Majster dvojitého metra – alebo čo porozprával poslanec Peter Osuský na zasadnutí zahraničného výboru Národnej rady

Majster dvojitého metra – alebo čo porozprával poslanec Peter Osuský na zasadnutí zahraničného výboru Národnej rady

Bratislava 3. júna 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Poslanec Peter Osuský sa na pondelkovej schôdzi zahraničného výboru Národnej rady SR vyjadril zaujímavým spôsobom k problematike Severného Cypru, ktorý Turecko odtrhlo od republiky Cyprus v rozpore s medzinárodným právom

Na snímke Peter Osuský

Na zasadnutí zahraničného výboru Národnej rady sa v pondelok hovorilo aj o fungovaní paktu NATO a v tej súvislosti boli spomenuté aj niektoré situácie, kde NATO v minulosti nepôsobilo ako príliš efektívny nástroj riešenia medzinárodných problémov. Okrem iného bol spomenutý aj prípad Severného Cypru, kde už niekoľko desaťročí existuje nikým (okrem Turecka) neuznaný kvázištátny útvar cyperských Turkov ako výsledok tureckej vojenskej agresie. K tejto problematike sa vyjadril aj poslanec Peter Osuský (SaS) a natoľko svojsky prejavil svoje zaujímavé chápanie medzinárodného práva, že vám jeho príhovor prinášame v plnom znení:

Reklama

Osuský: „Tie udalosti na Cypre sa berú ako nejaký spontánny útok Turkov na Cyprus, pretože mnohí ľudia si už nepamätajú, čím sa to začalo. Ja mám to šťastie, že to poznám aj z tej druhej strany, bol som dvakrát na Severnom Cypre a bol som aj na Cypre. A musím povedať, že celá tá vec sa začala pokusom o puč, ktorý chcel z Cypru spraviť súčasť Grécka. Nikos Sampson bol vodcom vojenského puču, ktorý sa dial s tichým požehnaním aténskej vlády, kde vtedy vládla junta vedená plukovníkom Papadopoulom, aspoň tak sa to vtedy u nás, v socializme, zvykla tá vojenská vláda nazývať.

Papadopoulos, majúc doma nie celkom dobrú situáciu, chcel upriamiť pozornosť niekam inam (wikipédia o ňom uvádza, že bol tvrdý odporca komunizmu a pravdepodobne spolupracoval s americkou CIA. Napriek čiastočnému obmedzeniu slobody počas jeho diktatúry, grécka ekonomika v tomto období napredovala – pozn. red.). A Nikos Sampson sa chcel pokúsiť o puč.

Reklama

Je samozrejme nemysliteľné, aby si turecká menšina, resp. Turecko ako jej protektor, nechala toto urobiť pred nosom s ostrovom ako je Cyprus. Nikos Sampson bol šialenec a šialenci boli tí, ktorí ho nezastavili. A Turecko, pochopiteľne, zareagovalo. Úplne normálne, logicky. To znamená, že nebolo by tej agresie, keby nebolo Sampsonovho puču.

Dnes svet prevzal grécke hľadisko. Grécko je už dnes demokracia a nemajú tam plukovníkov pri moci, ale ostalo to tak, že Turci napadli Cyprus. Lenže Turci napadli Cyprus v reakcii na to, čo tomu predchádzalo. Je na diskusiu, či toho zabrali veľa alebo málo, a čo sa okolo toho dialo, ale opakujem: nebolo to tak, že sa turecký prezident zle vyspal a povedal si, že zaberie Cyprus.“

Toto povedal poslanec Peter Osuský na pondelkovom zasadnutí zahraničného výboru Národnej rady. Zhrňme si to: nejaký štát zaútočí na iný, zvrchovaný členský štát OSN, kde žije „jeho“ národnostná menšina, a zaberie územie tohto štátu, pretože sa dozvie o údajnej príprave prevratu. A pán Osuský to hodnotí slovami, že veď to je úplne pochopiteľná, normálna, logická a ospravedlniteľná reakcia.

Skúsme si túto istú situáciu preniesť do iných geopolitických súvislostí. Predstavme si, že by sa napríklad Rusku zazdalo, že na Ukrajine sa chystá vojenský prevrat, v dôsledku ktorého by sa Ukrajina mohla dostať do EÚ a NATO. Čo by povedal poslanec Osuský na to, keby Rusko Ukrajinu obsadilo? Skúsme parafrázovať jeho predošlý citát: „Je samozrejme nemysliteľné, aby si ruská menšina, resp. Rusko ako jej protektor, nechalo toto urobiť pred nosom s krajinou ako je Ukrajina. Rusko, pochopiteľne, zareagovalo. Úplne normálne, logicky. To znamená, že nebolo by tej agresie, keby nebolo ukrajinského puču.“ Čo myslíte, povedal by toto poslanec Osuský?

Domáca úloha: skúste si do príkladu dosadiť aj iné dvojice krajín. Napríklad Slovensko a Maďarsko, Lotyšsko a Rusko, Československo 1968 a ZSSR, Taiwan a Čína, Južná Kórea a Severná Kórea… Vypracované príklady môžete zasielať na adresu: Peter Osuský, poslanec, Národná rada SR, Bratislava. Prípadne aj s poďakovaním za excelentný výklad medzinárodného práva v najlepšom duchu demokratických tradícií západných veľmocí, ku ktorým sa pán Osuský tak vehementne hlási.

Reklama

Ivan Lehotský

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali