musel dať veľkú námahu, aby identifikoval malé fliačky pôdy, ktoré v tých 21 katastroch nikto nevyužíva, aby sa urobila zmluva s pozemkovým fondom, bol nejaký právny titul a potom si išiel žiadať dotáciu,” uviedol Simon.

Za nesprávne považuje aj vyjadrenie ministerky, že “neznalosť je väčší problém ako korupcia v tejto krajine”. “Preto sa pýtam. Aj Ján Kuciak bol neznalý, keď písal o Kočnerovi, Bašternákovi, talianskej mafii, korupcii? Bol neznalý problému, lebo nebol podvodník? O korupcii, klientelizme môžu písať len podvodníci, lebo oni sú znalí problematiky? Hanbím sa za toto,” poznamenal Simon.

Reklama

Návrh na jej odvolanie podpísal preto, že už dva roky je ministerkou a jej práca sa podľa neho pozitívne neprejavuje v oblasti poľnohospodárstva. Upozornil na negatívnu zahranično-obchodnú bilanciu, vyčítal jej aj pokles podielu slovenských produktov na pultoch v obchodoch či na nepodporenie malých farmárov z eurofondov.

“Máte plné ústa podpory mladých a malých farmárov. Vy ste sa rozhodli, že peniaze, ktoré ste ušetrili, dáte tým ľuďom, ktorí pred tromi rokmi za Ľubomíra Jahnátka podali žiadosť o dotáciu. Z tých ste vybrali šesť. Bolo v jej kompetencii rozhodnúť o realokácii 6 miliónov eur z eurofodnov a zhruba 1500 malých nedostalo dotáciu. Bolo to vaše rozhodnutie. Namiesto toho ste vybrali radšej veľké firmy, ktoré s poľnohospodárstvom nemajú nič spoločné,” adresoval Matečnej Simon.

Tiež jej vyčíta netransparentné rozdeľovanie dotácií, ide o projektové nenárokovateľné dotácie. “Odznelo, že ja som nepodporil novelu o náhradných pozemkoch a prenájme pôdy. Dnes by som hlasoval rovnako. Odôvodnenie, že to pomôže malým farmárom, je klamstvo,” dodal Simon.

Matečnú obhajovali v pléne viacerí poslanci SNS. Radovan Baláž od Simona očakáva odpoveď, či vie, koľko dotácií za jeho ministrovania dostali talianski mafiáni. “Za vášho pôsobenia ako ministra dostala táto talianska skupina pol miliardy slovenských korún. V tých časoch začínali, takže mali dosť peňazí na svoj štart,” tvrdí Baláž. Štefan Zelník zase Simonovi pripomenul kauzu tokajského vína. “Vy máte ešte odvahu pranierovať súčasnú ministerku?”, dodal Zelník.

Simon odporučil Balážovi, aby si lepšie naštudoval údaje, pretože podľa neho súčasná ministerka o pôsobení talianskej skupiny vedela od roku 2013, kedy talianske úrady o tom informovali Slovenskú republiku.

Reklama

 

Matečnú odvolávajú už osem hodín, rozprava pokračuje ústne prihlásenými

Celkovo osem opozičných poslancov využilo možnosť prihlásiť sa do rozpravy k návrhu na odvolanie ministerky Gabriely Matečnej ústne. Každý z nich bude mať na vystúpenie maximálne desať minút.

Matečná čelí odvolávaniu už viac ako osem hodín. Ani do písomnej časti rozpravy sa nikto z koalície neprihlásil, na obhajobu Matečnej však mimo poradia vystúpil šéf SNS a predseda parlamentu Andrej Danko a za vládu prečítal podporné stanovisko minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Svoju ministerku koaliční poslanci bránia cez faktické poznámky.

 

Reklama

Matečná ostáva ministerkou, väčšina snemovne ju podržala

Ministerka Gabriela Matečná ostáva vo funkcii, zámer opozície odvolať ju nevyšiel. Za vyslovenie nedôvery Matečnej vo štvrtok hlasovalo len 60 poslancov zo 134 prítomných.

Po vyše desaťhodinovej rozprave šéfku rezortu pôdohospodárstva podľa očakávania podržali všetci prítomní poslanci SNS a Mosta-Híd. Proti bola aj väčšina Smeru-SD, zdržali sa Marek Maďarič a Vladimír Matejička. Za vyslovenie nedôvery hlasovali poslanci SaS, OĽaNO, Sme rodina, ĽSNS a väčšina nezaradených. Peter Marček a Peter Holúbek (obaja nezaradení) sa zdržali.

Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) zhrnula, že Matečná je zodpovedná za subvenčné podvody, na základe ktorých boli poskytnuté agrodotácie na vybetónované plochy, za neoprávnené vyplácanie platieb na cudzie pozemky, za poskytovanie dotácií výpalníkom a rôznym organizovaným skupinám, za likvidáciu viacerých samostatne hospodáriacich roľníkov, za to, že podporovala podvodné praktiky ešte aj ako šéfka SPF a napokon nesie plnú vinu za krízu v agrorezorte, lebo je neoddeliteľnou súčasťou agrochobotnice.

Podľa Petra Pčolinského (Sme rodina) sa nemožno tváriť, že všetko je v poriadku, ide len o individuálne zlyhania a systém je dobrý. “Ten asi dobrý nebude, ak ste mali v uliciach tisíce farmárov na traktoroch, ak vystupovali v Európskom parlamente. Pomaly každý deň čítame o nejakých kauzách, pochybeniach Pôdohospodárskej platobnej agentúry, o talianskych a albánskych mafiách. Ak niekto tvrdí, že nie je dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti, je alebo chce byť politicky slepý,” odkázal opozičný poslanec s tým, že Matečná nemá žiadne riešenia, ako agrosektor naštartovať.

Matečná všetky obvinenia odmietla, označila ich za účelové a klamstvá.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali