“Malé” strany podali sťažnosť Rade pre vysielanie a retransmisiu kvôli diskriminačnému prístupu TA3

“Malé” strany podali sťažnosť Rade pre vysielanie a retransmisiu kvôli diskriminačnému prístupu TA3

Slovensko 19. mája (HSP/Reprofoto:RTVS)

 

Výberové vysielanie je bezprecedentným zásahom do predvolebnej kampane pre voľby do Európskeho parlamentu, uviedol Gürtler

“Malé“ slovenské strany protestuje proti zásahu do predvolebnej kampane zo strany súkromnej televízie TA3, ktorá do priameho prenosu diskusie kandidátov do Európskeho parlamentu pozvala iba 10 zástupcov kandidujúcich strán z celkového počtu 29 strán. Jedná sa konkrétne o odvysielanie predvolebnej diskusie dňa 18.5. 2014 o 11:00 hodine.

Reklama
Na snímke Vladimír Gürtler

Medzi stranami, ktoré televízia TA3 nepozvala do vysielania je aj 7 STATOČNÝCH Regionálna strana Slovenska a strana VZDOR – strana práce.

Členovia strany 7 STATOČNÝCH tvrdia, že podľa ich informácií sa strana pohybuje na hranici 3 % voličskej podpory a preto je relevantnou stranou. Jej predstavitelia sa domnievajú, že odmietnutie pozvať zástupcu 7 STATOČNÝCH sa stalo po vystúpení volebného lídra 7 STATOČNÝCH Vladimíra Gürtlera v predvolebnej relácii RTVS, v ktorej neštandardnou formou kritizoval korupčné pomery v štáte, justícii, kritizoval manipuláciu zo strany médií.

Reklama

Strana postúpila svoj podnet Rade pre vysielanie a retransmisiu, aby preskúmala porušenie zo stany televízie TA3. „Toto výberové vysielanie je bezprecedentným zásahom do predvolebnej kampane pre voľby do Európskeho parlamentu. Žiadame televíziuTA3, aby okamžite uskutočnila priame prenosy aj s kandidátmi zvyšných 19 strán v utorok a v stredu. V prípade, že sa tak neuskutoční, budeme žiadať Radu pre vysielanie a retransmisiu o udelenie pokuty a odňatie licencie na televízne vysielanie pre TA3. Odporúčame zvyšným osemnástim stranám, kandidujúcim do Európskeho parlamentu, aby rovnako podali podnet na Ústrednú volebnú komisiu a Radu pre vysielanie a retransmisiu,“ uviedol predseda strany Vladimír Gürtler.

 

“Z akého dôvodu TA3 obmedzila diskusie iba na 10 pohodlných”, pýta sa Pirošík zo strany VZDOR

Rozhodnutím TA3 sa cíti znevýhodnená aj VZDOR – strana práce. V rámci predvolebného boja žiada o urgentnú nápravu. Podľa jej predstaviteľov by televízia ešte do konca volebnej kampane mala uskutočniť diskusiu pre strany, ktorým neposkytla priestor.

„Napriek tomu, že sme pána Bielika vopred kontaktovali emailom so žiadosťou o poskytnutie priestoru v predvolebných diskusiách, dostali sme od neho odpoveď: „Eurovolbam sa budeme venovat iba v malej miere. S pozdravom Peter Bielik, zástupca šéfredaktora,“ uviedol predseda strany Stano Pirošík.

Reklama

TA3 je podľa neho televíziou ktorá by mala prinášať objektívny a neskreslený obsah informácií. Na jednej strane mali možnosť prezentovať stanoviská zástupcovia vyselektovaných strán, no na druhej strane tým znevýhodnili ostatné kandidujúce strany, medzi nimi VZDOR – stranu práce.

„Z akého dôvodu si uzurpuje televízia TA3 vyberať tzv. 10 “popredných”, alebo „najhorúcejších“ kandidátov do Európskeho parlamentu, ktorí sa dostanú do diskusie v televízii?“, pýta sa Pirošík. „Je snáď niečo viac ako národ, ktorý jediný má právo voliť si zástupcov? Z akého dôvodu obmedzili diskusie iba na 10 pohodlných “popredných” kandidátov? Je toto prejav demokracie? Je toto tá demokracia, akú ľudia vlastniaci TA3 majú vo svojich predstavách?“, dodáva.

V sťažnosti určenej Rade pre vysielanie a renstransmisiu tiež žiada odpovede na nasledujúce otázky: Akým kľúčom a na základe akého rozhodnutia televízia TA3 uskutočnila selekciu strán, ktoré sa mohli zúčastniť volebnej diskusie? Ak televízia vychádzala z predvolebných prieskumov, na základe akých a kde sú zverejnené údaje z tohto prieskumu? Naozaj si myslí vedenie televízie TA3, že môže nahrádzať voličov a ich slobodné rozhodnutie?

ru

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali